Visi komentarai
Erika, 2014-09-18 03:00

Kai tik perskaiciau, kad portveinas (vinho do Porto) yra gaminamas pietineje salies dalyje, net neskaiciau likusios teksto dalies. Net pats pavadinimas vinho do Porto - vynas is Porto - kaip zinia tai antras palei dydi Portugalijos miestas salies siaureje. Ar tie, kas raso, yra bent buve Portugalijoje?? Ryskiai ne, kyla klausimas, kaip skaitytoja gali pasitiketi jusu ´objektyvia´nuomone?

Agnius, 2014-08-29 19:26

Pirmiausia, porto būna ne tik raudonas ir baltas - būna dar ir vadinamasis gintarinis (Tawny). Tai tarpinis variantas tarp balto ir raudono. Antra, gaminamas porto ne maišant kelias vyno rūšis, o į išspaustas vynuogių sultis dar fermentacijos metu įpilant brendžio. Dėl to fermentacija sustoja, cukrus lieka nepavirtęs alkoholiu (vynas dėl to saldus), o brendis prideda stiprumo (dažniausiai ir siekia apie 20%). Visiška nesąmonė, kad porto gaunamas maišant skirtingus vynus. Tačiau kai kurie gamintojai (pvz. vienas garsiausiųjų - Sandeman) ant įprastų savo gaminių nerašo derliaus datos, nes statinės, kuriose jis brandinamas, yra nuolatos papildomos nauja „žaliava“ kiekvienais metais. Taip gaunamas savotiškas mišinys. Tačiau tai ne skirtingų vynų mišinys, o tokių pačių vynuogių iš skirtingų derlių mišinys. Ir brandinamas jis gali būti kur kas trumpiau, negu 17 metų. Tačiau darant tokius mišinius, gali būti, kad dalis to vyno yra ir senesnė, o dalis - vos kelių metų senumo. Ilgiau brandinti ir su niekuo nemaišyti porto vynai (dėl to turintys štampą su derliaus metais) dažnai gauna „Reserva“ pavadinimą ir gali kainuoti (ypač geresnių derlių) net apie 10.000 eurų už butelį. Tuo tarpu tie „miksiukai“ prasideda nuo 5-6 eurų.

Jūsų komentaras

Vardas*

El. paštas (nerodomas)

Komentaras*