Alaus ekspertas: ar egzistuoja „geras alus“?

(Puslapis 1 iš 3)


Fotolia.com nuotr. Alus

2016-02-29 14:59

Prestižine pasaulyje laikoma someljė profesija prieš kelerius metus buvo mažai kam žinoma Lietuvoje, o patys someljė sutinkami tik aukščiausio lygio restoranuose. Trumpai tariant, someljė – tai kvalifikuotas gėrimų ekspertas, turintis pakankamai žinių apie gėrimus bei jų patiekimą. „Kalnapilio” daryklos vyriausias aludaris ir kvalifikuotas someljė Ričardas Barakūnas pastebi, kad daugelis žino vyno someljė, tačiau alaus someljė profesija – vis dar kelia nuostabą.

„Pagrindinis ir akivaizdus skirtumas tarp šių profesijų – gėrimas. Vyno someljė ragauja vyną, o alaus – alų, tačiau šių gėrimų žinovams galioja tie patys reikalavimai ir darbo principai, – pasakojo R. Barakūnas. – Pastaruoju metu kavinėse ir restoranuose itin išsiplėtė alaus asortimentas, todėl tik dabar atsiranda poreikis turėti alaus žinovą, kuris profesionaliai patartų ne tik kaip vartoti alų, tačiau ir su kokiu maistu šį gėrimą galimą derinti”.

Patirtį kaupia virdamas alų

Alaus someljė profesionalas privalo ne tik domėtis gėrimu, bet ir būti gerai susipažinęs su jo istorija, žinoti visus ingredientus, stilių skirtumus, gebėti parinkti tinkamas taures patiekimui, kitus gėrimo kokybę lemiančius aspektus. Mažiau susidūrę su alaus rinka žmonės turbūt net neįsivaizduoja, kad tikras someljė turi atskirti šimtus skirtingų alaus porūšių.

Visgi someljė įsitikinęs, kad norint tinkamai įvertinti alaus savybes vien žinių nepakanka – labai svarbu turėti gerą uoslę ir išlavintus skonio receptorius, kurie tobulinami kartais net dešimtmečiais.

„Man labai pasisekė, kad esu aludaris ir darbas yra susijęs būtent tiesiogiai su alaus gamyba. Žinau visą procesą iš vidaus ir kokių rezultatų galima tikėtis naudojant tam tikrus ingredientus, – pasakojo R. Barakūnas. – Tuo tarpu vyno someljė dažniau yra teoretikai, kurie patys vyno negamina, tačiau turi sukaupę nemažą žinių bagažą“.

Skonis keičiasi

Alaus kokybę ir populiarumą jau seniai lemia ne tik kokybiškas vanduo. Vis dažniau rinkoje pastebime alaus rūšių, kurios turi tam tikrus skonius – uogų, žolelių ar kitų natūralių gamtos produktų. Šiems skonio pokyčiams nemažai įtakos turi šiuo metu vykstanti „craft” alaus revoliucija, prasidėjusi Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Lietuviai mėgsta šviesų, lengvą lietuvišką alų, tačiau vis drąsiau eksperimentuoja ragaudami neįprasto skonio alų, pavyzdžiui rūgščiuosius elius, ypač kartųjį „IPA“ arba silpnąjį „session“ tipo alų.

Straipsnio puslapiai:

Close

Brangsta degalai: kainos neketina stabilizuotis

Dar vasarą ėmę brangti degalai ir toliau plonina vairuotojų pinigines. Degalų kainos toliau didėjo ir šį mėnesį. O štai dyzelinui per mėnesį pabrangus net šešiais procentais, jo kaina beveik susilygino su ...

Didesnė minimali alga Lietuvoje: kiek žmonės gaus „į rankas“

Nuo kitų metų Lietuvoje kylantis minimalus atlyginimas po mokesčių reformos vers lietuvius didžiuotis – bent teoriškai išsiskirsime iš Baltijos šalių kaimynių ir pirmausime pagal minimalų užmokestį. Tačiau ...

Daržovių kainos šoko aukštyn: rado naują kaltininką

Pernai praūžusios liūtys, o šiemet derlių nustekenusios sausros gerokai išaugino populiariausių lietuviškų daržovių kainas. Tačiau pasirodo, kad dėl kainų šuolio kaltos ne tik nepalankios oro sąlygos, bet ir prekybos ...

Kaip išsirinkti kiemui tinkamiausius vartus?

Siekiant aptverti privatų žemės sklypą tvora, dar vienu svarbiu elementu tampa tinkamai parinkti kiemo vartai. Vartai gali būti įvairaus dizaino, tačiau specialistai pataria juos derinti prie tvoros tam, kad bendras vaizdas žemės sklype būtų ...

Stebina ne vieną: nealkoholinis „džinas“ už 30 eurų

Nuo šių metų sugriežtinus prekybą alkoholiu bei uždraudus bet kokią alkoholio reklamą, prekybininkai ieško naujų būdų reklamuoti savo produkciją bei patraukti pirkėjų. Vienas būdų apeiti reklamos draudimus – nealkoholinių gėrimų ...

Ekonomistų verdiktas: pastarasis dešimtmetis lietuvių gyvenimui bus lemtingas

Trečiadienį pristatytame Lietuvos Respublikos Vyriausybės įgyvendinamų šešių struktūrinių reformų – mokesčių, sveikatos apsaugos, švietimo, inovacijų, pensijų ir šešėlio mažinimo srityse – ekonominėje ...

ES apkarpys išmokas Lietuvai: ragina ruoštis jau dabar

Naujasis Europos Sąjungos (ES) investicijų laikotarpis Lietuvai ir šalies verslininkams pažers iššūkių, kuriems ruoštis verslo organizacijų ir Finansų ministerijos atstovai siūlo pradėti jau dabar. Pagerėjus Lietuvos ...

Į Lietuvą žengia nauja turizmo bendrovė: siūlys keliones pamėgtomis kryptimis

Šių metų rugsėjo 27 dieną Latvijoje įsteigta įmonė „TT Baltics“ pradeda tarptautinio kelionių prekės ženklo TUI pardavimus Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. „TT Baltics“ veikia didžiausio pasaulyje kelionių ...

Krizės pamokos Lietuvai: 20 metų atsiliekame nuo to, kas jau buvo padaryta

Šiemet pasaulyje galima „švęsti“ dvigubą, nors ir nemalonų, jubiliejų – lygiai prieš 20 metų ekonominė krizė paralyžiavo Rusiją, o lygiai prieš dešimtmetį bankrutavo JAV bankas milžinas ...

Bankų statistika: kortelės tapo įpročiu – jomis atsiskaitoma vis dažniau

Banko kortelėmis už prekes ir paslaugas atsiskaitoma vis dažniau, auga ir bendra operacijų kortelėmis apyvarta, rodo Lietuvos bankų asociacijos (LBA) duomenys. Specialistų vertinimu, negrynieji pinigai tampa vis labiau įprasti, o prie augimo ...

 

 

Dienos klausimas

Ar planuojate įsigyti NT dar šiais metais?

 

Dienos citata

Įsivedus eurą nuo 2015 metų pradžios valstybės rinkliavos nedidės, o valstybė gali parodyti pavyzdį, kaip reikia elgtis perskaičiuojant kainas iš litų į eurus.

Finansų minsitras Rimantas Šadžius

Archyvas

Dienos skaičius

40 proc.

Tiek vidutinis kainų lygis Lietuvoje yra mažesnis nei ES vidurkis.

Archyvas