Ateities maisto revoliucija – mėsa, užauginta mėgintuvėlyje (3)


Autoriaus nuotr.

Ekonomika.lt

2015-05-04 15:10

 Mėgintuvėlyje užauginta mėsa – gal ir skamba neįtikėtinai, bet būtent tokią alternatyvą 2013 m. pristatė Mastrichto universiteto mokslininkas Mark‘as Post‘as. Šis jo atradimas buvo pirmasis toks pasaulyje, o iš mėgintuvėlyje užauginto maltinuko pagamintas mėsainis iki šiol yra brangiausias pasaulyje –325 tūkst. dolerių. Progreso konferencijoje LOGIN 2015 pranešimą skaitysiantis M. Post‘as įsitikinęs, jog dirbtinėmis sąlygomis užauginta mėsa po dešimtmečio pakeis ir net visai iš rinkos išstums tikrą mėsą.

„Idėja eksperimentuoti kilo atsižvelgiant į šiandien gana opias aplinkosaugos problemas. Žmonių skaičius pasaulyje nuolat auga, o kartu su juo auga ir suvartojamos mėsos kiekis. Tyrimų duomenimis, 2030 m. žmonėms reikės 400 mln. tonų mėsos – tai yra milžiniškas kiekis. Tačiau didžiausia problema yra net ne ši, bet tai, jog stambios gyvulininkystės fermos, mėgindamos pamaitinti žmoniją, į aplinką išmeta didžiulius kiekius įvairių teršalų, net 15 proc. prisidedančių prie šiltnamio efekto ir kitų panašių problemų, – sako M. Post‘as. – Šiuo metu iš vieno galvijo mėsos galima pagaminti maltinukų 100-ui mėsainių, o jei pasiteisintų mėsos auginimas dirbtiniu būdu, būtų galima jų pagaminti keliais šimtais tūkstančių daugiau. Jau dabar ilgalaikiais tyrimais įrodyta, kad dirbtinė mėsa leistų sumažinti gyvulininkystės daromą žalą aplinkai.“

Mokslininkas vardija ir kitus dirbtinėmis sąlygomis užaugintos mėsos privalumus: tokia mėsa gali būti sveikesnė, praturtinta norimomis medžiagomis, pavyzdžiui, žmogaus organizmui reikalingomis polinesočiųjų riebalų rūgštimis, be to, ląstelių augimas gali būti kontroliuojamas kiekviename žingsnyje. Tai pat būtų galima išgauti net egzotinių gyvūnų mėsą. Dirbtinės mėsos skonį palankiai įvertino ir maisto gurmanai: davus paragauti brangiausio pasaulyje maltinuko JAV žurnalistui Josh‘ui Schonwald‘ui, parašiusiam knygą apie ateities maistą, bei austrų dietologei Hanni Ruetzler, jie nenusivylė. M. Post‘as juokauja, kad šią mėsą galės valgyti netgi vegetarai: „Mėsą mėgstantys žmonės, valgydami kepsnį, retai susimąsto, jog tai karvė ar kiaulė, tad tikėtina, kad besimėgaudami ateities mėsainiu, taip pat nesvarstys, jog ši mėsa iš mėgintuvėlio. Tai taps įprastu ir visiems prieinamu maistu – tiek mėsavalgiams, tiek vegetarams. Remiantis socialine apklausa, 50 proc. vegetarų mano, jog galėtų valgyti mėsą, jei žinotų, jog dėl to nėra skriaudžiami ir kankinami gyvūnai“, – teigia maisto vizionierius.

Dirbtinės mėsos kūrėjo teigimu, žmonės supranta šio eksperimento racionalią naudą, tačiau, kol produktas taps priimtinas daugeliui vartotojų, jo įsitvirtinimas rinkoje gali užtrukti. Dabar mokslininkas kartu su 5 žmonių komanda leidžia dienas laboratorijoje ir stengiasi tobulinti tiek skonines, tiek sudedamąsias dirbtinės mėsos savybes. M. Post‘as viliasi savo akimis pamatyti natūralios mėsos vartojimo mažėjimą, o tam daug vilties suteikia faktas, kad maždaug po 7-10 metų ši mėsa atitiks realios mėsos kainą, todėl bus prieinama kiekvienam.

Close

Naujovės, pakeisiančios visų gyvenimus: robotai asistentai ir netikėtumai iš „Facebook“

2017-ieji metai žada nustebinti ne viena inovacija finansinių technologijų („fintech“) srityje. Tačiau į ką ypač vertėtų atkreipti dėmesį? Kai kreipsitės į banką kokiu nors kasdieniu klausimu, atsakymą gausite iš roboto, o už ...

Šaltis išmaniesiems telefonams pakenkia netikėtais būdais. Kaip apsisaugoti?

Atėjus šaltoms dienoms, „Tele2“ Telefonų priežiūros centre padaugėja klientų, kurie skundžiasi telefonų baterijomis. Jos ne tik greičiau išsikrauna, bet ir neteisingai rodo energijos atsargą. Pasitaiko, kad lauke telefonas ...

Tarptautinis dėmesys: lietuviai patenka tarp TOP 10 sparčiausiai augančių Europos verslų

Pasaulyje vienas autoritetingiausių verslo naujienų portalų „Forbes“ įtraukė „NFQ Technologies” kuriamą meta paieškos variklį „HomeToGo” į TOP-10 sparčiausiai augančių Europos verslų. „Forbes“ ...

Kokių naujovių pažers el. prekyba 2017 metais?

2016-aisiais metais lauktas ženklus mobiliosios prekybos augimas keliamų lūkesčių vis dėlto nepateisino, nors ir nestypčiojo vietoje. Kokias naujoves prekybos ekspertai prognozuoja ateinantiems 2017-iesiems? Kaip ir tikimasi jau ne vienerius ...

IT darbas pagal švedus ir lietuvius, kokie skirtumai?

Lietuvos IT specialistai yra vertinami dėl aukštos darbo kultūros, kompetencijos bei įvairiapusės kvalifikacijos, kuri leidžia sėkmingai tvarkytis su nestandartiniais iššūkiais. Todėl mūsų šalies IT specialistus mielai ...

Geriausi Lietuvos inovatoriai: lietuviams trūksta ne idėjų, o drąsos

2016 m. tarp šimto geriausių Vidurio ir Rytų Europos inovatorių atsidūrė ir penki lietuviai, o finalininkų sąraše – daugiausia lenkų. Į „New Europe 100“ inovatorių sąrašą patekę lietuviai džiaugėsi tokiu ...

5 būdai apsisaugoti nuo sukčių socialiniuose tinkluose

Neseniai Lietuvoje nuaidėjęs skandalas neva apie vaiko mirtį melavusią ir kitų žmonių sąskaita pasipelniusią moterį iškėlė diskusinį klausimą – kodėl taip paprasta pakliūti į sukčių pinkles socialiniuose tinkluose? Oficialiais Lietuvos ...

MTG pristatė naują paslaugą Lietuvoje: galimybė stebėti video turinį bet kur ir bet kada

Tarptautinė žiniasklaidos grupė „Modern Times Group“ (MTG) šiandien Lietuvoje pristatė naują paslaugą „Viaplay“. Tai – video transliacijų internetu platforma, kuri pasiūlys didžiausią Baltijos šalyse ...

Užsieniečių įdarbinimas – gelbėjimosi ratas Lietuvos IT sektoriui

Kitoms šalims garsiai kviečiantis specialistus iš trečiųjų šalių, apie lankstesnį užsieniečių įdarbinimą pagaliau ryžtasi kalbėti ir Lietuva. Antradienį Seimo nariai svarstys įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės ...

Žmogus – kiborgas: ateityje mūsų bus vis daugiau Login 2016

Neilas Harbissonas – pirmasis žmogus pasaulyje, oficialiai pripažintas kiborgu. Lankydamasis Vilniuje jis pasakoja, kad šiuo metu turime dvejopą pasirinkimą: arba leidžiame technologijoms evoliucionuoti atskirai ir tapti ...


 

 

Dienos klausimas

Ar planuojate įsigyti NT dar šiais metais?

 

Dienos citata

Įsivedus eurą nuo 2015 metų pradžios valstybės rinkliavos nedidės, o valstybė gali parodyti pavyzdį, kaip reikia elgtis perskaičiuojant kainas iš litų į eurus.

Finansų minsitras Rimantas Šadžius

Archyvas

Dienos skaičius

40 proc.

Tiek vidutinis kainų lygis Lietuvoje yra mažesnis nei ES vidurkis.

Archyvas