Botulizmas... tryliktas Kūčių patiekalas (1)

(Puslapis 1 iš 3)


Simono Švitros (Fotodiena) nuotr.

Zita Katkienė / Šiaulių naujienos

2010-12-16 07:18

Šiaulių ligoninės infektologas Algimantas Baublys pataria nevalgyti namie gamintų konservų nei per Kūčias, nei per kitas šventes, kai prie stalo sėda didelis būrys žmonių, nes pagrindinėmis vaišėmis gali tapti... botulizmas.

 

Laukiame Kūčių - pagrindinės metų šventės, kurioms šeimininkės ruošiasi iš anksto. Tam konservuojami grybai rudenį, gaminami ir žuvies, įvairių daržovių konservai. Deja, šie gaminiai gali ne tik papildyti dvylikos patiekalų skaičių ant Kūčių stalo, bet tapti sunkios ligos priežastimi. Šiaulių ligoninės Suaugusiųjų infekcinių ligų skyriaus gydytojas Algimantas Baublys pataria nerizikuoti ir šiai šventei nenaudoti namie gamintų konservų, nes graži šventė gali virsti rimtu sveikatos sutrikimu.

Užteršiamos daržovės, grybai

Žmonių botulizmas yra reta, bet sunki liga, sukeliama botulizmo bakterijų gaminamo nuodo. Ligos metu, pasak infektologo A. Baublio, pakenkiama nervų sistema. Dažniausiai užsikrečiama toksinui patekus į žmogaus organizmą su maistu. Yra žinomi septyni toksino tipai, keturi iš jų gali būti žmonių maisto toksinės infekcijos priežastis. Visos botulizmo ligos formos yra labai pavojingos, todėl būtina medicinos pagalba.

Botulizmo bakterijas gamtoje platina įvairūs gyvūnai. Šios bakterijos geriausiai dauginasi aplinkoje, kur nėra deguonies arba jo kiekis labai mažas. Dėl to jos vadinamos anaerobais - nemėgstančiais deguonies. Patekusios į nepalankias sąlygas bakterijos virsta sporomis. Sporų randama dirvožemyje, jomis gali būti užterštos daržovės, grybai, netgi medus. Į mėsą bakterijų sporos paprastai patenka iš gyvulių žarnų dorojant skerdieną.

Šios sporos labai atsparios aukštos temperatūros poveikiui. Virinimo temperatūrą jos gali išlaikyti penkias valandas. Maiste, kuris laikomas 15-20 laipsnių temperatūroje, kai neprieina oras, nepakankama druskos, cukraus ar rūgšties koncentracija, bakterijos pradeda daugintis ir gaminti labai stiprų nuodą. Toksinas jautrus karščiui, kaitinant suyra per 10 minučių, virinant - per kelias minutes.

Apsinuodijama įvairiu maistu

Taigi nors sporos plačiai paplitusios aplinkoje ir jomis gali būti užteršti įvairūs maisto produktai, žmonės šia liga suserga retai. Nes apsinuodijama toksinu, kurį tik atitinkamomis sąlygomis gamina bakterijos.

Maistas, kuriuo apsinuodijama, gali būti labai įvairus. Pasak A. Baublio, ligos priežastimi gali tapti nepakankamai parūgštinti daržovių, grybų taip pat mėsos bei žuvies konservai, sūdyti ar rūkyti mėsos bei žuvies gaminiai. Tačiau botulizmo bakterijos maiste nesidaugina ir negamina toksino, kai marinatas pakankamai rūgštus.

Dažniausiai apsinuodijama nuo namuose netinkamai paruoštų bei laikomų mėsos, grybų konservų, vytintų ar rūkytų mėsos gaminių. Apsinuodijama dažniausiai rudenį gamintais, tačiau žiemą ar pavasarį valgomais konservuotais produktais, nes rudenį konservuotuose produktuose ir išlaikytuose iki pavasario būna pasigaminęs pakankamas pavojingo toksino kiekis.

Straipsnio puslapiai:

- Zita Katkienė

Close

Brangsta degalai: kainos neketina stabilizuotis

Dar vasarą ėmę brangti degalai ir toliau plonina vairuotojų pinigines. Degalų kainos toliau didėjo ir šį mėnesį. O štai dyzelinui per mėnesį pabrangus net šešiais procentais, jo kaina beveik susilygino su ...

Didesnė minimali alga Lietuvoje: kiek žmonės gaus „į rankas“

Nuo kitų metų Lietuvoje kylantis minimalus atlyginimas po mokesčių reformos vers lietuvius didžiuotis – bent teoriškai išsiskirsime iš Baltijos šalių kaimynių ir pirmausime pagal minimalų užmokestį. Tačiau ...

Daržovių kainos šoko aukštyn: rado naują kaltininką

Pernai praūžusios liūtys, o šiemet derlių nustekenusios sausros gerokai išaugino populiariausių lietuviškų daržovių kainas. Tačiau pasirodo, kad dėl kainų šuolio kaltos ne tik nepalankios oro sąlygos, bet ir prekybos ...

Kaip išsirinkti kiemui tinkamiausius vartus?

Siekiant aptverti privatų žemės sklypą tvora, dar vienu svarbiu elementu tampa tinkamai parinkti kiemo vartai. Vartai gali būti įvairaus dizaino, tačiau specialistai pataria juos derinti prie tvoros tam, kad bendras vaizdas žemės sklype būtų ...

Stebina ne vieną: nealkoholinis „džinas“ už 30 eurų

Nuo šių metų sugriežtinus prekybą alkoholiu bei uždraudus bet kokią alkoholio reklamą, prekybininkai ieško naujų būdų reklamuoti savo produkciją bei patraukti pirkėjų. Vienas būdų apeiti reklamos draudimus – nealkoholinių gėrimų ...

Ekonomistų verdiktas: pastarasis dešimtmetis lietuvių gyvenimui bus lemtingas

Trečiadienį pristatytame Lietuvos Respublikos Vyriausybės įgyvendinamų šešių struktūrinių reformų – mokesčių, sveikatos apsaugos, švietimo, inovacijų, pensijų ir šešėlio mažinimo srityse – ekonominėje ...

ES apkarpys išmokas Lietuvai: ragina ruoštis jau dabar

Naujasis Europos Sąjungos (ES) investicijų laikotarpis Lietuvai ir šalies verslininkams pažers iššūkių, kuriems ruoštis verslo organizacijų ir Finansų ministerijos atstovai siūlo pradėti jau dabar. Pagerėjus Lietuvos ...

Į Lietuvą žengia nauja turizmo bendrovė: siūlys keliones pamėgtomis kryptimis

Šių metų rugsėjo 27 dieną Latvijoje įsteigta įmonė „TT Baltics“ pradeda tarptautinio kelionių prekės ženklo TUI pardavimus Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. „TT Baltics“ veikia didžiausio pasaulyje kelionių ...

Krizės pamokos Lietuvai: 20 metų atsiliekame nuo to, kas jau buvo padaryta

Šiemet pasaulyje galima „švęsti“ dvigubą, nors ir nemalonų, jubiliejų – lygiai prieš 20 metų ekonominė krizė paralyžiavo Rusiją, o lygiai prieš dešimtmetį bankrutavo JAV bankas milžinas ...

Bankų statistika: kortelės tapo įpročiu – jomis atsiskaitoma vis dažniau

Banko kortelėmis už prekes ir paslaugas atsiskaitoma vis dažniau, auga ir bendra operacijų kortelėmis apyvarta, rodo Lietuvos bankų asociacijos (LBA) duomenys. Specialistų vertinimu, negrynieji pinigai tampa vis labiau įprasti, o prie augimo ...

 

 

Dienos klausimas

Ar planuojate įsigyti NT dar šiais metais?

 

Dienos citata

Įsivedus eurą nuo 2015 metų pradžios valstybės rinkliavos nedidės, o valstybė gali parodyti pavyzdį, kaip reikia elgtis perskaičiuojant kainas iš litų į eurus.

Finansų minsitras Rimantas Šadžius

Archyvas

Dienos skaičius

40 proc.

Tiek vidutinis kainų lygis Lietuvoje yra mažesnis nei ES vidurkis.

Archyvas