Grybą pjauti – irgi verslas

(Puslapis 1 iš 2)


Fotodienos nuotr.

Panevėžio balsas

2012-07-06 13:33

Pastaraisiais metais ūkininkas Kęstutis Juščius bene kiekvieną naują pažintį pradeda žodžiais „Grybą pjaunu ir gerai gyvenu!“.

Tiesa, grybo pjovimas šiuo atveju ne pokštas, o rimtas ir sudėtingas verslas, kuriame, pasak paties ūkininko Kęstučio Juščiaus, svarbiausia yra nesiblaškyti, nuolat tobulėti ir pasitikėti savo jėgomis.

Inovacijos – ir su Panevėžio ūkininkų indėliu

Pievagrybių karaliumi dabar dažnai pavadinamas Kęstutis Juščius grybus pradėjo auginti dar būdamas studentas. Šiandien jo įmonė ne tik užaugina beveik visus Lietuvoje parduodamus pievagrybius, bet ir paruošia grybieną auginimo terpėje. K. Juščiaus ūkis „Baltic Champignons“ yra vienintelis grybienos auginimo terpėje gamintojas Baltijos šalyse.

Ieškodamas efektyvaus grybų auginimo būdo, K. Juščius modernizavo įprastus grybienos auginimo terpėje gamybos procesus ir sukūrė pastebimai geresnės kokybės auginimo terpę. Ji gaminama iš natūralių žemės ūkio produktų, tarp kurių yra ir šiaudai. Juos taip pat tiekia ir Panevėžio rajono ūkininkai – jiems K. Juščius sako esąs ypač dėkingas už bendradarbiavimą.

Vienam produktui – maksimalios pastangos

Viename moderniausių Rytų Europoje pievagrybių auginimo fabrike Staneliuose (Joniškio rajone) ūkininkas K. Juščius mielai priima pasisvečiuoti socialiai pažeidžiamus vaikus, kuriuos moko užsibrėžti ir siekti tikslo, veikti ryžtingai ir sutelktai.

Anot K. Juščiaus, daugelio Lietuvos verslininkų bėda tai, kad neišnaudoja viso savo verslo potencialo: blaškosi, perka nekilnojamąjį turtą, steigia įvairias gretutines bendroves, kai sava įmonė, tinkamai auginama ir puoselėjama, galėtų užtikrinti nuolatinį ir vis didėjantį pelną.

K. Juščiaus įsitikinimu, svarbu neapsikrauti nereikalingais direktoriais ir neaišku ką veikiančiais administracijos darbuotojais. Pakanka turėti mažą, bet darnią, veržlią komandą ir nuolat generuoti idėjas, kaip dar labiau tobulinti savo verslą, ir sėkmė bus garantuota.

Anot ūkininko, nuolatinis galvojimas, kaip dar patobulinti savo veiklą, kaip padaryti, kad darbas vyktų sklandžiau, patogiau bei našiau, gali duoti didžiulę naudą. Pavyzdžiui, šiuo metu grybų augintojai patentuoja kelis išradimus ir ruošiasi pateikti naujoves Europos patentų biurui. Neabejojama, kad vėliau naujoves bus galima pasiūlyti ir kitiems augintojams ir iš to plėtoti dar vieną veiklos sritį – tiesa, kaip pabrėžia K. Juščius, irgi susijusią su vieninteliu ir svarbiausiu jo ūkio produktu.

Pievagrybiai lietuvio virtuvei

Šiuo metu ūkininkas planuoja sutelkti dėmesį į pievagrybių populiarinimą Lietuvoje. Susižavėjęs tuo, kaip plačiai Skandinavijos sveikos mitybos entuziastai savo racione vartoja grybus, K. Juščius ketina plačiau supažindinti su pievagrybių panaudojimo galimybėmis lietuviškoje virtuvėje.

Straipsnio puslapiai:

Panevėžio balsas

Close

Brangsta degalai: kainos neketina stabilizuotis

Dar vasarą ėmę brangti degalai ir toliau plonina vairuotojų pinigines. Degalų kainos toliau didėjo ir šį mėnesį. O štai dyzelinui per mėnesį pabrangus net šešiais procentais, jo kaina beveik susilygino su ...

Didesnė minimali alga Lietuvoje: kiek žmonės gaus „į rankas“

Nuo kitų metų Lietuvoje kylantis minimalus atlyginimas po mokesčių reformos vers lietuvius didžiuotis – bent teoriškai išsiskirsime iš Baltijos šalių kaimynių ir pirmausime pagal minimalų užmokestį. Tačiau ...

Daržovių kainos šoko aukštyn: rado naują kaltininką

Pernai praūžusios liūtys, o šiemet derlių nustekenusios sausros gerokai išaugino populiariausių lietuviškų daržovių kainas. Tačiau pasirodo, kad dėl kainų šuolio kaltos ne tik nepalankios oro sąlygos, bet ir prekybos ...

Kaip išsirinkti kiemui tinkamiausius vartus?

Siekiant aptverti privatų žemės sklypą tvora, dar vienu svarbiu elementu tampa tinkamai parinkti kiemo vartai. Vartai gali būti įvairaus dizaino, tačiau specialistai pataria juos derinti prie tvoros tam, kad bendras vaizdas žemės sklype būtų ...

Stebina ne vieną: nealkoholinis „džinas“ už 30 eurų

Nuo šių metų sugriežtinus prekybą alkoholiu bei uždraudus bet kokią alkoholio reklamą, prekybininkai ieško naujų būdų reklamuoti savo produkciją bei patraukti pirkėjų. Vienas būdų apeiti reklamos draudimus – nealkoholinių gėrimų ...

Ekonomistų verdiktas: pastarasis dešimtmetis lietuvių gyvenimui bus lemtingas

Trečiadienį pristatytame Lietuvos Respublikos Vyriausybės įgyvendinamų šešių struktūrinių reformų – mokesčių, sveikatos apsaugos, švietimo, inovacijų, pensijų ir šešėlio mažinimo srityse – ekonominėje ...

ES apkarpys išmokas Lietuvai: ragina ruoštis jau dabar

Naujasis Europos Sąjungos (ES) investicijų laikotarpis Lietuvai ir šalies verslininkams pažers iššūkių, kuriems ruoštis verslo organizacijų ir Finansų ministerijos atstovai siūlo pradėti jau dabar. Pagerėjus Lietuvos ...

Į Lietuvą žengia nauja turizmo bendrovė: siūlys keliones pamėgtomis kryptimis

Šių metų rugsėjo 27 dieną Latvijoje įsteigta įmonė „TT Baltics“ pradeda tarptautinio kelionių prekės ženklo TUI pardavimus Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. „TT Baltics“ veikia didžiausio pasaulyje kelionių ...

Krizės pamokos Lietuvai: 20 metų atsiliekame nuo to, kas jau buvo padaryta

Šiemet pasaulyje galima „švęsti“ dvigubą, nors ir nemalonų, jubiliejų – lygiai prieš 20 metų ekonominė krizė paralyžiavo Rusiją, o lygiai prieš dešimtmetį bankrutavo JAV bankas milžinas ...

Bankų statistika: kortelės tapo įpročiu – jomis atsiskaitoma vis dažniau

Banko kortelėmis už prekes ir paslaugas atsiskaitoma vis dažniau, auga ir bendra operacijų kortelėmis apyvarta, rodo Lietuvos bankų asociacijos (LBA) duomenys. Specialistų vertinimu, negrynieji pinigai tampa vis labiau įprasti, o prie augimo ...

 

 

Dienos klausimas

Ar planuojate įsigyti NT dar šiais metais?

 

Dienos citata

Įsivedus eurą nuo 2015 metų pradžios valstybės rinkliavos nedidės, o valstybė gali parodyti pavyzdį, kaip reikia elgtis perskaičiuojant kainas iš litų į eurus.

Finansų minsitras Rimantas Šadžius

Archyvas

Dienos skaičius

40 proc.

Tiek vidutinis kainų lygis Lietuvoje yra mažesnis nei ES vidurkis.

Archyvas