Verslo naujienos

 

Naujausia informacija apie Lietuvos ir užsienio verslą, pinigus ir ekonomiką: atlyginimai, pensijos, įvairios išmokos, kainos, mokesčiai, bendrovių naujienos, aktualūs teisės aktų pasikeitimai. Visos verslo naujienos vienoje vietoje.

Važinėjantiems su pasibaigusia technine apžiūra – naujas apynasris: griežtina tvarką

Kai kurie vairuotojai įsigudrino važinėti automobiliais pasibaigus jų techninei apžiūrai (TA). Pričiupti jie teisinasi taip pat – esą kaip tik važiuoja į apžiūrą. Ir lieka nenubausti. Tačiau panašu, kad netrukus tokių gudručių katino dienos baigsis. Trečiadienį Lietuvos transporto saugos administracija (LTSA) registravo direktoriaus įsakymo projektą, kuriuo griežtinama tvarka, nustatanti kaip galima važinėti pasibaigus techninei apžiūrai.
Transportas Prieš 32 min.

Teismas: „Enefit“ iš „FishNet“ nepagrįstai reikalavo 1 mln. eurų už nutrauktą sutartį

Nepriklausoma elektros tiekėja „Enefit“ iš vaivorykštinių upėtakių auginimu užsiimančios bendrovės „FishNet“ už nepagrįstai reikalavo daugiau nei 1 mln. eurų už elektros tiekimo sutarties nutraukimą, pranešė Lietuvos apeliacinis teismas.  Teismas trečiadienį paliko nepakeistą Vilniaus apygardos teismo 2023 metų gruodžio sprendimą ir patvirtino, kad „Enefit“ nepagrįstai iš elektros pirkimo–pardavimo sutartį su ja nutraukusios „FishNet“ reikalavo sumokėti sutarties nutraukimo mokestį.
Lietuvos verslas Prieš 57 min.

„AmberGrid“: galimai rusiškas detales magistraliniame dujotiekyje rangovas „Alvora“ turi keisti savo lėšomis

Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) įpareigojus gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorę „AmberGrid“ pakeisti galimai rusiškas jungiamąsias detales Lietuvos ir Lenkijos magistraliniame dujotiekyje (GIPL), ši savo ruožtu akcentuoja, kad tai už savo lėšas turės padaryti dujotiekio rangos darbus atlikusi bendrovė „Alvora“. VERT: „AmberGrid“ įpareigota pakeisti dalį dujotiekio detalių Kaip pentadienį pranešė VERT, iš viso Lietuvos ir Lenkijos magistraliniame dujotiekyje (GIPL) yra...

Vyriausybė pritarė siūlymui būtiniausių bankų paslaugų krepšelio kainą susieti su MMA

Vyriausybė trečiadienį pritarė Finansų ministerijos ir Lietuvos banko (LB) siūlymui būtiniausių bankų paslaugų krepšelio gyventojams ir smulkiam verslui kainą susieti su minimalia mėnesio alga (MMA), ją perskaičiuojant kas trejus metus. Skaičiuojama, kad Ministrų kabineto patvirtinti Mokėjimų įstatymo pakeitimai krepšelį gyventojams ir smulkiam verslui nuo 2025-ųjų sausio atpigintų nuo 1,47 iki 1 euro, o socialiai remtiniems asmenims – nuo 0,73 iki 0,5 euro per mėnesį.

Venecija apmokestina vienadienių turistų apsilankymą

Vienadieniai Venecijos lankytojai nuo šios savaitės turės susimokėti patekimo į senamiestį mokestį (Venice Access Fee), pirmąjį tokį pasaulyje. Mokesčiu, kuris bus renkamas tik tam tikromis dienomis, siekiama palengvinti garsiajam Italijos miestui tenkančią masinio turizmo naštą. Ketvirtadienį vienai dienai atvykę lankytojai pirmą kartą turės už 5 eurus nusipirkti bilietą.

Daugelis įmonių vis dar nemato ryšio tarp tvarumo ir finansinių rodiklių augimo: specialistė sako – tam reikia laiko

Darnaus vystymosi vertė įmonėje ne visada išreiškiama finansine grąža, rodo atlikti tyrimai. Anot finansų inžinerijos profesorės, VILNIUS TECH Verslo vadybos fakulteto Dinamiškosios vadybos instituto direktorės Indrės Lapinskaitės, efektyvumu pagal minėtą rodiklį pasižymėjo vos viena tirta įmonė. Ji sako, kad darni veikla įmonėje turi būti tęstinė ir ilgalaikė, tik tada bus galima įžvelgti tvarumo sukurtą vertę.
Lietuvos verslas Prieš 2 val.

Dainius Matijošaitis: „Pletkas apie „Unifrost“ atėjęs iš tos pačios Rusijos“

Viešojoje erdvėje kilus diskusijai dėl „Vičiūnų“ gamyklą Kaliningrade įsigijusios įmonės, „Vičiūnai Group“ valdybos narys Dainius Matijošaitis teigia, kad jam pačiam informacija apie „Gruppa Okean“ įtarimų nesukėlė. Pasak jo, įstatinio kapitalo įnešimas šiuo atveju nėra būtinas, o įsteigti įmonę tokiam pirkiniui yra gana įprasta praktika ne tik Rusijoje.

Italijos konkurencijos biuras už nesąžiningą veiklą skyrė bendrovei „Amazon“ 10,7 mln. JAV dolerių baudą

Italijos konkurencijos biuras už nesąžiningą veiklą skyrė 10 mln. eurų baudą JAV mažmeninės prekybos milžinei „Amazon“. Italijos konkurencijos biuras trečiadienį paskelbė, kad bendrovės „Amazon“ itališkoje svetainėje daugeliui produktų buvo automatiškai nustatytas ne „vienkartinio“, bet „reguliaraus“ pirkimo būdas. Tokiu būdu buvo ženkliai apribojamas vartotojų pasirinkimas, nurodė jis.

Vyriausybė: 10 metų elektros gamybos įmokų galėtų nemokėti tik dalis anksčiau ją pradėjusių gaminti vartotojų

Vyriausybė pritaria, kad elektros gamybos įmokos turi būti nustatytos visiems savarankiškai ją gaminantiems vartotojams. Tačiau, anot ministrų kabineto, leidimą gaminti elektros energiją iki 2023 metų liepos 1 dienos gavę vartotojai turėtų pradėti mokėti po 10 metų. Šios Vyriausybės išvados Seimas prašė dėl „demokratų“ frakcijos atstovų Laimos Nagienės, Lino Kukuraičio ir Zigmanto Balčyčio teikiamų Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pakeitimų.
Lietuvos verslas Prieš 3 val.
REKLAMA
Gamta (Lukas Balandis/BNS) Gamta (Lukas Balandis/BNS)

Artėja pasėlių deklaravimas – štai ką svarbu žinoti

Jau mažiau nei po mėnesio prasidės vienas svarbiausių darbų visiems žemdirbiams. Nuo pasėlių deklaravimo, kuris šiemet prasidės kiek vėliau, be kita ko, priklausys ir būsima parama ūkininkams ir žemės ūkio bendrovėms.
Žemė ir ūkis Prieš 3 val.

Landsbergis Filipinuose susitiko su užsienio reikalų sekretoriumi: Lietuva nori plėsti ir gilinti mūsų partnerystę

Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis trečiadienį susitiko su Filipinų užsienio reikalų sekretoriumi Enrique A. Manalu. Tai pirmasis istorijoje Lietuvos užsienio reikalų ministro vizitas į Filipinus. Susitikime užsienio reikalų ministras patikino E. A. Manalu, kad Lietuva yra pasirengusi pradėti vystyti dvišalius projektus su Filipinais ekonominio bendradarbiavimo ir saugumo srityse. „Mes matome Filipinus kaip augančią, stabilizuojančią jėgą ASEAN ir platesniame regione.

Aplinkos ministerija po gaisro automobilių laužyne: nėra konkrečių siūlymų reguliuoti pavojingų veiklų ir objektų vietas

Po automobilių laužyne Vilniuje kilusio gaisro, kurio žala gamtai siekia beveik 6 mln. eurų ir kurio pasekmes dėl itin toksiškų dūmų juto gyventojai, suskubta pranešti, kad automobilių ardymas bei metalo laužo tvarkymas neturi vykti miestų centruose. Vis dėlto aplinkos viceministrė Raminta Radavičienė Eltą patikina, kad kol kas konkrečių siūlymų ar projektų, kurie nacionaliniu lygmeniu imperatyviai reguliuotų pavojingų veiklų, objektų vietų parinkimą, šiuo metu nėra.

LB: Lietuvos auksas pernai pabrango 9 proc. iki 355 mln. eurų

Lietuvos aukso atsargų rinkos vertė, nepaisant susilpnėjusio JAV dolerio euro atžvilgiu,  pernai išaugo 9 proc. iki 355 mln. eurų, sako Lietuvos banko (LB) atstovas.  „Kadangi aukso kaina kilo, Lietuvos banko valdomos aukso atsargos taip pat pabrango“, – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete teigė LB Rinkos operacijų departamento direktorius Marius Ignotas.    „Vien tik dėl aukso kainos pokyčio šio rezervo vertė padidėjo ir praėjusiais metais pasiekė 355 mln.
Lietuvos verslas Prieš 5 val.

Lietuviai vis dažniau į namus išsikviečia laiškininką: ne tik pristato pensijas

Paštu ant ratų vadinami mobilieji laiškininkai vien tik nuo šių metų pradžios atokesnėse gyvenvietėse pašto paslaugas suteikė kone 4 milijonus kartų – apie milijoną kartų kas mėnesį. Šiuo metu mobilieji laiškininkai visoje šalyje aptarnauja daugiau apie 650 tūkst. adresų – gyventojams pristato siuntas, prenumeruojamus leidinius, taip pat pensijas bei kitas socialines išmokas, rašoma pranešime spaudai.

Šiame „Akropolyje“ veikiančią „Maximą“ uždaro – kelias dienas viską išparduoda

Balandžio 28 dieną atnaujinimui uždaroma viena didžiausių uostamiesčio „Maxima“ XXX parduotuvių, įsikūrusių „Akropolyje“, Taikos pr. 61, Klaipėdoje, rašoma bendrovės pranešime. Planuojama, kad atsinaujinusi klaipėdiečių pamėgta parduotuvė duris atvers jau rugsėjo mėnesio pabaigoje. Kol vyks parduotuvės atnaujinimas, prekybos centre laikinai veiks nauja „Maxima“ X parduotuvė, kurioje pirkėjai ras būtiniausias kasdienes prekes. Nuolaidos iki 70 proc.

„Laisviečiai“ gynybą finansuoti siūlo iš savivaldybių GPM, akcizų, didesnio pelno mokesčio

Laisvės partija trečiadienį paskelbė, kad surinkti reikiamas papildomas lėšas krašto apsaugai siūlo perskirstant savivaldybėms šiuo metu tenkančią gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalį, didinant akcizus ir vienu procentiniu punktu didinant pelno mokesčio tarifą. Anot partijos, tai leis asignavimus krašto apsaugai kitąmet padidinti apie 420 mln. eurų ir taip pasiekti 3 proc. bendrojo vidaus produkto gynybos finansavimo ribą.

Vilniaus oro uoste uždaromas automobilių sustojimo kelias prie išvykimo terminalo

Nuo pirmadienio uždaromas Vilniaus oro uoste esantis automobilių užvažiavimo prie išvykimo terminalo kelias, transporto priemonės bus nukreipiamos į kitas trumpalaikiam sustojimui ar parkavimui skirtas vietas. Kaip trečiadienį pranešė Lietuvos oro uostai, šių metų gegužės mėnesį vadinamoji „Kiss and Fly“ zona, kurioje išlaipinami keleiviai, veiks tik PC ir P3 oro uosto aikštelėse. Keleivius atvežę automobiliai „Kiss and Fly“ aikštelėse galės nemokamai stovėti 15 minučių.
Lietuvos verslas Prieš 6 val.

Politikams svarstant apie gynybos pramonės plėtrą, institucijos sutarė gilinti ryšius

Politikams svarstant būdus stiprinti vietinę pramonę, kelios valstybės institucijos trečiadienį sutarė gilinti ryšius, kad padėtų įmonėms kurti inovacijas gynybos srityje. Tai numatyta trečiadienį Lietuvos kariuomenės, Gynybos resursų agentūros ir Inovacijų agentūros atstovų pasirašytame susitarime, BNS nurodė Krašto apsaugos ministerija.
Lietuvos verslas Prieš 6 val.

Mirtiną elektros iškrovą patyrusio vyro darbų vadovui skirta 9,5 tūkst. eurų bauda

Kauno apylinkės teismas kaltu dėl darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimo, kurie lėmė darbuotojo mirtį, pripažino bendrovės „Elektros automatika“ darbų vadovą, jam skirta bauda, priteisti civiliniai ieškiniai. Kaip pranešė teismas, balandžio 23 dieną K. V. skirta 9,5 tūkst. eurų dydžio bauda. Byloje iš dalies tenkintas mirusiojo sutuoktinės civilinis ieškinys, kuriuo iš atsakovės bendrovės „Elektros automatika“ nukentėjusiajai priteista 40 tūkst.
Lietuvos verslas Prieš 7 val.

Vilniuje planuojama pirmoji geležinkelio linija po žeme: štai kurias vietas sujungtų

Vilniaus oro uoste jau baigti naujojo išvykimo terminalo pagrindiniai išorės ir laikančių konstrukcijų montavimo darbai. Šiuo metu darbai vykdomi pastato viduje ir planuojama, kad jis bus atidarytas 2025-ųjų metų pirmąją ketvirtį. Jau anksčiau rašėme, kad atidarius šį terminalą, bus pradedama senųjų terminalų rekonstrukcija, taip pat iškart planuojama imtis ir naujojo atvykimo terminalo (T5) statybų.
72
Transportas Prieš 7 val.
Į viršų