Kad šventės nesugadintų prastas maistas


AFP/SCANPIX nuotr.

Alė Sima

2014-04-20 19:33

Velykoms ruošime vaišes šeimai ir draugams. Specialistai pataria, kaip gaminti maistą, kad jis nesugadintų šventės.

Kasmet šalyje maistu apsinuodija kone po 20 tūkst. žmonių. Viena dažniausių maistu plintančių infekcijų yra salmoneliozė, kuria dažniausiai užsikrečiama nuo vištų kiaušinių ir vištienos. Infekcijos šaltinis gali būti ir sergantis žmogus, jei gamindamas maistą nesilaiko higienos reikalavimų. Jis ligos sukėlėjais gali užteršti šeimynai ruošiamą maistą. Taip dažniausiai plinta rotavirusai, norovirusai, šigelės ir kitos bakterijos bei virusai.

„Bakterijų, sukeliančių žmogui žarnyno užkrečiamąsias ligas, gali būti žalioje mėsoje, subproduktuose, žaliame piene, kiaušiniuose, ant daržovių ir vaisių. Maistas gali būti užterštas jį perdirbant, laikant ir gaminant, jeigu nesilaikoma maisto ruošimo ir asmens higienos reikalavimų“, – teigė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėja Galina Zagrebnevienė.

5 švaros taisyklės

1. Laikykitės švaros. Maistą ruoškite tik švariomis rankomis. Rankas būtina plauti pasinaudojus tualetu, prieš valgant ir prieš gaminant valgį. Be to, rankas būtina plauti kaskart po žalios mėsos, paukštienos ir kito gyvūninio maisto dorojimo. Kuo dažniau plaukite, valykite virtuvės stalo, pjaustymo lentelių paviršius ir įrankius. Žalią mėsą, daržoves ar gatavus produktus geriau pjaustyti ant atskirų lentelių.

Vaisius, daržoves, kiaušinius, žalią mėsą kruopščiai plaukite po tekančiu vandeniu. Viršutinius kopūstų ir salotų lapus geriau išmesti.

Nuolat dezinfekuokite kempinėles ir šluostes – virinkite arba pamerkite į dezinfekuojamuosius tirpalus.

2. „Nesukryžiuoti“. Maistą gaminkite taip, kad mikroorganizmai, esantys žaliuose produktuose, nepatektų į jau paruoštą maistą. Stenkitės, kad šaldytuve laikomi gatavi produktai nesiliestų su žaliais, o skystis nuo atitirpinamos mėsos nelašėtų ant kitų produktų.

3. Gerai iškepti. Gyvūninės kilmės produktus būtina gerai išvirti ar iškepti. Bakterijos žūva tik tada, kai mėsos gabalo viduje temperatūra pasiekia 78 laipsnius. Kiaušinius geriau valgyti kietai išvirtus ar keptus. Nepatartina vartoti žalio pieno ir jo produktų.

4. Tinkamai laikyti. Paruoštą ar nesuvalgytą maistą laikykite šaltai, nes kambario temperatūroje bakterijos sparčiai dauginasi. Bet nelaikykite maisto ilgai ir šaldytuve, o ilgiau laikytą prieš valgydami pakaitinkite.

5. Rinkitės šviežią maistą. Kai kurios bakterijos gali daugintis daržovių puvimo vietose. Pavasarį jų gali būti tiek, kad gali kilti pavojus sveikatai, todėl daržoves kruopščiai nuvalykite ir nuplaukite.

- Alė Sima

Close

Brangsta degalai: kainos neketina stabilizuotis

Dar vasarą ėmę brangti degalai ir toliau plonina vairuotojų pinigines. Degalų kainos toliau didėjo ir šį mėnesį. O štai dyzelinui per mėnesį pabrangus net šešiais procentais, jo kaina beveik susilygino su ...

Didesnė minimali alga Lietuvoje: kiek žmonės gaus „į rankas“

Nuo kitų metų Lietuvoje kylantis minimalus atlyginimas po mokesčių reformos vers lietuvius didžiuotis – bent teoriškai išsiskirsime iš Baltijos šalių kaimynių ir pirmausime pagal minimalų užmokestį. Tačiau ...

Daržovių kainos šoko aukštyn: rado naują kaltininką

Pernai praūžusios liūtys, o šiemet derlių nustekenusios sausros gerokai išaugino populiariausių lietuviškų daržovių kainas. Tačiau pasirodo, kad dėl kainų šuolio kaltos ne tik nepalankios oro sąlygos, bet ir prekybos ...

Kaip išsirinkti kiemui tinkamiausius vartus?

Siekiant aptverti privatų žemės sklypą tvora, dar vienu svarbiu elementu tampa tinkamai parinkti kiemo vartai. Vartai gali būti įvairaus dizaino, tačiau specialistai pataria juos derinti prie tvoros tam, kad bendras vaizdas žemės sklype būtų ...

Stebina ne vieną: nealkoholinis „džinas“ už 30 eurų

Nuo šių metų sugriežtinus prekybą alkoholiu bei uždraudus bet kokią alkoholio reklamą, prekybininkai ieško naujų būdų reklamuoti savo produkciją bei patraukti pirkėjų. Vienas būdų apeiti reklamos draudimus – nealkoholinių gėrimų ...

Ekonomistų verdiktas: pastarasis dešimtmetis lietuvių gyvenimui bus lemtingas

Trečiadienį pristatytame Lietuvos Respublikos Vyriausybės įgyvendinamų šešių struktūrinių reformų – mokesčių, sveikatos apsaugos, švietimo, inovacijų, pensijų ir šešėlio mažinimo srityse – ekonominėje ...

ES apkarpys išmokas Lietuvai: ragina ruoštis jau dabar

Naujasis Europos Sąjungos (ES) investicijų laikotarpis Lietuvai ir šalies verslininkams pažers iššūkių, kuriems ruoštis verslo organizacijų ir Finansų ministerijos atstovai siūlo pradėti jau dabar. Pagerėjus Lietuvos ...

Į Lietuvą žengia nauja turizmo bendrovė: siūlys keliones pamėgtomis kryptimis

Šių metų rugsėjo 27 dieną Latvijoje įsteigta įmonė „TT Baltics“ pradeda tarptautinio kelionių prekės ženklo TUI pardavimus Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. „TT Baltics“ veikia didžiausio pasaulyje kelionių ...

Krizės pamokos Lietuvai: 20 metų atsiliekame nuo to, kas jau buvo padaryta

Šiemet pasaulyje galima „švęsti“ dvigubą, nors ir nemalonų, jubiliejų – lygiai prieš 20 metų ekonominė krizė paralyžiavo Rusiją, o lygiai prieš dešimtmetį bankrutavo JAV bankas milžinas ...

Bankų statistika: kortelės tapo įpročiu – jomis atsiskaitoma vis dažniau

Banko kortelėmis už prekes ir paslaugas atsiskaitoma vis dažniau, auga ir bendra operacijų kortelėmis apyvarta, rodo Lietuvos bankų asociacijos (LBA) duomenys. Specialistų vertinimu, negrynieji pinigai tampa vis labiau įprasti, o prie augimo ...

 

 

Dienos klausimas

Ar planuojate įsigyti NT dar šiais metais?

 

Dienos citata

Įsivedus eurą nuo 2015 metų pradžios valstybės rinkliavos nedidės, o valstybė gali parodyti pavyzdį, kaip reikia elgtis perskaičiuojant kainas iš litų į eurus.

Finansų minsitras Rimantas Šadžius

Archyvas

Dienos skaičius

40 proc.

Tiek vidutinis kainų lygis Lietuvoje yra mažesnis nei ES vidurkis.

Archyvas