Kaip restoranai priverčia atverti piniginę?

(Puslapis 1 iš 2)


AFP/SCANPIX nuotr.

Ekonomika.lt

2012-11-12 20:00

Maistas – būtiniausias žmonijos produktas, tad nenuostabu, kad maitinimo pramonėje verda konkurencija ir karai, kurių grobis – klientai, rašo bankrate.com

Restoranas ne labdaros organizacija, todėl siekdamas išvilioti kiekvieną kliento litą apdairus tokios įstaigos vadovas studijuoja žmonių elgesį ir samdo meniu sudarymo specialistus.

Klientams derėtų žinoti šias gudrybes, kad kitą kartą žvelgdami į valgiaraštį galėtų deramai jį įvertinti ir nepasiduotų psichologinėms gudrybėms.

Valiutos ženklas

Atkreipkite dėmesį, kad kai kuriuose valgiaraščiuose šalia patiekalo kainos nėra nurodytas valiutos ženklas. Dolerio, euro ar lito ženklas bei trumpinys gąsdina vartotojus ir verčia racionaliau pasverti planuojamo pirkinio naudą, tuo tarpu nuogas skaičius, žymintis kainą nekelia noro pernelyg racionaliai vertinti restorano kainodaros.

Įsivaizduokite, kad atsivertėte valgiaraštį, kuriame šalia kiekvieno patiekalo yra nurodytas valiutos ženklas. Tokiu atveju kliento galvoje suksis tik viena mintis – pinigai. Atsisakius šio ženklo leisite klientams susikoncentruoti ties patiekalais ir mažiau galvoti apie būsimas išlaidas.

Patiekalų aprašymas

Geras restoranas į valgiaraščio kūrybą įdeda daug darbo, nes patiekalų aprašymas ir išdėstymas dirgina kliento mastymą.

Įmantrus, nors ir trumpas, patiekalo aprašymas leidžia klientui suprasti, kodėl verta mokėti keliasdešimt litų už paprastas salotas. Nepamirškite, kad kai kurie žmonės iš valgiaraščių kūrybos užsidirba pragyvenimui, todėl jų skambesys gali tapti poezija jūsų akims ir skrandžiui.

Ne ką mažiau lemia ir patiekalų išdėstymas valgiaraštyje. Vienas iš būdų priversti klientą pasirinkti patiekalą – kontrastų metodas.

Kalbant apie produktų kainas žmonės itin jautriai reaguoja į kontrastus. Tereikia prisiminti visas akcijas prekybos centruose. Žinoma, geras restoranas neskelbia išpardavimų, tačiau gudriai sudarytas valgiaraštis gali pasinaudoti šia žmonių savybe. Tereikia į meniu įtraukti šimtą litų kainuojantį mažytį patiekalą su ikrais ir šalia jo esantis kepsnys už penkiasdešimt litų atrodys puikiausiu pietų pasirinkimu.

Vyno meniu

Vynas – gali tapti tikra aukso kasykla restoranui. Vos tik someljė įteikia klientui Biblijos storio vyno meniu odiniais viršeliais, pastarojo širdis ima plakti stipriau, o akyse raibsta plačios pasirinkimo galimybės.

Dažniausiai žmonės renkasi vidutinės kainos vyną, nes bijo pasirodyti pernelyg šykštūs ir pirkti patį pigiausią vyną, esantį meniu. Tuo pat metu jie nenori išleisti visų pinigų vienam vyno buteliui, jeigu nieko neišmano apie šį gėrimą.

Straipsnio puslapiai:

Close

Skandinavijoje madingas akcentas populiarėja ir Lietuvoje

Sostinėje, ant gyvenvietės „Lighthouse“ daugiabučių stogų, baigtos įrengti dvi aukščiausios Lietuvoje žaliuojančios terasos. Architektūros ekspertai sutaria, kad žaliuojančių stogų tendencija tiek ant horizontalių, tiek ant ...

Keliautojas Makalius: Naujuosius planuojantys užsienyje jau beveik pavėlavo

Artėjant didžiosioms metų šventėms klausimas „Kur švęsti Naujuosius?“ tampa ne vieno pokalbio tema. Keliautojas Rimvydas Širvinskas-Makalius teigia, kad nors lietuviai pradeda suprasti, jog geriausius pasiūlymus ...

9 patarimai, kaip žiemą komunaliniams mokesčiams išleisti mažiau

Norite sutaupyti vandens? Duše prauskitės su antrąja puse. Ne, tai ne pokštas – specialistai teigia, kad toks santykius gerinantis prausimosi būdas gali sutaupyti iki 50 proc. vandens. O kaip sunaudoti kuo mažiau elektros ...

Kaip per dieną atidaryti elektroninę parduotuvę?

Atidaryti elektroninę parduotuvę tampa vis paprasčiau: nebereikia ilgų ir sudėtingų procesų, samdyti brangiai kainuojančių programuotojų ar derėtis su bankais dėl apmokėjimo būdų. Visa tai galima atlikti vos per dieną. Pasakysite, kad tai ...

„Lidl“ pristato tarptautinį Kalėdų tyrimą: lietuviai norėtų šventę sutikti kaip popiežius

 Dienos trumpėja, oras darosi vis šaltesnis ir palengva pradedame jausti Kalėdų dvasią. Drauge su Kalėdų nuotaikomis artinasi ir galybė pasirengimo didžiausiai metų šventei darbų: organizavimas, apsipirkimas, dekoravimas, dovanų ...

Ar šiuolaikinėje lyderystėje yra vietos jausmams?

Pasauliui minint Boso dieną, pakalbėkime apie šių dienų lyderystę. Kokius reikalavimus keliame vadovams šiandien? Jie turi būti organizuoti, komunikabilūs, lankstūs, atviri naujovėms... Visa tai neginčijama tiesa, tačiau neretai į ...

7 patarimai studentams, kaip sutaupyti atvykus į naują miestą

Dažnai studijuoti į naują miestą atvykę studentai nesugeba tinkamai suvaldyti savo finansų. Pasitaiko atvejų, kuomet jau per pirmą savaitę jaunuoliai ištuština visą savo mėnesio biudžetą. Tad ką reikėtų daryti, kad piniginė taip greit ...

Komandos formavimo renginiai – laiko švaistymas! (1)

Lietuvoje pastarąjį dešimtmetį pastebima tendencija, jog įmonės, siekdamos labiau motyvuoti savo personalą, vis daugiau dėmesio ir lėšų skiria komandos formavimo renginiams. Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad tokių renginių ...

Vasaros sezono akibrokštas: Bulgarija meta pirštinę Turkijai

Prognozuojama, jog išvykstamojo turizmo sektoriui 2016-ieji – absoliutaus augimo metai. Didieji kelionių organizatoriai numato 20-25 proc. didėsiančius pardavimus. Ir nors augimas vyksta daugeliu krypčių, šiemet itin didelis ...

Startuoja programa kviečianti įsivertinti finansų valdymo žinias (1)

Tyrimas parodė – beveik pusė Rytų ir Centrinės Europos gyventojų tiki, kad geriau valdyti asmeninį biudžetą jiems padėtų finansinio raštingumo mokymai. Siekdama prisidėti prie visuomenės finansinio švietimo Lietuvoje, bendrovė ...

 

 

Dienos klausimas

Ar planuojate įsigyti NT dar šiais metais?

 

Dienos citata

Įsivedus eurą nuo 2015 metų pradžios valstybės rinkliavos nedidės, o valstybė gali parodyti pavyzdį, kaip reikia elgtis perskaičiuojant kainas iš litų į eurus.

Finansų minsitras Rimantas Šadžius

Archyvas

Dienos skaičius

40 proc.

Tiek vidutinis kainų lygis Lietuvoje yra mažesnis nei ES vidurkis.

Archyvas