Lietuviai dar tik mokosi valgyti (5)

(Puslapis 1 iš 2)


Fotodienos nuotr.

Agnė Pikšrytė / Balsas.lt

2014-04-30 20:00

Italijoje ar Prancūzijoje, aukšta valgymo kultūra garsėjančiose šalyse, maisto produktai į aukštą lygi siekiančius išlaikyti restoranus atkeliauja tik iš pirmų rankų. Lietuvoje daugelis restoranų produktų įsigyja prekybos centruose. Taip skriaudžiami ne tik klientai, bet ir ūkininkai.

Tikras skonis ir kvapas

Pastaruoju metu pasirodė ne vienas mokslinis tyrimas, patvirtinantis, kad ekologiškas maistas maistinėmis savybėmis nesiskiria nuo neekologiško. Vis dėlto absoliuti dauguma žmonių be jokių ypatingų tyrimų patvirtins, kad švieži vaisiai, daržovės, mėsa, pieno produktai iš vietinių ūkininkų ar savo daržo skoniu bei aromatu nė iš tolo neprilygsta pirktiems prekybos centruose.

Pastaruosiuose daržovės ir vaisiai, kad ilgiau išliktų nesugedę, purškiami chemikalais, dirbtinai nokinami, mėsa prisotinama specialių minkštinančių ją konservantų.

Užsienyje nei geriausiu maistu garsėjantys restoranai, pažymėti „Michelin“ žvaigždutėmis, nei nedidelės užkandinės niekuomet neperka produktų iš prekybos centrų. Tai principinis garbės, kokybės ir pagarbos klientui reikalas. Lietuvoje vis dar svarbiausia valgant yra pajusti sotumą, o ne mėgautis pačiu procesu. Besirūpinantieji tuo, ką valgo, dažniausiai vadinami snobais.

Kokybė kainuoja

Dauguma restoranų ir kavinių į klausimą, kodėl neperka lietuviškų daržovių ir kitų maisto produktų tiesiai iš ūkininkų ar turgaus, atsako negalintys to daryti. Tačiau iš tiesų realybė yra daug gražesnė, nei būtų galima pagalvoti: prancūziškas ar itališkas maisto šviežumas bei skonio išraiškingumas Lietuvoje – ranka pasiekiami.

„Turguje pirkti tikrai galima – jau yra ūkininkų, kurie išrašo visas reikalingas sąskaitas. Mes (daržoves ir kita – balsas.lt) perkame ir iš parduotuvių, ir iš tiekėjų, tai priklauso nuo situacijos. Kiek tik įmanoma, stengiamės pirkti lietuviškus produktus. Pavyzdžiui, antrekotą, mėsą didkepsniams, perkame iš lietuvių ūkininkų, ėrieną – iš Naujosios Zelandijos“, – portalui balsas.lt sakė vyninės-restorano „Saint Germain“ vadovas Dainius Vasiliauskas. Anot jo, pirmenybė visada teikiama lietuviškai produkcijai, net jei ji brangesnė už lenkišką.

Svarbiausia, kad būtų kokybiška.

Verslininkas neslėpė, kad prie vietos produkcijos asortimento tenka prisitaikyti. „Mes per tiek metų jau pripratome. Tačiau jei būtume imigravę į Lietuvą, pavyzdžiui, iš kokio Paryžiaus, išprotėtume“, – juokavo D. Vasiliauskas.

Siekdamas kokybės garantijos ir prestižo Romas Zakarevičius nusprendė savo restoranui „Stikliai“ daržoves bei vaisius auginti nuosavame darže. Tačiau, pavyzdžiui, jautiena yra perkama iš Vokietijos ūkininkų.

Straipsnio puslapiai:

- Agnė Pikšrytė

Close

Brangsta degalai: kainos neketina stabilizuotis

Dar vasarą ėmę brangti degalai ir toliau plonina vairuotojų pinigines. Degalų kainos toliau didėjo ir šį mėnesį. O štai dyzelinui per mėnesį pabrangus net šešiais procentais, jo kaina beveik susilygino su ...

Didesnė minimali alga Lietuvoje: kiek žmonės gaus „į rankas“

Nuo kitų metų Lietuvoje kylantis minimalus atlyginimas po mokesčių reformos vers lietuvius didžiuotis – bent teoriškai išsiskirsime iš Baltijos šalių kaimynių ir pirmausime pagal minimalų užmokestį. Tačiau ...

Daržovių kainos šoko aukštyn: rado naują kaltininką

Pernai praūžusios liūtys, o šiemet derlių nustekenusios sausros gerokai išaugino populiariausių lietuviškų daržovių kainas. Tačiau pasirodo, kad dėl kainų šuolio kaltos ne tik nepalankios oro sąlygos, bet ir prekybos ...

Kaip išsirinkti kiemui tinkamiausius vartus?

Siekiant aptverti privatų žemės sklypą tvora, dar vienu svarbiu elementu tampa tinkamai parinkti kiemo vartai. Vartai gali būti įvairaus dizaino, tačiau specialistai pataria juos derinti prie tvoros tam, kad bendras vaizdas žemės sklype būtų ...

Stebina ne vieną: nealkoholinis „džinas“ už 30 eurų

Nuo šių metų sugriežtinus prekybą alkoholiu bei uždraudus bet kokią alkoholio reklamą, prekybininkai ieško naujų būdų reklamuoti savo produkciją bei patraukti pirkėjų. Vienas būdų apeiti reklamos draudimus – nealkoholinių gėrimų ...

Ekonomistų verdiktas: pastarasis dešimtmetis lietuvių gyvenimui bus lemtingas

Trečiadienį pristatytame Lietuvos Respublikos Vyriausybės įgyvendinamų šešių struktūrinių reformų – mokesčių, sveikatos apsaugos, švietimo, inovacijų, pensijų ir šešėlio mažinimo srityse – ekonominėje ...

ES apkarpys išmokas Lietuvai: ragina ruoštis jau dabar

Naujasis Europos Sąjungos (ES) investicijų laikotarpis Lietuvai ir šalies verslininkams pažers iššūkių, kuriems ruoštis verslo organizacijų ir Finansų ministerijos atstovai siūlo pradėti jau dabar. Pagerėjus Lietuvos ...

Į Lietuvą žengia nauja turizmo bendrovė: siūlys keliones pamėgtomis kryptimis

Šių metų rugsėjo 27 dieną Latvijoje įsteigta įmonė „TT Baltics“ pradeda tarptautinio kelionių prekės ženklo TUI pardavimus Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. „TT Baltics“ veikia didžiausio pasaulyje kelionių ...

Krizės pamokos Lietuvai: 20 metų atsiliekame nuo to, kas jau buvo padaryta

Šiemet pasaulyje galima „švęsti“ dvigubą, nors ir nemalonų, jubiliejų – lygiai prieš 20 metų ekonominė krizė paralyžiavo Rusiją, o lygiai prieš dešimtmetį bankrutavo JAV bankas milžinas ...

Bankų statistika: kortelės tapo įpročiu – jomis atsiskaitoma vis dažniau

Banko kortelėmis už prekes ir paslaugas atsiskaitoma vis dažniau, auga ir bendra operacijų kortelėmis apyvarta, rodo Lietuvos bankų asociacijos (LBA) duomenys. Specialistų vertinimu, negrynieji pinigai tampa vis labiau įprasti, o prie augimo ...

 

 

Dienos klausimas

Ar planuojate įsigyti NT dar šiais metais?

 

Dienos citata

Įsivedus eurą nuo 2015 metų pradžios valstybės rinkliavos nedidės, o valstybė gali parodyti pavyzdį, kaip reikia elgtis perskaičiuojant kainas iš litų į eurus.

Finansų minsitras Rimantas Šadžius

Archyvas

Dienos skaičius

40 proc.

Tiek vidutinis kainų lygis Lietuvoje yra mažesnis nei ES vidurkis.

Archyvas