Verslo naujienos

 

Naujausia informacija apie Lietuvos ir užsienio verslą, pinigus ir ekonomiką: atlyginimai, pensijos, įvairios išmokos, kainos, mokesčiai, bendrovių naujienos, aktualūs teisės aktų pasikeitimai. Visos verslo naujienos vienoje vietoje.

Į Kauną siekiama pritraukti naujų avialinijų, siekis iki 2052-ųjų – 3 mln. keleivių

Susisiekimo ministras Marius Skuodis sako, kad su tradiciniais Vakarų oro vežėjais deramasi dėl naujų skrydžių iš Kauno ir Palangos oro uostų. Kauną norima sujungti su didesniais Europos verslo centrais, pavyzdžiui, Varšuva, Kopenhaga ar Frankfurtu.   „Turime visus įrankius skatinti skrydžių plėtrai.
Lietuvos verslas Prieš 42 min.

Skuodis apie traukinių pirkimą „Rail Balticai“: svarbiausia, kad statybos nevėluotų

Latvijai paraginus Lietuvą ir Estiją susitarti dėl traukinių europinio geležinkelio linijai „Rail Baltica“ pirkimo, susisiekimo ministras Marius Skuodis sako, kad šiuo metu svarbiausia rūpintis vėžės statyba. „Svarbiausia dabar susikoncentruoti į vėžės statybą. Mes turime rodyti progresą. (...) Mums reikia darbų masto dar didesnio ir dar greičiau, ir ne tik Lietuvoje, bet Latvijoje ir Estijoje.
Lietuvos verslas Prieš 1 val.

Prieš pat šventes lietuviai skuba apsipirkti Lenkijoje: parsiveža ne tik maisto visam mėnesiui

Nors prekybos tinklai pirkėjus prieš Velykas vilioja nuolaidomis, daugelis lietuvių apsipirkti vis tiek vyksta į Lenkiją. Žmonės pasakoja, kad maisto parsiveža tiek, kad užteks ne tik šventiniam stalui, bet ir visam balandžio mėnesiui.  Portalo tv3.lt skaitytoja Vitalija iš Kauno pasakojo, kad jau praėjusią savaitę Velykoms apsipirko Lenkijoje. „Su šeima vykome į Suvalkus, daugiausiai pirkome mėsos, pieno produktų, įvairių saldumynų. Taip pat miltų, cukraus, kruopų.

SGD terminalo „Independence“ operatore tapo „Hoegh LNG Klaipėda“

Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo „Independence“ valdymas ir priežiūra penkerių metų laikotarpiui patikimas įmonei „Hoegh LNG Klaipėda“. Penktadienį bendrovė „KN Energies“ pranešė pasirašiusi su pastarąja įmone sutartį, pagal kurią ši bendrovė tapo SGD terminalo technine operatore. Techninio „Independence“ operatoriaus konkursą „Hoegh LNG Klaipėda” laimėjo pernai, įveikusi dvi tarptautines laivybos bendroves.

„Sodra“ pinigus mokės po Velykų: štai kada gyventojams perves pensijas ir išmokas

Po didžiųjų pavasario švenčių ne vienam gyventojui gali pristigti pinigų. Dėl to naudinga žinoti, kada jiems bus pervestos pensijos ir kitos išmokos. Penktadienį „Sodra“ kaip tik skelbia, kada balandžio mėnesį jas išmokės. „Sodros“ išmokos balandžio mėnesį Vaiko priežiūros išmokos, kurios mokamos mamoms arba tėčiams tam paėmus tikslines atostogas, bus mokamos balandžio 15 d. Dabar vaiko išmokas gauna apie 33,9 tūkst. gyventojų. Vidutinis jos dydis siekia 760,4 euro per mėnesį.

Už 17 mln. eurų išplėtus Kauno oro uostą jis galės priimti didelius karinius orlaivius

2025 metais baigus Kauno oro uosto šiaurinio perono plėtrą, atsiras apie 20 papildomų lėktuvų stovėjimo vietų, oro uostas galės priimti ypač didelius karinius orlaivius. Į plėtrą numatoma investuoti apie 17 mln. eurų.  Lietuvos oro uostų generalinis direktorius Simonas Bartkus sako, kad pradedama perono plėtra atliepia orlaivių aptarnavimo ir karinio mobilumo poreikius.
Lietuvos verslas Prieš 3 val.

Kinijos technologijų milžinas „Huawei“ teigia, kad 2023 metais jo pelnas daugiau nei padvigubėjo

Kinijos technologijų milžinas „Huawei“ penktadienį pareiškė, kad 2023 metais jo pelnas daugiau nei padvigubėjo. Apie tai pranešta tuo metu, kai „Huawei“ intensyvina pastangas atsitiesti po metų, kuriems bėgant ši įmonė, regis, paprieštaravo JAV sankcijoms ir pristatė aukštos klasės išmanųjį telefoną. Šendžene įsikūręs „Huawei“ prieš kurį laiką atsidūrė intensyvios priešpriešos tarp Kinijos ir JAV centre.

DIENOS PJŪVIS. Ar brangs prekės parduotuvėse atsisakius 1 ir 2 centų monetų?

Jau greit teks atsisakyti 1 ir 2 centų monetų. Seimas apsisprendė, kad nuo kitų metų gegužės pirkėjai negaus grąžos smulkiomis 1 ir 2 centų monetomis, o pirkinių krepšelio ar paslaugų suma bus apvalinama į didesnę arba mažesnę pusę. Kai kurie gyventojai jau dabar guodžiasi, kad centai kišenę spaudžia, todėl geriau būtų, jei jų neliktų visai. Tačiau neabejoja, kad tuo pasinaudos prekybininkai – esą pirkėjai nesutaupys, o prekės ir paslaugos brangs.
Verslas Prieš 4 val.

LAT: „Leonhard Weiss“ neprivalo mokėti 1,15 mln. eurų delspinigių „Autokaustai“

Vienai didžiausių šalies statybos kompanijų „Autokausta“ nepavyko prisiteisti 1,15 mln. eurų delspinigių iš Vokietijos kapitalo Estijos įmonės „Leonhard Weiss RTE“, vėlavusiai sumokėti Lietuvos įmonei už europinio geležinkelio „Rail Baltica“ atšakos Kaunas–Palemonas statybą. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) kovo 28 dieną galutinai atmetė „Autokaustos“ ieškinį dėl delspinigių, nes šis klausimas laikomas išspręstu kitoje byloje, kur bendrovės ginčijosi dėl neapmokėtų darbų.
Lietuvos verslas Prieš 5 val.

Skuodis: nuo 2025 m. vidurio Kauno oro uostas galės priimti 2 mln. keleivių per metus

Jau nuo 2025 m. vidurio Kauno oro uostas galės priimti apie 2 mln. keleivių per metus, praneša Lietuvos oro uostai (LOU). Kaip teigia susiekimo ministras Marius Skuodis, šiuo metu Kauno oro uostas „traška per siūlės“, nes nėra pritaikytas dabartiniams – apie 1,3 mln. žmonių per metus siekiantiems srautams.   „Dabartinis terminalas yra pritaikytas aptarnauti 1 mln. keliaujančių per metus. Bet šiais metais juo keliavo 1,3 mln. žmonių.

LB planuoja rengti pirkinių sumos apvalinimo informavimo kampaniją

Seimui ketvirtadienį galutinai nustačius, kad nuo 2025 metų gegužės bus apvalinama prekių ar paslaugų krepšelio galutinė suma ir taip pamažu atsisakoma vieno ir dviejų centų monetų, Lietuvos bankas (LB)  planuoja rengti informavimo kampaniją. „Lietuvos bankas aktyviai vykdys išsamią informavimo kampaniją apie galutinio prekių ar paslaugų krepšelio sumų apvalinimą atsiskaitant grynaisiais pinigais.
Lietuvos verslas Prieš 6 val.

Prekybos centre „Mega“ bus įrengtas elektromobilių įkrovimo parkas

Kaune įsikūrusio prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ automobilių stovėjimo aikštelėje bus įrengta 20 elektromobilių įkrovimo prieigų. Apie tai pranešė sutartį su prekybos centrą „Mega“ valdančia įmone „Baltic Shopping Centers“ pasirašiusi bendrovė „Ignitis“, kuri valdo didžiausią greito elektromobilių įkrovimo tinklą Lietuvoje „Ignitis ON“. Išplatintame pranešime nurodoma, kad pirmosios „Ignitis ON“ elektromobilių įkrovimo prieigos naujajame parke „Megoje“ bus įrengtos iki birželio mėn...
Lietuvos verslas Prieš 6 val.

„Vilniaus baldų“ pardavimai augo 9 proc., iki 53,5 mln. eurų

Akcinės bendrovės „Vilniaus baldai“ pirmojo pusmečio pardavimai sudarė 53,462 mln. eurų ir buvo 9 proc. didesni nei tuo pačiu laikotarpiu prieš metus. Per šešis mėnesius bendrovės efektyvumas padidėjo apie 25 proc., praėjusio laikotarpio nuostolius pakeitė grynasis pelnas, o pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą bei amortizaciją (EBITDA) augo daugiau nei 9 kartus.
Lietuvos verslas Prieš 6 val.

Įspėja visus vairuotojus: per ilgąjį savaitgalį – didžiuliai reidai visoje Lietuvoje

Velykoms daugelis gyventojų išsiruošia į keliones. Tačiau vairuojantys automobilius turėtų būti itin atsargūs artėjantį savaitgalį. Net jei nematysite policijos, neapsigaukite, mat patruliuos ir nežymėti pareigūnų automobiliai. Kaip portalą tv3.lt informavo Policijos departamentas prevencinės eismo dalyvių kontrolės priemones kovo pabaigoje ir balandžio pradžioje, per ilgąjį šv.

„Reuters“: Vakarų kompanijų pasitraukimo iš Rusijos nuostoliai pasiekė 100 mlrd. eurų

Vakarų kompanijų priverstinio pasitraukimo iš Rusijos nuo karo Ukrainoje pradžios nuostoliai viršijo 107 mlrd. JAV dolerių (daugiau nei 99 mlrd. eurų), skelbia „Reuters“, išanalizavusi šių bendrovių finansines ataskaitas. Agentūra pažymi, kad, palyginti su ankstesne, pernai rugpjūtį atlikta analize, finansiniai nuostoliai, apimantys nurašymus bei negautas pajamas, išaugo beveik trečdaliu.

Lietuvos bankas: per pandemiją gyventojai sutaupė 6,2 mlrd. eurų

Lietuvos gyventojai per dvejus metus trukusią koronaviruso pandemiją sutaupė 6,2 mlrd. eurų – tiek pinigų jie  neišleido net ir sparčiai augant infliacijai bei mažėjant perkamajai galiai, penktadienį pranešė Lietuvos bankas (LB). Beveik tris ketvirtadalius šios sumos jie investavo į finansinį turtą, penktadalį – į kitą turtą.

„Sodra“ 115 tūkst. gyventojų išsiuntė pranešimus dėl PSD įmokų: sulaukta skambučių apgulties

„Sodrai“ išsiuntus 115 tūkst. gyventojų išsiuntus pranešimus dėl privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų per karantino laikotarpį, sulaukta skambučių apgulties. „Šiomis dienomis buvo sunkumų prisiskambinti „Sodrai“. Iš tiesų buvo apgultis, kadangi pranešimai buvo išsiųsti 115 tūkst. savarankiškai dirbančių gyventojų. Natūralu, kad tai sukėlė susidomėjimą, sukėlė žmonėms papildomų klausimų“, – LRT teigė „Sodros“ atstovė Malgožata Kozič.

Verslas kritikuoja Vilniaus norą žmones vežti elektra varomu transportu, siūlo biometaną

Vilnius rengiasi skelbti konkursą keleivių vežimo paslaugoms įsigyti – ieškoma elektrinių ir vandenilinių autobusų, tačiau verslas sako, kad biometanu varomas transportas būtų mažesnė finansinė našta – keleivių vežimo kaštai šiuo kuru varomais  autobusais būtų tokie patys kaip dyzeliniais, o į aplinką būtų išmetama 80-90 proc.

Penktadienį Kauno oro uostas pristatys ilgalaikės plėtros planus

Penktadienį Kauno oro uoste bus pristatytas ilgalaikis plėtros planas, apimantis 2025–2052 m. periodą ir priemonės, kuriomis bus stiprinama orlaivių techninio aptarnavimo lyderio pozicija Baltijos regione. Renginio metu bus pristatyta prognozė, kad Kauno oro uostas jau 2025 m. galės aptarnauti 2 mln. keleivių per metus ir kaip toliau plečiantis šis skaičius iki 2052 m. išaugs iki 3 mln.
Lietuvos verslas Prieš 11 val.

Būsto paskolas gauna be pradinio įnašo: sugalvojo gudrybę, kaip apgauti bankus?

Ne paslaptis, kad sukaupti pradinį įnašą būsto paskolai daugeliui gyventojų yra nemenkas iššūkis. Tačiau yra tokių, kurie šią problemą išsprendžia gudraudami – pasirodo, šį būdą naudojo ne vienas lietuvis. Socialiniame tinkle žmonės dalinosi, kaip jiems pavyko gauti būsto paskolą nesukaupus pradinio įnašo. Jie tikino, kad niekas neskundžia, nes laimi visos pusės: tiek pirkėjas, tiek pardavėjas, tiek ir pats brokeris.
Į viršų