M. Postas: laboratorijoje jau dabar galime užauginti dešimtis tonų mėsos (2)

(Puslapis 1 iš 2)


REUTERS/SCANPIX nuotr.

Karolis Birgilas / Ekonomika.lt

2015-05-07 15:18

 2013 metų rugpjūtį Londone buvo iškeptas brangiausias pasaulyje mėsainis. Jo paplotėlis kainavo maždaug 300 tūkst eurų. Sunkiai suvokiama pinigų suma mažam patiekalui, bet bado problemų sprendimas niekada ir nepretendavo būti pigiu.

Mastrichto universiteto mokslininkai, vadovaujami dr. Marko Posto, biopsijos būdu paėmė dalį veršelio raumeninio audinio ir iš jo laboratorijoje išaugino 20 tūkst. raumeninių skaidulų. Šios buvo auginamos specialiuose mėgintuvėliuose – organinėje terpėje, kur ląstelės dauginosi ir kūrė atskirus audinius.

„Skonis nėra dar labai geras, nes mėsa neturi riebalinių audinių“, - apie brangiausią pasaulyje mėsainį portalui tv3.lt pasakojo pats jo kūrėjas M. Postas.

Efektyvumas tapo prioritetu

Anot jo, jautiena buvo pasirinkta todėl, kad karvių ir jaučių auginimas yra mažiausiai efektyvus. Kiekvienam 50 gramų mėsos reikia sunaudoti 100 gramų pašaro, taigi prarandama daug resursų. Inovatorius taip pat atskleidė, kad laboratorijoje iš vieno gyvulio galima užauginti tūkstančius tonų mėsos nepakenkiant gyvūnui.

„Akivaizdu, kad yra biopsijų limitas. Nesame atlikę skaičiavimų, tačiau manau, kad galima vienam gyvuliui galime atlikti maždaug 500 biopsijų. Iš kiekvienos biopsijos galima dirbtiniu būdu užauginti 10 tonų mėsos“, - sakė pašnekovas.

Vegetarų atsiversti neskatins

Maistas pagamintas be kančios gali tapti palengvėjimu vegetarams, kurie norėtų pradėti valgyti mės. Vis dėlto, anot M. Posto, tai būtų šalutinis jo darbo efektas.

„Jei vegetarai dėl šios technologijos pradėtų valgyti mėsą, tai būtų atvirkštinis procesas tam, kurį mes norime pasiekti. Mano tikslas yra sumažinti maisto trūkumą ir išteklių eikvojimą. Nėra jokio būdo mėsa užauginti efektyviau nei daržoves“, - pabrėžia mokslininkas.

Pasak jo, žmonės, kurie rūpinasi gyvūnų gerbūviu ir nevalgo mėsos, dėl šios technologijos gali pakeisti savo įpročius.

Brangiausias mėsainis privalo pigti

Tiesa, kad visi šie pasvarstymai taptų realybe, dirbtinai užauginta mėsa pirmiausiai turėtų būti prieinama daugiau žmonių. Kaip sako, M. Postas, neišvengiama, kad šia technologija užauginta mėsa pigs.

„Jei šiuo metu pasiektume maksimalias gamybos apimtis, kainos kristų keliasdešimt kartų. O tai yra neišvengiama, kai pagaminti 300 tūkst. eurų kainuojantį mėsos paplotėlį. Su turimomis technologijomis galėtume pagaminti mėsos, kurios vieno kilogramo kaina siektų 65 eurus. Iš tokio kiekio būtų galima pagaminti 8 mėsainius po 8 eurus, bet tai yra tikrai nemažai“, - svarsto pašnekovas.

Be jokios abejonės, dirbtinai užauginta mėsa gali atrodyti kaip panacėja nuo pasaulinės maisto nepritekliaus problemos. Visgi, pasak mokslininko, ši technologija nėra nukreipta į bado problematiką ir su ja gali kovoti tik netiesiogiai.

Straipsnio puslapiai:

- Karolis Birgilas

Close

Naujovės, pakeisiančios visų gyvenimus: robotai asistentai ir netikėtumai iš „Facebook“

2017-ieji metai žada nustebinti ne viena inovacija finansinių technologijų („fintech“) srityje. Tačiau į ką ypač vertėtų atkreipti dėmesį? Kai kreipsitės į banką kokiu nors kasdieniu klausimu, atsakymą gausite iš roboto, o už ...

Šaltis išmaniesiems telefonams pakenkia netikėtais būdais. Kaip apsisaugoti?

Atėjus šaltoms dienoms, „Tele2“ Telefonų priežiūros centre padaugėja klientų, kurie skundžiasi telefonų baterijomis. Jos ne tik greičiau išsikrauna, bet ir neteisingai rodo energijos atsargą. Pasitaiko, kad lauke telefonas ...

Tarptautinis dėmesys: lietuviai patenka tarp TOP 10 sparčiausiai augančių Europos verslų

Pasaulyje vienas autoritetingiausių verslo naujienų portalų „Forbes“ įtraukė „NFQ Technologies” kuriamą meta paieškos variklį „HomeToGo” į TOP-10 sparčiausiai augančių Europos verslų. „Forbes“ ...

Kokių naujovių pažers el. prekyba 2017 metais?

2016-aisiais metais lauktas ženklus mobiliosios prekybos augimas keliamų lūkesčių vis dėlto nepateisino, nors ir nestypčiojo vietoje. Kokias naujoves prekybos ekspertai prognozuoja ateinantiems 2017-iesiems? Kaip ir tikimasi jau ne vienerius ...

IT darbas pagal švedus ir lietuvius, kokie skirtumai?

Lietuvos IT specialistai yra vertinami dėl aukštos darbo kultūros, kompetencijos bei įvairiapusės kvalifikacijos, kuri leidžia sėkmingai tvarkytis su nestandartiniais iššūkiais. Todėl mūsų šalies IT specialistus mielai ...

Geriausi Lietuvos inovatoriai: lietuviams trūksta ne idėjų, o drąsos

2016 m. tarp šimto geriausių Vidurio ir Rytų Europos inovatorių atsidūrė ir penki lietuviai, o finalininkų sąraše – daugiausia lenkų. Į „New Europe 100“ inovatorių sąrašą patekę lietuviai džiaugėsi tokiu ...

5 būdai apsisaugoti nuo sukčių socialiniuose tinkluose

Neseniai Lietuvoje nuaidėjęs skandalas neva apie vaiko mirtį melavusią ir kitų žmonių sąskaita pasipelniusią moterį iškėlė diskusinį klausimą – kodėl taip paprasta pakliūti į sukčių pinkles socialiniuose tinkluose? Oficialiais Lietuvos ...

MTG pristatė naują paslaugą Lietuvoje: galimybė stebėti video turinį bet kur ir bet kada

Tarptautinė žiniasklaidos grupė „Modern Times Group“ (MTG) šiandien Lietuvoje pristatė naują paslaugą „Viaplay“. Tai – video transliacijų internetu platforma, kuri pasiūlys didžiausią Baltijos šalyse ...

Užsieniečių įdarbinimas – gelbėjimosi ratas Lietuvos IT sektoriui

Kitoms šalims garsiai kviečiantis specialistus iš trečiųjų šalių, apie lankstesnį užsieniečių įdarbinimą pagaliau ryžtasi kalbėti ir Lietuva. Antradienį Seimo nariai svarstys įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės ...

Žmogus – kiborgas: ateityje mūsų bus vis daugiau Login 2016

Neilas Harbissonas – pirmasis žmogus pasaulyje, oficialiai pripažintas kiborgu. Lankydamasis Vilniuje jis pasakoja, kad šiuo metu turime dvejopą pasirinkimą: arba leidžiame technologijoms evoliucionuoti atskirai ir tapti ...

 

 

Dienos klausimas

Ar planuojate įsigyti NT dar šiais metais?

 

Dienos citata

Įsivedus eurą nuo 2015 metų pradžios valstybės rinkliavos nedidės, o valstybė gali parodyti pavyzdį, kaip reikia elgtis perskaičiuojant kainas iš litų į eurus.

Finansų minsitras Rimantas Šadžius

Archyvas

Dienos skaičius

40 proc.

Tiek vidutinis kainų lygis Lietuvoje yra mažesnis nei ES vidurkis.

Archyvas