M. Postas: laboratorijoje jau dabar galime užauginti dešimtis tonų mėsos (2)

(Puslapis 1 iš 2)


REUTERS/SCANPIX nuotr.

Karolis Birgilas / Ekonomika.lt

2015-05-07 15:18

 2013 metų rugpjūtį Londone buvo iškeptas brangiausias pasaulyje mėsainis. Jo paplotėlis kainavo maždaug 300 tūkst eurų. Sunkiai suvokiama pinigų suma mažam patiekalui, bet bado problemų sprendimas niekada ir nepretendavo būti pigiu.

Mastrichto universiteto mokslininkai, vadovaujami dr. Marko Posto, biopsijos būdu paėmė dalį veršelio raumeninio audinio ir iš jo laboratorijoje išaugino 20 tūkst. raumeninių skaidulų. Šios buvo auginamos specialiuose mėgintuvėliuose – organinėje terpėje, kur ląstelės dauginosi ir kūrė atskirus audinius.

„Skonis nėra dar labai geras, nes mėsa neturi riebalinių audinių“, - apie brangiausią pasaulyje mėsainį portalui tv3.lt pasakojo pats jo kūrėjas M. Postas.

Efektyvumas tapo prioritetu

Anot jo, jautiena buvo pasirinkta todėl, kad karvių ir jaučių auginimas yra mažiausiai efektyvus. Kiekvienam 50 gramų mėsos reikia sunaudoti 100 gramų pašaro, taigi prarandama daug resursų. Inovatorius taip pat atskleidė, kad laboratorijoje iš vieno gyvulio galima užauginti tūkstančius tonų mėsos nepakenkiant gyvūnui.

„Akivaizdu, kad yra biopsijų limitas. Nesame atlikę skaičiavimų, tačiau manau, kad galima vienam gyvuliui galime atlikti maždaug 500 biopsijų. Iš kiekvienos biopsijos galima dirbtiniu būdu užauginti 10 tonų mėsos“, - sakė pašnekovas.

Vegetarų atsiversti neskatins

Maistas pagamintas be kančios gali tapti palengvėjimu vegetarams, kurie norėtų pradėti valgyti mės. Vis dėlto, anot M. Posto, tai būtų šalutinis jo darbo efektas.

„Jei vegetarai dėl šios technologijos pradėtų valgyti mėsą, tai būtų atvirkštinis procesas tam, kurį mes norime pasiekti. Mano tikslas yra sumažinti maisto trūkumą ir išteklių eikvojimą. Nėra jokio būdo mėsa užauginti efektyviau nei daržoves“, - pabrėžia mokslininkas.

Pasak jo, žmonės, kurie rūpinasi gyvūnų gerbūviu ir nevalgo mėsos, dėl šios technologijos gali pakeisti savo įpročius.

Brangiausias mėsainis privalo pigti

Tiesa, kad visi šie pasvarstymai taptų realybe, dirbtinai užauginta mėsa pirmiausiai turėtų būti prieinama daugiau žmonių. Kaip sako, M. Postas, neišvengiama, kad šia technologija užauginta mėsa pigs.

„Jei šiuo metu pasiektume maksimalias gamybos apimtis, kainos kristų keliasdešimt kartų. O tai yra neišvengiama, kai pagaminti 300 tūkst. eurų kainuojantį mėsos paplotėlį. Su turimomis technologijomis galėtume pagaminti mėsos, kurios vieno kilogramo kaina siektų 65 eurus. Iš tokio kiekio būtų galima pagaminti 8 mėsainius po 8 eurus, bet tai yra tikrai nemažai“, - svarsto pašnekovas.

Be jokios abejonės, dirbtinai užauginta mėsa gali atrodyti kaip panacėja nuo pasaulinės maisto nepritekliaus problemos. Visgi, pasak mokslininko, ši technologija nėra nukreipta į bado problematiką ir su ja gali kovoti tik netiesiogiai.

Straipsnio puslapiai:

- Karolis Birgilas

Close

Į Lietuvą suplūs technologijų lyderiai: atsiskleidė ir lietuvių žinios

 Naujausias tyrimas parodė, kad lietuviai yra girdėję apie „blockchain“ ir kriptovaliutų technologijas, tačiau vis dar jomis nepasinaudoja. Ekspertai teigia, kad šiomis temomis trūksta diskusijų. Tad jau ketvirtus metus ...

Telefonų istorija: 7 telefonai, kurie paliko didžiausią pėdsaką

1983 m. metais pasirodė pirmas mobilusis telefonas. Šiandien, praėjus 35-iems metams po jo atsiradimo, šis įrenginys gerokai pasikeitė. Dabar jį vadiname išmaniuoju telefonu, kartais jis vargiai telpa mūsų kelnių ...

Į Lietuvos kelius grįžta „Google Street View“ automobiliai

 Šią vasarą Lietuvos keliuose vėl pasirodys „Google Street View“ automobiliai. Jų tikslas – atnaujinti šalies duomenis platformoje „Google Maps“. Šįkart bus koncentruojamasi į tarpmiestinių ...

Žingsniu arčiau Nobelio: profesorius V. Šikšnys įvertintas elitine 1 mln. dolerių vertės Kavli premija

Vilniaus universiteto (VU) profesorius Virginijus Šikšnys už CRISPR-Cas9, arba vadinamųjų „genų žirklių“, atradimą apdovanotas kas dvejus metus teikiama elitine Kavli premija, kurios vertė siekia 1 milijoną JAV ...

Atšilus orams: 3 patarimai, kaip apsaugoti telefoną

Meteorologai džiugina itin vasariško savaitgalio prognozėmis, todėl daugelis mintyse jau planuoja išvykas į gamtą. Šiluma, vandens telkiniai, smėlis – neatsiejami tokio laisvalaikio atributai, bet taip pat ir grėsmės ...

Atraskite Lietuvą: 5 išmanūs būdai padės suplanuoti tobulą kelionę

Pastaraisiais metais Lietuvą vis dažniau atranda ne vien svečiai iš užsienio, bet ir patys lietuviai. Ir tai tikrai nestebina: šalies miestai nuolat atsinaujina bei pasiūlo įdomių atrakcijų, šalia miškų bei ežerų dygsta ...

5 geriausi telefonai, kuriuos galite įsigyti tiesiog dabar

Atėjus laikui įsigyti naują išmanųjį, tenka spręsti nemažai klausimų: kurio gamintojo, kurios serijos bei modelio, dydžio ir net spalvos įrenginį rinktis, o gal, apskritai, dar palaukti geresnio? Jei laukti nesinori, „Tele2“ ...

Išmanus kelionių planavimas: 4 programėlės, padėsiančios sutaupyti

Atėjus šiltajam sezonui, daugelis mintyse vis dažniau kuria būsimų atostogų planus. Tačiau planuoti kryptis ir įspūdžius yra daug smagiau nei išlaidas, todėl technologijų lyderė „Tele2“ siūlo į pagalbą pasitelkti ...

Atlikite testą: ar žinote, koks turi būti slaptažodis?

Jei manėte, kad jūsų „Slaptazodis123“ yra saugus, turime jus nuliūdinti: taip nėra. Programišiai nuolat naudoja šimtų milijonų vartotojų prisijungimo duomenis tobulinant slaptažodžių spėjimo technikas, kuriant programinę ...

Trys fotografavimo telefonu klaidos, skiriančios mėgėją nuo profesionalo

Kiekviena įamžinta akimirka, jei ji pateikta tinkamai, gali būti išskirtinė. Deja, kartais plika akimi matomas vaizdas stipriai pranoksta tą, kurį išvystame telefono ekrane. Nuotraukos būna „išsiliejusios“, spalvų ...

 

 

Dienos klausimas

Ar planuojate įsigyti NT dar šiais metais?

 

Dienos citata

Įsivedus eurą nuo 2015 metų pradžios valstybės rinkliavos nedidės, o valstybė gali parodyti pavyzdį, kaip reikia elgtis perskaičiuojant kainas iš litų į eurus.

Finansų minsitras Rimantas Šadžius

Archyvas

Dienos skaičius

40 proc.

Tiek vidutinis kainų lygis Lietuvoje yra mažesnis nei ES vidurkis.

Archyvas