Maistas – ne labdarai, bet į konteinerį (1)

(Puslapis 1 iš 3)


AFP/SCANPIX nuotr.

Dina Sergijenko / Ekonomika.lt

2011-05-09 19:17

Lietuvoje per metus išmetama maisto už 10 mln. litų. Tokius skaičiavimus sunkmečio įkarštyje, 2009 metais, pateikė „Maisto bankas“ ir pridūrė, kad jei šis maistas būtų atitekęs labdarai, būtų pamaitinta 60 tūkst. žmonių.

Randa vaisių ir daržovių

Padėtis pakito nežymiai. Didieji prekybos centrai nelinkę produktų, kurių galiojimo laikas eina į pabaigą, atiduoti vargstantiems. Dažniausiai laukiama iki paskutinės akimirkos ir vėliau tonos maisto pagal šalies įstatymus utilizuojamos. Į šiukšlių konteinerius dažniausiai patenka tik gesti pradėję ar prekybos centro standartų neatitikę vaisiai ir daržovės.

Benamiai prisimena ankstesnius laikus, kai juose buvo galima rasti įvairiausio maisto. Dabar, atskleidė kalbinami vargetos, prekyviečių konteineriuose maisto aptikti sunku. „Rimi“ buvo išmetusi pomidorus, bet apsaugininkas išvarė, neleido pasiimti“, – guodėsi vienas, sutiktas šalia prekybos centro. „Anksčiau būdavo mėsos, retai, bet būdavo. Dabar apelsinai, bananai, obuoliai... Kadaise buvo net bulvių išmetę“, – prisiminė kitas. Benamiai tikino puikiai žinantys, kurio prekybos centro konteineriai gausiausi.

Draudžia ir darbuotojams

Viešojo maitinimo įstaigos ir restoranai tikino problemų dėl išmetamo maisto neturintys, nes maisto ruošiama tiek, kiek reikia įstaigų lankytojams. „Nieko tokio, ką reikėtų utilizuoti, nelieka. O buitines atliekas rūšiuojame ir metame į konteinerius“, – pasakojo Kauno regiono „Pica Jazz“ restoranų direktorė Kristina Belopetravičienė.

Kai turimų maisto produktų galiojimo laikas eina į pabaigą, restoranai skelbia akcijas siekdami juos greičiau sunaudoti. „Taikome lanksčią nuolaidų sistemą ir visų akcijų pabaigoje, kad neliktų jokių likučių, – pasakojo restoranų grupės „Fortas“ rinkodaros vadovas Kęstutis Markevičius. – Taigi vartotino maisto nelieka.“ „Čili“ tinklo restoranai taip pat utilizuoja likučius. Pasibaigus restorano darbo laikui likę patiekalai išmetami, juos pasiimti draudžiama net darbuotojams.

Bandelės keturkojams

„Kai produktas nustoja galioti, jis išimamas iš prekybos ir atiduodamas utilizuoti“, – pasakojo „Rimi Lietuvos“ viešųjų ryšių atstovė Raminta Stanaitytė-Česnulienė.

Prekybos tinklas naudojasi utilizavimo darbus atliekančios kompanijos paslaugomis. Utilizacijos įmonių nepasiekia tik „Rimi Lietuvos“ kepiniai – jie pasibaigus galiojimo laikui atiduodami gyvūnų prieglaudoms.

Dažniausiai utilizuojama mėsa

„Norfos“ prekybos tinklo viešųjų ryšių atstovas Darius Ryliškis pasakojo, kad dažniausiai utilizuoti tenka mėsą, vaisius ir daržoves. „Maisto banko“ duomenimis, neretai šiukšlių konteineriuose atsiduria ir pieno, žuvies produktų.

Straipsnio puslapiai:

- Dina Sergijenko

Close

Brangsta degalai: kainos neketina stabilizuotis

Dar vasarą ėmę brangti degalai ir toliau plonina vairuotojų pinigines. Degalų kainos toliau didėjo ir šį mėnesį. O štai dyzelinui per mėnesį pabrangus net šešiais procentais, jo kaina beveik susilygino su ...

Didesnė minimali alga Lietuvoje: kiek žmonės gaus „į rankas“

Nuo kitų metų Lietuvoje kylantis minimalus atlyginimas po mokesčių reformos vers lietuvius didžiuotis – bent teoriškai išsiskirsime iš Baltijos šalių kaimynių ir pirmausime pagal minimalų užmokestį. Tačiau ...

Daržovių kainos šoko aukštyn: rado naują kaltininką

Pernai praūžusios liūtys, o šiemet derlių nustekenusios sausros gerokai išaugino populiariausių lietuviškų daržovių kainas. Tačiau pasirodo, kad dėl kainų šuolio kaltos ne tik nepalankios oro sąlygos, bet ir prekybos ...

Kaip išsirinkti kiemui tinkamiausius vartus?

Siekiant aptverti privatų žemės sklypą tvora, dar vienu svarbiu elementu tampa tinkamai parinkti kiemo vartai. Vartai gali būti įvairaus dizaino, tačiau specialistai pataria juos derinti prie tvoros tam, kad bendras vaizdas žemės sklype būtų ...

Stebina ne vieną: nealkoholinis „džinas“ už 30 eurų

Nuo šių metų sugriežtinus prekybą alkoholiu bei uždraudus bet kokią alkoholio reklamą, prekybininkai ieško naujų būdų reklamuoti savo produkciją bei patraukti pirkėjų. Vienas būdų apeiti reklamos draudimus – nealkoholinių gėrimų ...

Ekonomistų verdiktas: pastarasis dešimtmetis lietuvių gyvenimui bus lemtingas

Trečiadienį pristatytame Lietuvos Respublikos Vyriausybės įgyvendinamų šešių struktūrinių reformų – mokesčių, sveikatos apsaugos, švietimo, inovacijų, pensijų ir šešėlio mažinimo srityse – ekonominėje ...

ES apkarpys išmokas Lietuvai: ragina ruoštis jau dabar

Naujasis Europos Sąjungos (ES) investicijų laikotarpis Lietuvai ir šalies verslininkams pažers iššūkių, kuriems ruoštis verslo organizacijų ir Finansų ministerijos atstovai siūlo pradėti jau dabar. Pagerėjus Lietuvos ...

Į Lietuvą žengia nauja turizmo bendrovė: siūlys keliones pamėgtomis kryptimis

Šių metų rugsėjo 27 dieną Latvijoje įsteigta įmonė „TT Baltics“ pradeda tarptautinio kelionių prekės ženklo TUI pardavimus Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. „TT Baltics“ veikia didžiausio pasaulyje kelionių ...

Krizės pamokos Lietuvai: 20 metų atsiliekame nuo to, kas jau buvo padaryta

Šiemet pasaulyje galima „švęsti“ dvigubą, nors ir nemalonų, jubiliejų – lygiai prieš 20 metų ekonominė krizė paralyžiavo Rusiją, o lygiai prieš dešimtmetį bankrutavo JAV bankas milžinas ...

Bankų statistika: kortelės tapo įpročiu – jomis atsiskaitoma vis dažniau

Banko kortelėmis už prekes ir paslaugas atsiskaitoma vis dažniau, auga ir bendra operacijų kortelėmis apyvarta, rodo Lietuvos bankų asociacijos (LBA) duomenys. Specialistų vertinimu, negrynieji pinigai tampa vis labiau įprasti, o prie augimo ...

 

 

Dienos klausimas

Ar planuojate įsigyti NT dar šiais metais?

 

Dienos citata

Įsivedus eurą nuo 2015 metų pradžios valstybės rinkliavos nedidės, o valstybė gali parodyti pavyzdį, kaip reikia elgtis perskaičiuojant kainas iš litų į eurus.

Finansų minsitras Rimantas Šadžius

Archyvas

Dienos skaičius

40 proc.

Tiek vidutinis kainų lygis Lietuvoje yra mažesnis nei ES vidurkis.

Archyvas