Verslo naujienos

 

Naujausia informacija apie Lietuvos ir užsienio verslą, pinigus ir ekonomiką: atlyginimai, pensijos, įvairios išmokos, kainos, mokesčiai, bendrovių naujienos, aktualūs teisės aktų pasikeitimai. Visos verslo naujienos vienoje vietoje.

Skaistė: dėl didesnės LB įmokos į biudžetą reikia ECB pozicijos

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad norint padidinti Lietuvos banko (LB) įnašą į valstybės biudžetą, reikia gauti Europos Centrinio Banko leidimą.   „Lietuvos bankas yra nepriklausoma institucija ir jeigu yra intencijų keisti su Lietuvos banku susijusius įstatymus, reikalinga gauti ir Europos Centrinio Banko poziciją“, – ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą sakė ministrė. „Valstietis“ Valius Ąžuolas teigė, kad LB šiemet pervesta įmoka į biudžetą yra per maža.
Lietuvos verslas Prieš 20 min.

Seime pasiūlyta taikyti GMP lengvatą paramai, skirtai nuo nelaimių nekentėjusiems žmonėms

Nuo nelaimių nukentėjusiems žmonėms skirtai paramai siūloma taikyti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvatą. Ketvirtadienį Seimas po pateikimo pritarė tai numatančioms GPM įstatymo pataisoms, kurias pristatė Seimo narys demokratas Algirdas Stončaitis. Po pateikimo už projektą balsavo 48 Seimo nariai, prieš buvo 3, susilaikė 18 parlamentarų.
Lietuvos verslas Prieš 30 min.

Seimas linkęs pritarti visų pradinukų nemokamam maitinimui

Seimas svarstys Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos” iniciatyvą nemokamai maitinti visus pradinukus. Ketvirtadienį parlamentarai po pateikimo pritarė Seimo nario Lino Kukuraičio pateiktoms įstatymo pataisoms, siūlančioms nemokamus pietus, nevertinant pajamų, skirti mokiniams, kurie mokosi pagal pradinio ugdymo programą trečiojoje ir ketvirtoje klasėse. Už tai balsavo 48 Seimo nariai, 1 buvo prieš, susilaikė 37 tautos atstovai.

Gentvilas: pastatų atnaujinimas skydais leistų pagreitinti renovaciją 3 kartais

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas mano, kad pastatų naujinimas mediniais skydais leistų pasiekti tikslą kasmet renovuoti tūkstantį daugiabučių. Anot jo, bandomiesiems 8 pastatų skydinio atnaujinimo projektams jau skirta 10 mln. eurų, taip pat galioja kvietimas iki šių metų rugsėjo 14 d. daugiabučių namų atnaujinimui skydais projektams už 200 mln. eurų.

Vienas iš didžiausių bankų dvigubai brangina populiarią paslaugą

Pernai uždirbę rekordinius pelnus, šiemet bankai taip pat negali skųstis rezultatais. Tačiau, net ir uždirbdami milijonus, jie toliau pastebimai brangina daugelį savo paslaugų. Neseniai apie paslaugų branginimą pranešė „Luminor“ ir Šiaulių bankas. Tuo metu SEB banko klientai šiemet sulaukia jau antro laiško apie branginamas paslaugas.

Skaistė: Vyriausybės pozicija nuosekli – nepritarti PVM lengvatos maitinimo sektoriui pratęsimui

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad Vyriausybė nekeičia savo pozicijos ir neplanuoja pritarti lengvatinio 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifo maitinimo sektoriui pratęsimui. Anot jos, didžiąja apimtimi dėl buvusios lengvatos naudą gaudavo greitojo maisto restoranai. „Vyriausybės pozicija visuomet buvo nuosekli – nepritarti šios lengvatos pratęsimui, kuri buvo įvesta tik pandemijos ribojimų metu, suteikiant lengvatą tam verslui, kuris negalėjo veikti.

Armonaitė apie „Rheinmetall“ gamyklos statybas: Baisogaloje esantis sklypas yra tinkamiausias

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė tvirtina, kad labiausiai tikėtina, kad „Rheinmetall“ amunicijos gamykla bus statoma Radviliškio rajone esančio Baisogalos miestelio apylinkėse. Ministrė viliasi, kad Vyriausybė galutinius sprendimus dėl šios gamyklos statybų priims artimiausiu metu. „Buvo tikrinti keli sklypai įvairiose Lietuvos savivaldybėse ir taip išeina, kad Baisogaloje esantis sklypas yra tinkamiausias, tai yra bazinis variantas“, – Eltai teigė A. Armonaitė.

Nausėda apie Vėgėlės šeimos verslui mestus kaltinimus: „Priekaištai, kaltinimai ir įtarimai – yra“

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad šalies vadovo posto siekiantis advokatas Ignas Vėgėlė turėtų pats paaiškinti situaciją dėl mestų įtarimų jo šeimos valdomai įmonei „Vilpra“. „Man būtų tikrai nekorektiška komentuoti kitų kandidatų situaciją. Aš manau, kad per ateinančias savaites bus galima išsiaiškinti šias aplinkybes. Priekaištai, kaltinimai ir įtarimai – yra. Dabar paties kandidato, turbūt, prievolė yra paneigti šiuos įtarimus, pasakyti, kad jie yra neteisingi.

Gitanas Nausėda: GPM perskirstymas gynybai stabdytų atotrūkio tarp regionų mažinimą

Prezidentas Gitanas Nausėda mano, kad „laisviečių“ idėja – dalį lėšų gynybos finansavimui surinkti perskirstant savivaldybėms tenkančią gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalį – prieštarauja regionų politikai. Anot jo, toks pinigų „pavogimas“ stabdytų atotrūkio tarp didžiųjų miestų ir regionų mažinimą. „Savivaldybių pinigų pavogimui – ne. Manau, kad tai netinkama priemonė. Ypatingai kai šiais laikais, kai kalbame, jog reikia mažinti atotrūkį tarp centrų ir savivaldybių, vykdyti regioninę politiką.
Lietuvos verslas Prieš 2 val.

Lietuvos oro uostų atstovai prognozuoja: šiemet tikimasi pasiekti rekordą

Lietuvos oro uostų atstovai prognozuoja, kad ir toliau augant kelionių paklausai, šiemet keleivių srautai gali pasiekti rekordinį 2019 m. lygį – apie 6,5 mln. turistų. „Matome, kad šių metų vasaros sezonas ko gero bus rekordiškai aktyvus.
Lietuvos verslas Prieš 3 val.

Neįtikėtina: mėnesinė alga Lietuvoje – virš 100 tūkst. eurų

Didžiausią vidutinę algą Lietuvoje kovo mėnesį mokėjo renginių organizavimo bendrovė „Live Nation Lietuva“ – visą arba ne visą mėnesį dirbę keturi bendrovės darbuotojai gavo vidutiniškai 101,2 tūkst. eurų, rodo „Sodros“ duomenys. Investicijų įmonės „All Media Group“ keturių darbuotojų atlyginimų vidurkis siekė 88,1 tūkst. eurų, Lenkijos medienos gamybos įmonės „Tarkett Polska“ Lietuvos filialo – 38,6 tūkst.

Po ūkininkų protestų – peržiūrimi jiems taikomi reikalavimai: žada, kad bus paprasčiau

Lietuvoje ir daugelyje kitų Europos Sąjungos šalių, taip pat ir bendrijos sostinėje Briuselyje, pastaruoju metu įvyko daug žemdirbių protestų. Vienas iš pasikartojančių skirtingų šalių ūkininkų reikalavimų – paprastesnės ir lankstesnės taisyklės, susijusios su jų veiklos kontrole ir aplinkosaugos reikalavimais. Panašu, kad Europos Komisija (EK) įsiklausė į šiuos žemdirbių reikalavimus ir ilgainiui jie bus įgyvendinti.

Gynybos, aukštųjų technologijų pramonės įmonėms – 850 mln. eurų paskolų

Įmonių investicijoms į aplinkai palankias technologijas, aukštos pridėtinės vertės produktus, gynybos ir saugumo pramonę Vyriausybė skiria 850 mln. eurų paskolų. Įmonės ar jų grupės galės gauti iki 150-250 mln. eurų paskolų rinkos sąlygomis, o paraiškas bus galima teikti jau nuo pirmadienio, sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. „Pagaliau startuojame su milijardo eurų finansine priemone, tiksliau, Lietuvoje šiai priemonei bus skirta 850 mln. eurų.
Lietuvos verslas Prieš 3 val.

Logistikos įmonė „Baltic Line“ atleidžia 51 darbuotoją

Bankrutuojanti logistikos ir krovinių pervežimo įmonė „Baltic Line“ atleidžia visus dirbančius asmenis. Apie tai, kad atleidžia 51 asmenį bendrovė Užimtumo tarnybą informavo balandžio 12 dieną. Kovo pabaigoje bendrovės vadovas ir didžiausias akcininkas Nikolajus Makmakas kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą su prašymu iškelti bankroto bylą. Prašyme N. Makmakas teigė, kad bendrovė susidūrė su finansiniais sunkumais ir tapo nemoki, todėl negali įvykdyti įsipareigojimų kreditoriams.
Lietuvos verslas Prieš 3 val.

Lietuvoje pabrango benzinas: štai kiek jis kainuoja Lenkijoje

Praėjusią savaitę benzinui brangus 0,3 proc., pirmą kartą nuo praėjusių metų gruodžio mėnesio Lenkijoje jis kainuoja pigiau nei Lietuvoje. Tuo metu dyzelino kaina per savaitę mažėjo 0,6 proc., praneša Lietuvos energetikos agentūra (LEA). LEA duomenimis, balandžio 22-ąją litras dyzelino Lietuvoje vidutiniškai kainavo 1,53 euro, vidutinė benzino trimis centais brangiau – 1,56 euro. Per savaitę benzino vidutinės kainos Lietuvoje ir Estijoje padidėjo atitinkamai 0,3 proc. ir 3,7 proc.
Lietuvos verslas Prieš 4 val.

Sunaikintas Jonavoje rastas sprogmuo, atnaujintas traukinių eismas

Jonavoje šalia geležinkelio tilto ketvirtadienio rytą aptikus sprogmenį ir sustabdžius traukinių eismą, popiet objektas sunaikintas, eismas atnaujintas. Lietuvos geležinkeliai („LTG Link“) apie 13.20 val. pranešė, kad traukinių eismas maršrutuose Vilnius-Klaipėda ir Kaunas-Šiauliai atnaujintas, keleiviai tęsia kelionę. Anot vežėjo, traukiniai nr. 17 iš Vilniaus į Klaipėdą ir nr. 56 iš Kaunas į Šiaulius gali vėluoti iki 20 minučių.

Viktorija Čmilytė-Nielsen: svarstytume pelno mokesčio pakėlimą 1 procentu

Ieškant lėšų šaltinių papildomai finansuoti gynybą, Liberalų sąjūdis sutiktų didinti akcizus, svarstytina laiko ir idėją didinti pelno mokesčio tarifą vienu procentiniu punktu, sako koalicinės partijos ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. „Iš to, kas jau buvo nuskambėję, ir iš diskusijų, kurias turėjome partijos viduje, manome, kad akcizų pakėlimas galėtų būti vienas iš tų kelių.

Radviliškio rajone už 52,6 tūkst. eurų bus statomas fermų kompleksas

53 hektarų ploto sklype Radviliškio rajone bendrovė „YIT Lietuva“ statys 52,6 mln. eurų vertės „Agrokoncerno grupės“ karvių fermų kompleksą. „Dėl savo masto, skirtingos paskirties patalpų, infrastruktūros objektų ir specifinių techninių sprendimų poreikio fermų komplekso statybos bus išties kompleksiškas projektas ir taip pat didžiausias tokio tipo paskirties, kokio iki šiol esame ėmęsi Lietuvoje“, – pranešime teigė „YIT Lietuva“ vadovas Kęstutis Vanagas.
Lietuvos verslas Prieš 4 val.

Daugybė lietuvių nepasiima jiems priklausančių 384 eurų: pinigų nereikia?

Tūkstančiai gyventojų dėl vienų ar kitų priežasčių iki šiol nepasiėmė nemenkų sumų, kurios jiems priklauso permokėjus mokesčius. Jeigu jie ir toliau to nepadarys, pinigai nukeliaus į valstybės biudžetą – tai yra bendrą valstybės pinigų katilą. Kaip žinoma, per milijoną šalies gyventojų kiekvienais metais teikia pajamų deklaracijas Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI). Daliai tokių gyventojų susidaro gyventojų pajamų mokesčio (GPM) nepriemoka, kurią reikia patiems sumokėti VMI.

Žiniasklaida: aiškėja, kur Stepukonis galėjo pervesti beveik 32 mln. eurų

Buvęs „BaltCap Infrastructure Fund“ partneris Šarūnas Stepukonis į Estijos azartinių lošimų organizavimo kompanijos „OB Holding 1“ sąskaitą Lietuvoje galėjo pervesti 31,6 mln. eurų, praneša „Verslo žinios“. Taip fondo „BaltCap Infrastructure Fund“ įmonės „Žvirgždaičių energija“, „Nullus“ ir „Moelta“ nurodė Lietuvos apeliaciniam teismui, nagrinėjusiam jų pateikto ieškinio teismingumo jurisdikcijos klausimą. Estijos „OB Holding 1“, valdanti „Olybet.
Į viršų