Verslo naujienos

 

Naujausia informacija apie Lietuvos ir užsienio verslą, pinigus ir ekonomiką: atlyginimai, pensijos, įvairios išmokos, kainos, mokesčiai, bendrovių naujienos, aktualūs teisės aktų pasikeitimai. Visos verslo naujienos vienoje vietoje.

Vyriausybė: 10 metų elektros gamybos įmokų galėtų nemokėti tik dalis anksčiau ją pradėjusių gaminti vartotojų

Vyriausybė pritaria, kad elektros gamybos įmokos turi būti nustatytos visiems savarankiškai ją gaminantiems vartotojams. Tačiau, anot ministrų kabineto, leidimą gaminti elektros energiją iki 2023 metų liepos 1 dienos gavę vartotojai turėtų pradėti mokėti po 10 metų. Šios Vyriausybės išvados Seimas prašė dėl „demokratų“ frakcijos atstovų Laimos Nagienės, Lino Kukuraičio ir Zigmanto Balčyčio teikiamų Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pakeitimų.
Lietuvos verslas Prieš 19 min.
REKLAMA
Gamta (Lukas Balandis/BNS) Gamta (Lukas Balandis/BNS)

Artėja pasėlių deklaravimas – štai ką svarbu žinoti

Jau mažiau nei po mėnesio prasidės vienas svarbiausių darbų visiems žemdirbiams. Nuo pasėlių deklaravimo, kuris šiemet prasidės kiek vėliau, be kita ko, priklausys ir būsima parama ūkininkams ir žemės ūkio bendrovėms.
Žemė ir ūkis Prieš 26 min.

Landsbergis Filipinuose susitiko su užsienio reikalų sekretoriumi: Lietuva nori plėsti ir gilinti mūsų partnerystę

Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis trečiadienį susitiko su Filipinų užsienio reikalų sekretoriumi Enrique A. Manalu. Tai pirmasis istorijoje Lietuvos užsienio reikalų ministro vizitas į Filipinus. Susitikime užsienio reikalų ministras patikino E. A. Manalu, kad Lietuva yra pasirengusi pradėti vystyti dvišalius projektus su Filipinais ekonominio bendradarbiavimo ir saugumo srityse. „Mes matome Filipinus kaip augančią, stabilizuojančią jėgą ASEAN ir platesniame regione.

Aplinkos ministerija po gaisro automobilių laužyne: nėra konkrečių siūlymų reguliuoti pavojingų veiklų ir objektų vietas

Po automobilių laužyne Vilniuje kilusio gaisro, kurio žala gamtai siekia beveik 6 mln. eurų ir kurio pasekmes dėl itin toksiškų dūmų juto gyventojai, suskubta pranešti, kad automobilių ardymas bei metalo laužo tvarkymas neturi vykti miestų centruose. Vis dėlto aplinkos viceministrė Raminta Radavičienė Eltą patikina, kad kol kas konkrečių siūlymų ar projektų, kurie nacionaliniu lygmeniu imperatyviai reguliuotų pavojingų veiklų, objektų vietų parinkimą, šiuo metu nėra.

LB: Lietuvos auksas pernai pabrango 9 proc. iki 355 mln. eurų

Lietuvos aukso atsargų rinkos vertė, nepaisant susilpnėjusio JAV dolerio euro atžvilgiu,  pernai išaugo 9 proc. iki 355 mln. eurų, sako Lietuvos banko (LB) atstovas.  „Kadangi aukso kaina kilo, Lietuvos banko valdomos aukso atsargos taip pat pabrango“, – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete teigė LB Rinkos operacijų departamento direktorius Marius Ignotas.    „Vien tik dėl aukso kainos pokyčio šio rezervo vertė padidėjo ir praėjusiais metais pasiekė 355 mln.
Lietuvos verslas Prieš 2 val.

Lietuviai vis dažniau į namus išsikviečia laiškininką: ne tik pristato pensijas

Paštu ant ratų vadinami mobilieji laiškininkai vien tik nuo šių metų pradžios atokesnėse gyvenvietėse pašto paslaugas suteikė kone 4 milijonus kartų – apie milijoną kartų kas mėnesį. Šiuo metu mobilieji laiškininkai visoje šalyje aptarnauja daugiau apie 650 tūkst. adresų – gyventojams pristato siuntas, prenumeruojamus leidinius, taip pat pensijas bei kitas socialines išmokas, rašoma pranešime spaudai.
Lietuvos verslas Prieš 2 val.

Šiame „Akropolyje“ veikiančią „Maximą“ uždaro – kelias dienas viską išparduoda

Balandžio 28 dieną atnaujinimui uždaroma viena didžiausių uostamiesčio „Maxima“ XXX parduotuvių, įsikūrusių „Akropolyje“, Taikos pr. 61, Klaipėdoje, rašoma bendrovės pranešime. Planuojama, kad atsinaujinusi klaipėdiečių pamėgta parduotuvė duris atvers jau rugsėjo mėnesio pabaigoje. Kol vyks parduotuvės atnaujinimas, prekybos centre laikinai veiks nauja „Maxima“ X parduotuvė, kurioje pirkėjai ras būtiniausias kasdienes prekes. Nuolaidos iki 70 proc.

„Laisviečiai“ gynybą finansuoti siūlo iš savivaldybių GPM, akcizų, didesnio pelno mokesčio

Laisvės partija trečiadienį paskelbė, kad surinkti reikiamas papildomas lėšas krašto apsaugai siūlo perskirstant savivaldybėms šiuo metu tenkančią gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalį, didinant akcizus ir vienu procentiniu punktu didinant pelno mokesčio tarifą. Anot partijos, tai leis asignavimus krašto apsaugai kitąmet padidinti apie 420 mln. eurų ir taip pasiekti 3 proc. bendrojo vidaus produkto gynybos finansavimo ribą.

Vilniaus oro uoste uždaromas automobilių sustojimo kelias prie išvykimo terminalo

Nuo pirmadienio uždaromas Vilniaus oro uoste esantis automobilių užvažiavimo prie išvykimo terminalo kelias, transporto priemonės bus nukreipiamos į kitas trumpalaikiam sustojimui ar parkavimui skirtas vietas. Kaip trečiadienį pranešė Lietuvos oro uostai, šių metų gegužės mėnesį vadinamoji „Kiss and Fly“ zona, kurioje išlaipinami keleiviai, veiks tik PC ir P3 oro uosto aikštelėse. Keleivius atvežę automobiliai „Kiss and Fly“ aikštelėse galės nemokamai stovėti 15 minučių.
Lietuvos verslas Prieš 3 val.

Politikams svarstant apie gynybos pramonės plėtrą, institucijos sutarė gilinti ryšius

Politikams svarstant būdus stiprinti vietinę pramonę, kelios valstybės institucijos trečiadienį sutarė gilinti ryšius, kad padėtų įmonėms kurti inovacijas gynybos srityje. Tai numatyta trečiadienį Lietuvos kariuomenės, Gynybos resursų agentūros ir Inovacijų agentūros atstovų pasirašytame susitarime, BNS nurodė Krašto apsaugos ministerija.
Lietuvos verslas Prieš 3 val.

Mirtiną elektros iškrovą patyrusio vyro darbų vadovui skirta 9,5 tūkst. eurų bauda

Kauno apylinkės teismas kaltu dėl darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimo, kurie lėmė darbuotojo mirtį, pripažino bendrovės „Elektros automatika“ darbų vadovą, jam skirta bauda, priteisti civiliniai ieškiniai. Kaip pranešė teismas, balandžio 23 dieną K. V. skirta 9,5 tūkst. eurų dydžio bauda. Byloje iš dalies tenkintas mirusiojo sutuoktinės civilinis ieškinys, kuriuo iš atsakovės bendrovės „Elektros automatika“ nukentėjusiajai priteista 40 tūkst.
Lietuvos verslas Prieš 4 val.

Vilniuje planuojama pirmoji geležinkelio linija po žeme: štai kurias vietas sujungtų

Vilniaus oro uoste jau baigti naujojo išvykimo terminalo pagrindiniai išorės ir laikančių konstrukcijų montavimo darbai. Šiuo metu darbai vykdomi pastato viduje ir planuojama, kad jis bus atidarytas 2025-ųjų metų pirmąją ketvirtį. Jau anksčiau rašėme, kad atidarius šį terminalą, bus pradedama senųjų terminalų rekonstrukcija, taip pat iškart planuojama imtis ir naujojo atvykimo terminalo (T5) statybų.
72
Transportas Prieš 4 val.

Valstybės duomenų agentūra: 2022 m. vadovai per mėnesį uždirbo 2,9 tūkst. eurų

Valstybės duomenų agentūra praneša, kad 2022 m. didžiausias mėnesinių algų vidurkis fiksuotas tarp įmonių vadovų – 2905,7 euro, specialistų – 2397,7 eurų, o technikų ir jaunesniųjų specialistų – 1798,3 eurų. Tuo metu mažiausiai uždirbo paslaugų sektoriaus darbuotojai ir pardavėjai, kurių atlygio vidurkis siekė 1233 eurų ir nekvalifikuoti darbininkai – 1023,3 eurus.
Lietuvos verslas Prieš 4 val.

Nenustebkite, apyvartoje pasirodys nauja 1,5 (pusantro) euro moneta – štai kaip atrodys

Kiekvienam įprastos yra 1, 2 ar 5 eurų monetos. Tačiau netrukus Lietuvos bankas išleis kiek netikėtos – 1,5 euro vertės euro monetą. Keista ne tik monetos nominali vertė, bet ir jos tema – pasaka apie 12 brolių. „Dvylika brolių juodvarniais lakstančių“ – gerai žinoma lietuvių liaudies pasaka apie sesę, ieškančią užburtų savo brolių, paverstų juodvarniais. Juodvarniai simbolizuoja paslaptingą ir stebuklingą pasaulį, į kurį patekti nėra labai lengva.

Laikinai stabdomas kvietimas teikti paraiškas įsigyti saulės elektrinėms

Energetikos ministerijai patikslinus finansavimo sąlygas, Lietuvos energetikos agentūra (LEA) skelbia nuo trečiadienio penkioms darbo dienoms stabdanti verslo, ūkininkų ir atsinaujinančių išteklių energijos bendrijų paraiškų priėmimą saulės elektrinėms sausumoje ir elektros energijos kaupimo įrenginiams įsirengti. „Patikslintos projektų finansavimo sąlygos dabar aiškiau reglamentuoja šios investicinės paramos teikimą.
Lietuvos verslas Prieš 4 val.

Automobilių taršos tikrinimas: žada dar vieną pokytį

Aplinkosaugininkams bei kitų institucijų pareigūnams nustačius, jog automobilis viršijo išmetamųjų dujų normą, jo techninę apžiūrą siūloma naikinti ne po dviejų parų kaip numatyta dabar, bet po septynių darbo dienų, sako aplinkos viceministrė Raminta Radavičienė.  Jos teigimu, Aplinkos ministerija antradienį gavo suderinti tai numatantį Lietuvos transporto saugos administracijos (LTSA) direktoriaus įsakymo pakeitimo projektą.

Ant Vyriausybės stalo – vandenilio plėtros iki 2050-ųjų gairės

Vyriausybė trečiadienį svarstys Energetikos ministerijos parengtą vandenilio plėtros Lietuvoje 2024–2050 metais gairių projektą, kuriomis siekiama sukurti žaliojo vandenilio ekosistemą ir infrastruktūrą, nustatyti pagrindines jo plėtros kryptis iki 2050 metų ir uždavinius iki 2030 metų.  Pritarus gairėms, ministerija iki spalio 9 dienos turės parengti ir Ministrų kabinetui pateikti svarstyti jų įgyvendinimo veiksmų planą.

Sugriežtinus patikrą rusiškų grūdų importo į Lietuvą neliko, bet išaugo jų tranzitas

Lietuvai prieš mėnesį sugriežtinus iš Rusijos ir Baltarusijos į Lietuvą įvežamų grūdų kontrolę, jų importas per šį laiką beveik sustojo, tačiau tačiau smarkiai išaugo tranzitas į kitas Europos Sąjungos (ES) rinkas, teigia šiuos krovinius tikrinanti Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).  „Po kovo 18 dienos stebime importo iš Rusijos ir Baltarusijos į Lietuvą sumažėjimą 95 procentais, tačiau stebime (didesnį – BNS) įvežimą į Lietuvą importui į kitas ES šalis“, – BNS sakė tarnybo...
Lietuvos verslas Prieš 7 val.

KT skelbs sprendimą ginče dėl bankrutavusio žmogaus baudų valstybei nurašymo

Konstitucinis Teismas (KT) trečiadienį skelbs sprendimą, kokiais atvejais baigus fizinio asmens bankroto procesą nenurašomos jo valstybei mokėtinos baudos ir ar toks reglamentavimas atitinka Konstituciją, pranešė KT. Prašymą ištirti Fizinių asmenų bankroto įstatymo nuostatų atitikimą pareiškė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT). Anot LAT, įstatyme nėra aiškiai nustatyta, už kokių įstatymų pažeidimą fiziniam asmeniui paskirtos baudos nėra nurašomos baigus jo bankroto procesą.
Lietuvos verslas Prieš 7 val.

Vyriausybė svarstys dėl prekybos augalų apsaugos produktais kontrolės tobulinimo

Trečiadienį Vyriausybė spręs, ar Seimui siūlyti Augalų apsaugos įstatymo pakeitimus, kuriais Lietuvos rinką siekiama apsaugoti nuo falsifikuotų ar netinkamai registruotų augalų apsaugos produktų. Tokią iniciatyvą Ministrų kabinetui parengė Žemės ūkio ministerija. Anot ministerijos, dabartinis tokių produktų reguliavimas yra nepakankamas ir neužtikrina pažeidimų, susijusių su falsifikuotais augalų apsaugos produktais, prevencijos.
Lietuvos verslas Prieš 7 val.
Į viršų