Verslo naujienos

 

Naujausia informacija apie Lietuvos ir užsienio verslą, pinigus ir ekonomiką: atlyginimai, pensijos, įvairios išmokos, kainos, mokesčiai, bendrovių naujienos, aktualūs teisės aktų pasikeitimai. Visos verslo naujienos vienoje vietoje.

REKLAMA
„Maximoje“ – mažiausios velykinių prekių kainos: jei kitur ras pigiau, kainas sumažins dar labiau  „Maximoje“ – mažiausios velykinių prekių kainos: jei kitur ras pigiau, kainas sumažins dar labiau

„Maximoje“ – mažiausios velykinių prekių kainos: jei kitur ras pigiau, kainas sumažins dar labiau

Likus dviem savaitėms iki Velykų, kiekvieną savaitę atrinktas populiariausias velykines prekes už mažiausią kainą pirkėjai galės įsigyti prekybos tinkle „Maxima“. Nuo kovo 19 iki 30 dienos „Maxima“ stebės ir lygins atrinktų populiariausių velykinių prekių įprastas ir akcines kainas kitose didžiųjų prekybos tinklų plačiausio asortimento parduotuvėse ir jei kitur ras pigiau, jau kitą darbo dieną visose „Maximose“ jų kainas sumažins dar labiau.

Iš trijų elektros tiekėjų tik vienas nurodė vartotojams grąžinsiantis neteisėtai nuskaičiuotus mokesčius už nutrauktas sutartis

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) vadovas Renatas Pocius teigia, kad iš trijų didžiausių tiekėjų tik „Ignitis“ yra nurodęs, kad grąžins neteisėtai priskaičiuotus mokesčius į jį besikreipiantiems vartotojams dėl iki 2023 metų birželio nutrauktų elektros tiekimo sutarčių. VERT vadovo teigimu, taryba jau dalyvauja ir teismo bylose, kur gina dėl neteisėtai nuskaičiuotų mokesčių nukentėjusių vartotojų interesus.
Lietuvos verslas Prieš 4 min.

Sukauptų pensijų pinigų atsiėmimas: po 1518 eurų iš kiekvieno atims?

Neseniai Konstitucinis Teismas pripažino, kad pagrindiniam šalies įstatymui prieštarauja dabartinė tvarka, kai atsiimti pensijų fonduose sukauptų pinigų negalima jokiomis aplinkybėmis – pavyzdžiui, ir mirtinai sergant. Teismas nepasisakė, kokiais atvejais pinigus turėtų būti galima atsiimti. Dėl to turės apsispręsti Seimas. Kaip ten bebūtų, net ir leidus atsiimti pinigus, žmonės gali ir negauti tiek, kiek dabar turi asmeninėje pensijų fondo sąskaitoje.

Kviečia paskubėti: šiemet – turbūt paskutinis šansas gauti šią paramą

Dėl sparčiai augančio saulės elektrinių populiarumo ir aktyvaus valstybės teikiamos paramos naudojimo, didelė gyventojų dalis per šiemet vykdytus du kvietimus liko be finansavimo, pastebi bendrovė „Solitek“. Jos pranešime teigiama, kad atsižvelgdama į šias aplinkybes, Energetikos ministerija antrąjį šių metų ketvirtį planuoja trečiąjį kvietimą.
Lietuvos verslas Prieš 59 min.

Verslo taryba palaiko PVM ir pelno mokesčio didinimą dėl gynybos finansavimo

Apsvarsčiusi ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės ir Finansų ministerijos Trišalėje taryboje pateiktus gynybos finansavimo didinimo modelius, Lietuvos Verslo taryba, vienijanti asociaciją „Investors‘ Forum“, Lietuvos pramonininkų konfederaciją, Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociaciją ir Lietuvos darbdavių konfederaciją, reiškia palaikymą variantui, numatančiam pridėtinės vertės mokesčio (PVM) didinimą 1 procentiniu punktu, tokiu būdu tikintis surinkti papildomus 298 mln.

LSA: dėl papildomų lėšų gynybai mažinti GPM dalį savivaldybėms – neatsakinga

Valdžiai ieškant papildomo finansavimo gynybai ir kaip vieną alternatyvų siūlant sumažinti  savivaldybėms tenkančią gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalį, tai būtų neatsakinga, sako Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA).  „Mažinti savivaldybėms tenkančią GPM dalį skiriant ją gynybai būtų pavojinga ir neatsakinga, nes savivaldybės turi pareigą ne tik užtikrinti dabartines viešąsias paslaugas, bet ir jau dabar ruoštis jas teikti pasikeitus saugumo situacijai“, – komentare BNS teigė Savi...

Lietuviai taupo laiką: vis dažniau perkami jau paruošti margučiai ir patiekalai

Kasmet gyventojai vis labiau užuot patys plušę virtuvėje prieš šventę, parduotuvėje įsigyja jau numargintus kiaušinius bei paruoštas tradicines mišraines, atskleidžia prekybos tinklo „Maxima“ duomenys. Atliepdamas nuolat besikeičiančius pirkėjų poreikius, šiemet prekybos tinklas paruošė dar daugiau numargintų kiaušinių, o galvodamas apie pirkėjų patogumą – populiariausias mišraines sufasavo į didesnes pakuotes.
Lietuvos verslas Prieš 1 val.

Dėl banko klaidos gyventojai iš jo spėjo paimti virš 36 mln. eurų

Kuriozinė situacija nutiko didžiausiam Etiopijos komerciniam bankui. Atnaujinant vidines sistemas kurį laiką jose buvo palikta klaida. Dėl jos tūkstančiai gyventojų, daugiausia studentų, spėjo pasiimti didžiules sumas svetimų pinigų. Ankstyvą praėjusio šeštadienio rytą klientai sužinojo, kad gali pasiimti daugiau grynųjų pinigų, nei jų buvo jų sąskaitose Etiopijos komerciniame banke (CBE), rašo BBC. Žinia apie banko klaidą pasklido naktį Daugiau kaip 40 mln. dolerių (36,7 mln.

Šimkus: PVM didinimas būtų greitas būdas surinkti pajamas gynybai, bet paveiks skurdžiausius asmenis ir namų ūkius

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus teigia, kad ieškant papildomų lėšų gynybos poreikiams, geriausia būtų peržiūrėti lengvatas ar padidinti nuosavybės ar turto mokesčius. Anot jo, nors pridėtinės vertės mokesčio (PVM) didinimas būtų greitas būdas surinkti reikalingas pajamas, tai labiausiai paveiktų skurdesnius asmenis.

Vyriausybės taupymo lakštų išplatinta už 3,3 mln. eurų

Pirmadienį baigėsi aštuntos Vyriausybės taupymo lakštų (VTL) emisijos platinimas – gyventojai įsigijo VTL už 3,3 mln. eurų, sudaryta 186 sandoriai, pranešė Finansų ministerija. Už šią naują vienerių metų trukmės VTL emisiją gyventojams bus mokama 3,3 proc. metinių palūkanų. Pernai atnaujinus VTL platinimą, per aštuonias emisijas gyventojai įsigijo VTL už 193,2 mln. eurų.
Lietuvos verslas Prieš 2 val.

Seimas ketina nustatyti baudas už vienkartinių plastiko indų dalybas

Seimui liko paskutinis balsavimas dėl baudų prekybininkams, restoranams ir kitoms viešojo maitinimo įmonėms už pažeidimus nemokamai dalijant vienkartines plastiko pakuotes.    Po svarstymo už tokias Administracinių nusižengimų kodekso pataisas antradienį balsavo 83 parlamentarai, prieš nebuvo, o susilaikė 13. Galutinis balsavimas vyks vėliau.
Lietuvos verslas Prieš 2 val.

Eurostatas: valandos darbo sąnaudų augimas Lietuvoje – didesnis nei vidutiniškai ES

Vidutinių valandos darbo sąnaudų augimas ketvirtąjį praėjusių metų ketvirtį Lietuvoje buvo didesnis nei vidutiniškai Europos Sąjungos (ES) šalyse, skelbia Eurostatas. Šios sąnaudos Lietuvoje spalį-gruodį, palyginti su 2022 metų tuo pačiu laikotarpiu, augo 11,2 proc., vidutiniškai Europos Sąjungoje – 4,6 proc., o euro zonoje – 4,2 procento. Latvijoje sąnaudos per metus augo 10,5 proc., Estijoje – 10,7 procento.
Lietuvos verslas Prieš 2 val.

„Sodra“ įspėja dirbančius savarankiškai: turite susimokėti – gausite pranešimus

COVID-19 pandemijos ir karantino metu savarankiškai dirbantys žmonės galėjo laikinai nemokėti einamųjų privalomojo sveikatos draudimo įmokų (PSD). Artėja laikas sumokėti įmokas už karantino laikotarpį. Tai reikia padaryti iki balandžio 30 d. Visiems savarankiškai dirbantiems gyventojams „Sodra“ praneš, kiek įmokų jie turi sumokėti.

Seimas – prieš siūlymą leisti sekmadieniais prekiauti alkoholiu po 15 val.

Seimas nutarė nepradėti diskusijų, ar atšaukti ribojimą sekmadieniais prekiauti alkoholiniais gėrimais tik iki 15 val.  Už tai, kad Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų Seimas imtųsi, antradienį 33 balsavo Seimo nariai, prieš buvo, o 37 susilaikė. Tada 66 balsais prieš 49 pataisos buvo atmestos.

Vilniuje atsiras audiogidas dar vienam viešojo transporto maršrutui

Vilniuje atsiras audiogidas dar vienam viešojo transporto maršrutui – su išskirtinėmis vietomis ir jų istorija keleiviai susipažinti galės vykdami 6G autobusu nuo Šnipiškiu iki Naujosios Vilnios.
Lietuvos verslas Prieš 3 val.

Šimkus: sausio mėn. infliacijos duomenys rodo, kad šiemet į biudžetą gali būti nesurinkta 150 mln. eurų PVM

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus įspėja, kad šiais metais į valstybės biudžetą gali būti surinkta 150 mln. eurų mažiau negu planuota pridėtinės vertės mokesčio (PVM) plane. Anot jo, tokią prognozę patvirtina 2024 m. sausio mėn. infliacijos duomenys. „Lietuvos bankas mato riziką, kad 2024 m. biudžeto pajamų iš PVM planas gali būti neįvykdytas. Ir įspėjimą, kad šis planas gali būti optimistinis ir yra rizikos nesurinkti maždaug 150 mln. eurų, apie 0,2 proc.

Šimonytė: Anušausko pareiškimai nepadeda su opozicija diskutuoti apie gynybos finansavimą

Premjerė Ingrida Šimonytė sutinka, kad pasitraukiančio krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko pareiškimai apie neskaidrius viešuosius pirkimus nepadeda diskutuojant su opozicija dėl gynybos finansavimo.

Naminę degtinę leis laisvai gaminti ir pardavinėti ūkininkams – liko vienas žingsnis

Antradienį Seimas po svarstymo pritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, kuriomis būtų įteisinama galimybė be jokios licencijos ūkininkams gaminti naminę degtinę ir ją pardavinėti svečiams. Tiesa, vadinamą samagoną galės gaminti ir pardavinėti tik tie ūkininkai, kurie teikia kaimo turizmo paslaugas.

Pasitikrinkite dar kartą: primena, kaip telefone įsijungti saugos pranešimus

Lietuvoje reguliariai vykdomos civilinės saugos pratybos, gamtos stichijos – tai kelios priežastys, dėl kurių šalies gyventojai į mobiliuosius telefonus gauna informacinius perspėjimo pranešimus. Tam, kad šie pranešimai jus pasiektų, telefone turi būti aktyvuoti reikalingi nustatymai.

Seimas linkęs pritarti siūlymui atsisakyti 1 ir 2 centų monetų atsiskaitant grynaisiais pinigais: suma būtų apvalinama

Antradienį Seime po svarstymo pritarta Atsiskaitymų grynaisiais pinigais apvalinimo įstatymo projektui, kuriuo sprendžiamas klausimas dėl 1 ir 2 euro centų monetų atsisakymo atsiskaitant grynaisiais pinigais – prekių ir paslaugų krepšelio galutinę sumą siūloma apvalinti. „Už“ įstatymo projektą svarstymo stadijoje balsavo 61, susilaikė 29, „prieš“ 16 parlamentarų.
Į viršų