Verslo naujienos

 

Naujausia informacija apie Lietuvos ir užsienio verslą, pinigus ir ekonomiką: atlyginimai, pensijos, įvairios išmokos, kainos, mokesčiai, bendrovių naujienos, aktualūs teisės aktų pasikeitimai. Visos verslo naujienos vienoje vietoje.

IAE pradeda viešųjų konsultacijų ciklą dėl giluminio atliekyno vietos parinkimo

Penktadienį Vilniuje Ignalinos atominė elektrinė (IAE) organizuoja viešąją konsultaciją savivaldybių atstovams dėl giluminio radioaktyviųjų atliekų atliekyno (GA) įrengimo Lietuvoje vietos parinkimo proceso. Kovo 15 d. vyks pirmasis suplanuoto viešųjų konsultacijų ciklo su visuomene renginys, siekiant užtikrinti suinteresuotųjų šalių atviras diskusijas ir jų dalyvavimą priimant sprendimus GA įrengimo Lietuvoje vietos parinkimo procese.
Lietuvos verslas Prieš 13 min.

Vyriausybinė komisija aptars pasirengimą elektros tinklų sinchronizavimui

Premjerės Ingridos Šimonytės vadovaujama vyriausybinė komisija penktadienį aptars pasirengimą 2025-ųjų vasarį numatytam Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimui su Vakarų Europa.
Lietuvos verslas Prieš 54 min.

Bankai jūsų nelaukia? Apsilankius gyvai – 5 kartus brangesnė paslauga

Daugelyje parduotuvių, užsisakant prekes, įprasta tvarka yra tokia: jų pristatymas su kurjeriu kainuoja daugiausia, kiek pigiau – paštomatas, o atsiėmimas vietoje būna nemokamas. Vis tik bankuose yra priešingai. Ten atsiimti banko kortelę gali kainuoti 5 ar net 10 eurų, kai atsisiųsti – vos 2 ar 4 eurus. Bankai aiškina, kad taip mėginama taupyti laiką ir skatinti klientus korteles atsiimti nuotoliu.

Baltarusija stabdo prekių importą iš Lietuvos

Baltarusija ketvirtadienį pareiškė, kad ima blokuoti įvairių prekių importą iš Lietuvos keršydama už tai, kad kaimynė uždarė dar du pasienio kontrolės punktus. Lietuva, kurioje prieglobstį randa daug baltarusių opozicijos aktyvistų ir kuri ištikimai remia Ukrainą, kovo pradžioje uždarė du sienos perėjimo punktus po to, kai pernai saugumo sumetimais jau buvo uždaryti kiti du kontrolės punktai.

Dėl mirties – 295 eurai kas mėnesį arba 88,6 tūkst. eurų iš karto: kas ir kada gauna?

Mirus šeimos nariui sunku būna ne tik emociškai, bet dažnai ir finansiškai. Dėl to gyventojai gali kreiptis įvairiausių vienkartinių ar periodinių išmokų. Pavyzdžiui, jei velioniui priklausė kokios nors išmokos ar pensija, bet dėl mirties jis jų negavo, pinigai išmokami paveldėtojams. Beveik pusę tūkstančio eurų gauna laidojantis asmuo, iki 2,9 tūkst. eurų išmokama, jei palaikus reikia gabenti iš užsienio.

Seimas priėmė rezoliuciją dėl importo draudimo rusiškiems grūdams europiniu lygiu

Ketvirtadienį Seimas priėmė Kaimo reikalų komiteto parengtą rezoliuciją, kurioje siūloma kreiptis į Europos Komisiją (EK) dėl importo draudimo rusiškiems grūdams europiniu lygiu. Dokumentą palaikė visi 107 balsavime dalyvavę parlamentarai. Rezoliuciją pristatęs Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis aiškino, kad priėmus dokumentą Europai būtų parodyta, kokia kryptimi galime ir turime veikti.

Vilniuje ąžuolą nukirtę NT vystytojai miestui išmokės 150 tūkst. eurų kompensaciją

„Rinktinės NT“, be leidimo nukirtusi ąžuolą sostinės Ceikinių gatvėje, Vilniaus miesto savivaldybei sumokės 150 tūkst. eurų kompensaciją. Sostinės savivaldybė nurodo, kad lėšas panaudos apželdinimo projektams. Vilniaus miesto savivaldybė 2023 m. liepą kreipėsi į teismą dėl 141 tūkst. eurų žalos atlyginimo, kurią Vilniaus miestas ir jo gyventojai patyrė netekę vertingo želdinio. Žalos dydis apskaičiuotas pagal tuo metu rinkoje galiojusias želdinių kainas.

Lietuvos bankas: tvariai finansuoti gynybą galėtume atsisakę mokestinių lengvatų

Lietuvos banko (LB) vadovas Gediminas Šimkus teigia, kad finansavimą krašto gynybai galima didinti atsisakius ar sumažinus dabartines mokesčių lengvatas, peržiūrėjus turto mokestį ir skolinantis papildomai. Tvarumui svarbi finansavimo šaltinių įvairovė Pasak Lietuvos banko vadovo, jeigu visas lėšų krašto gynybai poreikis būtų finansuojamas tik didinant mokesčius, tai galėtų destabilizuoti mokestinę sistemą, tad svarbu finansavimo ieškoti skirtinguose šaltiniuose.

Pasvalys trūkstamus policininkus bandys privilioti vienkartinėnis išmokomis: siūlys 5 tūkst. eurų

Pasvalio policijos komisariate įsidarbinantiems pareigūnams ketinama skirti 5 tūkst. eurų vienkartinę išmoką, galutinį jos dydį nustatys Pasvalio rajono savivaldybės taryba. Tai numatyta ketvirtadienį Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato ir Pasvalio rajono savivaldybės pasirašytoje bendradarbiavimo sutartyje. Ji pasirašyta siekiant įgyvendinti trūkstamų specialistų pritraukimo į Pasvalio rajono policijos komisariato finansavimo programą.

Seimo narių grupė kreipsis į Konstitucinį Teismą dėl kailinių žvėrelių auginimo draudimo

Seimo narių grupė sudaryta iš 58 parlamentarų kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT) prašydami išaiškinti, ar įsigaliojęs kailių fermų draudimas atitinka Konstituciją. Parlamentarai iškėlė klausimą, ar šis įstatymas neprieštarauja nuostatoms ginančioms asmeninį turtą ir verslą. „Noriu informuoti, kad šiandien Seime yra surinkta 58 parašai, dar yra galimybė ir kitiems prisidėti. Tai yra kreipimasis į Konstitucinį Teismą dėl įstatymo, kuris buvo priimtas pernai metais.
Lietuvos verslas Prieš 17 val.

Kreivys: teismai turėtų palaikyti vartotojus ginče su elektros tiekėjais dėl netesybų

Kai kuriems nepriklausomiems elektros tiekėjams nesutinkant grąžinti vartotojams baudų už iki pernai birželio nutrauktas sutartis, energetikos ministras Dainius Kreivys neabejoja, kad teismai ginčus spręs klientų naudai. Jis pabrėžia, kad gavus Europos Komisijos (EK) išaiškinimą šis klausimas yra išspręstas.

ES tiria kinų bendrovę „AliExpress“ dėl netikrų vaistų ir pažeidimų internete

Europos Sąjunga ketvirtadienį paskelbė pradėjusi tyrimą dėl Kinijos elektroninės prekybos milžinės „AliExpress“ dėl kelių įtariamų bloko Skaitmeninių paslaugų akto (DSA), kuriuo nustatomos interneto turinio taisyklės, pažeidimų.
Užsienio verslas Prieš 17 val.

Žiniasklaida: „Vičiūnų“ atstovai susitikimuose Maskvoje atstovavo Rusijai

Iš Rusijos iki šiol nepasitraukusi Kauno mero Visvaldo Matijošaičio šeimos valdomos „Vičiūnų“ grupės Sovetsko gamykla „Vičiunai-Rus“ Maskvoje aukščiausiu lygiu atstovauja Rusijos maisto pramonei, skelbia LRT radijas.  Pasak jo, Sovetske (Kaliningrado sirtyje) veikiančios įmonės „Vičiunai-Rus“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Rolanas Ozarinskas ir tiekimo vadovas Edgaras Pečiulis pernai balandį Maskvoje susitiko su Kubos maisto pramonės ministru ir jo atstovais.

Kam ir kokius mokesčius didinti? Pasakė, iš kur galima paimti daugiau pinigų gynybai

Kad Lietuva galėtų geriau apsiginti ir vykdytų tarptautinius įsipareigojimus dėl krašto gynybos, papildomai kasmet reikia šimtų milijonų eurų. Tačiau šiuo metu valstybės mastu pinigų surenkama mažiau nei jų išleidžiama, o trūkstama suma pasiskolinama. Mažinti valstybės išlaidas vargiai įmanoma – kai kurių viešųjų paslaugų finansavimas Lietuvoje ir taip bene mažiausias tarp ES šalių.

Seimui atmetus prezidento veto, Nausėdos reakcija: gaila, kad šį kartą daugumą turėjo „medžiotojų partija“

Seimui atmetus prezidento veto dėl naktinių taikiklių įteisinimo medžioklėje, šalies vadovas Gitanas Nausėda apgailestauja dėl tokio parlamento sprendimo. Politiko teigimu, šį kartą parlamente daugumą turėjo „medžiotojų partija“. „Lietuvoje yra tik dvi partijos – medžiotojų ir gyvūnų saugotojų. Gaila, kad šį kartą Seime daugumą turėjo pirmieji“, – komentare, kurį Eltai perdavė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis, teigia G. Nausėda.

NT vystytojai turėtų suklusti: šios dvi moterys – stiprios konkurentės

Didieji nekilnojamojo turto vystytojai turėtų suklusti – auga naujas, stiprus konkurentas. Dvi draugės drąsiai nėrė į statybų projektą ir ne tik kovoja su nusistovėjusiais stereotipais apie moteris statybų versle, bet ir nė per nago juodymą nenuolaidžiauja kokybei. Apie tai, su kokiais stereotipais statybose susiduria moterys ir kaip su jais kovoja, dvi draugės Justinos papasakos šio šeštadienio TV3 laidos „5 žvaigždučių būstas“ žiūrovams.

Ministerija klausia žmonių, dėl kokių svarbių priežasčių galima nutraukti pensijų kaupimą

Konstituciniam Teismui (KT) praėjusią savaitę paskelbus, jog turi būti numatyta galimybė žmonėms nutraukti pensijų kaupimą dėl svarbių priežasčių anksčiau nei sukanka pensijos amžius, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) prieš siūlydama įstatymų pataisas ketina atsiklausti visuomenės ir ekspertų nuomonės. Norima diskutuoti ir išgryninti siūlymus, kokios aplinkybės turėtų būti laikomos svarbiomis priežastimis, ketvirtadienį pranešė ministerija.
REKLAMA
Paramos žuvininkystei galimybės 2024 metais  Paramos žuvininkystei galimybės 2024 metais

Paramos žuvininkystei galimybės 2024 metais

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) 2024 m. kviečia žuvininkystės sektoriaus atstovus kreiptis paramos pagal Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2021–2027 metų programos priemones. Taip pat NMA atkreipia dėmesį į dažniausiai pasitaikančias klaidas, teikiant prašymus skirti paramą ir įgyvendinant projektus, bei teikia aktualią informaciją, kaip jų išvengti.
Lietuvos verslas Prieš 19 val.
REKLAMA
Didžiausias „Maisto banko“ rėmėjas „Iki“ kviečia į pavasario akciją: labiausiai laukiama šių produktų  Didžiausias „Maisto banko“ rėmėjas „Iki“ kviečia į pavasario akciją: labiausiai laukiama šių produktų

Didžiausias „Maisto banko“ rėmėjas „Iki“ kviečia į pavasario akciją: labiausiai laukiama šių produktų

Kovo 15–16 dienomis visoje Lietuvoje vyks tradicinė pavasarinė „Maisto banko“ paramos akcija, skirta padėti sunkiau besiverčiantiems šalies gyventojams. Iki Velykų likus tik kiek daugiau nei porai savaičių, vienas didžiausių fondo rėmėjų maistu – prekybos tinklas „Iki“ – kviečia savo pirkėjus nelikti abejingiems ir prisidėti prie to, kad vargingiau gyvenantiems kasdiena ir šventės būtų kuo džiugesnės. „Bendradarbiaujame su „Maisto banku“ dar nuo 2009 metų.
Lietuvos verslas Prieš 19 val.

Radviliškio rajono barai rytais nebegalės prekiauti pilstomais alkoholiniais gėrimais

Nuo balandžio 2 dienos visuose Radviliškio rajono baruose nuo 5 valandos ryto iki 10 valandos ryto nebegalės būti prekiaujama pilstomais alkoholiniais gėrimais, rašo portalas Radviliškio naujienos. Skelbiama, kad tokį sprendimą priėmė praėjusią savaitę posėdžiavusi Radviliškio rajono savivaldybės taryba. „Labai tikiuosi, kad rytais, kai į mokyklas eina vaikai, viešose vietose sumažės girtų asmenų ir visi jausimės saugesni.
Lietuvos verslas Prieš 19 val.
Į viršų