Skanūs sveiki pietūs – ne iš rašto

(Puslapis 1 iš 2)


Audriaus Bagdono (Fotodiena) nuotr.

Vitalija Jalianiauskienė / Panevėžio balsas

2011-05-20 10:09

Mokinius maitinančių valgyklų darbuotojai jau mokomi sudarinėti valgiaraščius kitiems mokslo metams. Sveikatos specialistai, kaip ir pernai, nori matyti valgių sąrašus, surašytus pagal visas sveikos mitybos taisykles.

„Valgiaraščių sudarymo ypatumai ir sveika mityba“. Taip vadinosi seminaras, į kurį Panevėžio visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyrius sukvietė bendrojo lavinimo mokyklų atstovus. Skyriaus vedėjas Viktoras Grincevičius pirmiausia supažindino su nelinksmais mokinių sveikatos tyrimų duomenimis.

 

Valgiaraščius reformavo

„Mokinių sveikata prasta, juos kamuoja įvairios ligos“, – remdamasis statistikos duomenimis, kalbėjo vedėjas. Jis priminė, kad didelę dalį ir suaugusiųjų, ir vaikų sveikatos lemia gyvenimo būdas, mityba. „Sveika mityba, daugeliu atveju, yra stiprios sveikatos garantas“, – pabrėžė V. Grincevičius.

Jau nuo praėjusių metų Rugsėjo 1-osios sveikai mitybai mokyklose imta skirti ypatingą dėmesį. Tuomet nauji sveikos mitybos reikalavimai buvo sukėlę nemažą sumaištį: pakeisti maitinimosi įpročius ir dar greitai bei ryžtingai pasirodė ne taip paprasta. Juk pagal naujus reikalavimus iš mokyklų valgyklų valgiaraščių buvo išbraukti įprasti, mėgstami valgiai, net sriuba, pripažinus juos nesveikais, įvesti nauji, vaikų ne itin mėgstami daržovių, kiti patiekalai.

Vėl žuvies diena

Labiausiai valgytojus ir jų tėvus nustebino naujas reikalavimas pietums pateikti keletą patiekalų iš tos pačios rūšies produktų. Pavyzdžiui, vieną dieną mokyklos valgiaraštyje patiekalai turi būti vien tik iš žuvies, kitądien – iš varškės, trečią – iš mėsos ir kt. Motyvuota, kad žuvies ar mėsos nemėgstantis vaikas vis tiek bus priverstas valgyti, nes nieko kito nebus. Vaiko organizmas privalo gauti įvairių medžiagų.

Tačiau dėl tokių permainų kilo triukšmas, bent iš dalies atnaujinti įprastą produktų sąrašą ėmė reikalauti tėvai, mokytojai, mokyklų vadovai, valgyklų darbuotojai. Sveikos mitybos reikalaujantys specialistai šiek tiek atsitraukė, leido kiekvieną dieną šalia iš to paties produkto pagamintų patiekalų pateikti ir įvairių užkandžių. Kad nė vienas vaikas iš mokyklos neišeitų alkanas. Nuo ateinančios Rugsėjo 1-osios reikalavimai mokinių mitybai nebepakis.

„Norime matyti tik pagal sveikos mitybos taisykles sudarytus valgiaraščius“, – sako V. Grincevičius.

Reikalaujama paisyti produktų derinamumo, daugiau dėmesio skirti duonos gaminių įvairovei, gaminti kuo daugiau daržovių patiekalų ir pan.

Valgiaraščiai sudaromi visiems mokslo metams. Specialistams reikia pateikti juos dvidešimties dienų laikotarpiui. Kiekvieną iš šių dienų reikia gaminti vis kitokius patiekalus, juk vienas iš sveikos mitybos pagrindų – maisto produktų įvairovė.

Straipsnio puslapiai:

- Vitalija Jalianiauskienė

Panevėžio balsas

Close

Brangsta degalai: kainos neketina stabilizuotis

Dar vasarą ėmę brangti degalai ir toliau plonina vairuotojų pinigines. Degalų kainos toliau didėjo ir šį mėnesį. O štai dyzelinui per mėnesį pabrangus net šešiais procentais, jo kaina beveik susilygino su ...

Didesnė minimali alga Lietuvoje: kiek žmonės gaus „į rankas“

Nuo kitų metų Lietuvoje kylantis minimalus atlyginimas po mokesčių reformos vers lietuvius didžiuotis – bent teoriškai išsiskirsime iš Baltijos šalių kaimynių ir pirmausime pagal minimalų užmokestį. Tačiau ...

Daržovių kainos šoko aukštyn: rado naują kaltininką

Pernai praūžusios liūtys, o šiemet derlių nustekenusios sausros gerokai išaugino populiariausių lietuviškų daržovių kainas. Tačiau pasirodo, kad dėl kainų šuolio kaltos ne tik nepalankios oro sąlygos, bet ir prekybos ...

Kaip išsirinkti kiemui tinkamiausius vartus?

Siekiant aptverti privatų žemės sklypą tvora, dar vienu svarbiu elementu tampa tinkamai parinkti kiemo vartai. Vartai gali būti įvairaus dizaino, tačiau specialistai pataria juos derinti prie tvoros tam, kad bendras vaizdas žemės sklype būtų ...

Stebina ne vieną: nealkoholinis „džinas“ už 30 eurų

Nuo šių metų sugriežtinus prekybą alkoholiu bei uždraudus bet kokią alkoholio reklamą, prekybininkai ieško naujų būdų reklamuoti savo produkciją bei patraukti pirkėjų. Vienas būdų apeiti reklamos draudimus – nealkoholinių gėrimų ...

Ekonomistų verdiktas: pastarasis dešimtmetis lietuvių gyvenimui bus lemtingas

Trečiadienį pristatytame Lietuvos Respublikos Vyriausybės įgyvendinamų šešių struktūrinių reformų – mokesčių, sveikatos apsaugos, švietimo, inovacijų, pensijų ir šešėlio mažinimo srityse – ekonominėje ...

ES apkarpys išmokas Lietuvai: ragina ruoštis jau dabar

Naujasis Europos Sąjungos (ES) investicijų laikotarpis Lietuvai ir šalies verslininkams pažers iššūkių, kuriems ruoštis verslo organizacijų ir Finansų ministerijos atstovai siūlo pradėti jau dabar. Pagerėjus Lietuvos ...

Į Lietuvą žengia nauja turizmo bendrovė: siūlys keliones pamėgtomis kryptimis

Šių metų rugsėjo 27 dieną Latvijoje įsteigta įmonė „TT Baltics“ pradeda tarptautinio kelionių prekės ženklo TUI pardavimus Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. „TT Baltics“ veikia didžiausio pasaulyje kelionių ...

Krizės pamokos Lietuvai: 20 metų atsiliekame nuo to, kas jau buvo padaryta

Šiemet pasaulyje galima „švęsti“ dvigubą, nors ir nemalonų, jubiliejų – lygiai prieš 20 metų ekonominė krizė paralyžiavo Rusiją, o lygiai prieš dešimtmetį bankrutavo JAV bankas milžinas ...

Bankų statistika: kortelės tapo įpročiu – jomis atsiskaitoma vis dažniau

Banko kortelėmis už prekes ir paslaugas atsiskaitoma vis dažniau, auga ir bendra operacijų kortelėmis apyvarta, rodo Lietuvos bankų asociacijos (LBA) duomenys. Specialistų vertinimu, negrynieji pinigai tampa vis labiau įprasti, o prie augimo ...

 

 

Dienos klausimas

Ar planuojate įsigyti NT dar šiais metais?

 

Dienos citata

Įsivedus eurą nuo 2015 metų pradžios valstybės rinkliavos nedidės, o valstybė gali parodyti pavyzdį, kaip reikia elgtis perskaičiuojant kainas iš litų į eurus.

Finansų minsitras Rimantas Šadžius

Archyvas

Dienos skaičius

40 proc.

Tiek vidutinis kainų lygis Lietuvoje yra mažesnis nei ES vidurkis.

Archyvas