Vartojimo kultūra: į madą ateina taupumas (III)

(Puslapis 1 iš 3)


Roberto Riabovo (Fotodiena) nuotr.

Balsas.lt

2011-06-15 18:24

Praeitoje dalyje papasakojome kaip reikia taupyti: elektros energiją, vandenį bei šilumą. Pateikėme daug gerų patarimų. Šioje dalyje papasakosime kaip teisingai ir ekonomiškai apsipirkti – maisto produktus bei daiktus.

Kaip teisingai apsipirkti

Pirkimas daugumai mūsų ne tik būtinybė, bet ir malonumas. Bet ar mokame tai daryti taip, kad dėl šio malonumo vėliau neskaudėtų galvos ir nekentėtų kišenė?

Daugiausiai išleidžiame maistui, bet jo daugiausia ir išmetame. Vidutiniškai šeimos išlaidos maistui Lietuvoje sudaro 40 proc. visų išlaidų. Uždirbantieji daugiau „suvalgo“ 25 proc., gyvenantys skurdžiai – 60 proc. Išsivysčiusiose šalyse išlaidos maistui neviršija 13–15 proc. šeimos biudžeto. Savo šeimos poreikius geriausiai žinote patys, todėl maistui skiriama dalis gali būti ir kitokia.

Jei jau išsiruošėte apsipirkti, visų pirma nenaudokite plastiko maišelių. Kur kas ekonomiškiau ir ekologiškiau turėti ilgo naudojimo drobinį maišelį, nei nuolat pirkti plastikinį, kuris neišnyksta šiukšlynuose šimtmetį.

Prekybos centruose parduodami yrančios medžiagos maišeliai, bet dar geriau – maišelį pirkiniams galite pasisiūti pačios iš atliekų. Tam tiks seni džinsai, likutis drovės ar seno skėčio medžiaga.

Jei norite sutaupyti, keiskite paslaugas į pigesnes, atsisakykite dviejų automobilių ir maitinimosi kavinėse. Daugelyje Europos šalių žmonės nuolat nešasi maistą į darbą. Įpratome pirkti šaldytus pusgaminius, negaminame namuose – neva neturime laiko.

Pusgaminiai ne tik brangesni, bet ir kur kas mažesnės maistinės vertės. Kam pirkti paruoštą faršą, jei galime jo susimalti patys? Kam pirkti džiovintus „mamos kotletukų“ pusfabrikačius, jei beveik tiek pat laiko užima ir tikrų kotletų kepimas?

Patartina pirkti „strategiškai“ naudingų bazinių produktų, iš kurių galima pasigaminti įvairių patiekalų. Dietologų nuomone, verčiau suvalgyti mažiau, bet natūralios mėsos, o ne dešrelių. Sūrelius, jogurtus sėkmingai galime keisti natūralia varške su uogiene.

Reikėtų grįžti prie natūralesnių produktų. Sveikiausias maistas neretai yra... pigiausias: kruopos, morkos, duona, kopūstai, burokėliai, lietuviški obuoliai... Neverkšlenkime dėl vaisvandenių ar sulčių – vanduo iš čiaupo neretai yra sveikesnis.

Pasibaigusio naudojimo prekės

Daugybė maisto iš maitinimo įstaigų patenka į sąvartynus dėl to, kad pasibaigė galiojimo laikas arba ta data bus po kelių dienų. Kai kurie prekybos centrai pasirenka tokius produktus išparduoti, bet kiti – meta į konteinerį.

Pasaulyje yra organizacijų, kurios vakarais iš restoranų bei kavinių surenka maistą – jis tampa vakariene menkai uždirbančiam. Jau ir Lietuvoje kai kurios prekybos įmonės maistą, kurį dar galima vartoti, nukreipia į „Maisto banko“ sandėlius. Yra daug žmonių, kuriems reikia paramos.

Straipsnio puslapiai:

Close

Brangsta degalai: kainos neketina stabilizuotis

Dar vasarą ėmę brangti degalai ir toliau plonina vairuotojų pinigines. Degalų kainos toliau didėjo ir šį mėnesį. O štai dyzelinui per mėnesį pabrangus net šešiais procentais, jo kaina beveik susilygino su ...

Didesnė minimali alga Lietuvoje: kiek žmonės gaus „į rankas“

Nuo kitų metų Lietuvoje kylantis minimalus atlyginimas po mokesčių reformos vers lietuvius didžiuotis – bent teoriškai išsiskirsime iš Baltijos šalių kaimynių ir pirmausime pagal minimalų užmokestį. Tačiau ...

Daržovių kainos šoko aukštyn: rado naują kaltininką

Pernai praūžusios liūtys, o šiemet derlių nustekenusios sausros gerokai išaugino populiariausių lietuviškų daržovių kainas. Tačiau pasirodo, kad dėl kainų šuolio kaltos ne tik nepalankios oro sąlygos, bet ir prekybos ...

Kaip išsirinkti kiemui tinkamiausius vartus?

Siekiant aptverti privatų žemės sklypą tvora, dar vienu svarbiu elementu tampa tinkamai parinkti kiemo vartai. Vartai gali būti įvairaus dizaino, tačiau specialistai pataria juos derinti prie tvoros tam, kad bendras vaizdas žemės sklype būtų ...

Stebina ne vieną: nealkoholinis „džinas“ už 30 eurų

Nuo šių metų sugriežtinus prekybą alkoholiu bei uždraudus bet kokią alkoholio reklamą, prekybininkai ieško naujų būdų reklamuoti savo produkciją bei patraukti pirkėjų. Vienas būdų apeiti reklamos draudimus – nealkoholinių gėrimų ...

Ekonomistų verdiktas: pastarasis dešimtmetis lietuvių gyvenimui bus lemtingas

Trečiadienį pristatytame Lietuvos Respublikos Vyriausybės įgyvendinamų šešių struktūrinių reformų – mokesčių, sveikatos apsaugos, švietimo, inovacijų, pensijų ir šešėlio mažinimo srityse – ekonominėje ...

ES apkarpys išmokas Lietuvai: ragina ruoštis jau dabar

Naujasis Europos Sąjungos (ES) investicijų laikotarpis Lietuvai ir šalies verslininkams pažers iššūkių, kuriems ruoštis verslo organizacijų ir Finansų ministerijos atstovai siūlo pradėti jau dabar. Pagerėjus Lietuvos ...

Į Lietuvą žengia nauja turizmo bendrovė: siūlys keliones pamėgtomis kryptimis

Šių metų rugsėjo 27 dieną Latvijoje įsteigta įmonė „TT Baltics“ pradeda tarptautinio kelionių prekės ženklo TUI pardavimus Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. „TT Baltics“ veikia didžiausio pasaulyje kelionių ...

Krizės pamokos Lietuvai: 20 metų atsiliekame nuo to, kas jau buvo padaryta

Šiemet pasaulyje galima „švęsti“ dvigubą, nors ir nemalonų, jubiliejų – lygiai prieš 20 metų ekonominė krizė paralyžiavo Rusiją, o lygiai prieš dešimtmetį bankrutavo JAV bankas milžinas ...

Bankų statistika: kortelės tapo įpročiu – jomis atsiskaitoma vis dažniau

Banko kortelėmis už prekes ir paslaugas atsiskaitoma vis dažniau, auga ir bendra operacijų kortelėmis apyvarta, rodo Lietuvos bankų asociacijos (LBA) duomenys. Specialistų vertinimu, negrynieji pinigai tampa vis labiau įprasti, o prie augimo ...

 

 

Dienos klausimas

Ar planuojate įsigyti NT dar šiais metais?

 

Dienos citata

Įsivedus eurą nuo 2015 metų pradžios valstybės rinkliavos nedidės, o valstybė gali parodyti pavyzdį, kaip reikia elgtis perskaičiuojant kainas iš litų į eurus.

Finansų minsitras Rimantas Šadžius

Archyvas

Dienos skaičius

40 proc.

Tiek vidutinis kainų lygis Lietuvoje yra mažesnis nei ES vidurkis.

Archyvas