Verslo naujienos

 

Naujausia informacija apie Lietuvos ir užsienio verslą, pinigus ir ekonomiką: atlyginimai, pensijos, įvairios išmokos, kainos, mokesčiai, bendrovių naujienos, aktualūs teisės aktų pasikeitimai. Visos verslo naujienos vienoje vietoje.

Po darbo naudojate darbinį telefoną, kompiuterį ar automobilį? Įspėja, kada už tai teks sumokėti

Darbo vietoje darbuotojai naudoja įvairias darbo priemones. Jas privalo suteikti darbdavys. Tačiau kartais darbuotojai, gavę darbinį telefoną ar automobilį, norėtų jais naudotis ir laisvalaikiu. Darbo teisės specialistai paaiškina, kaip, kada galima darbo priemonėmis naudotis asmeniniais tikslais ir kiek už tai teks sumokėti darbdaviui. Portalo tv3.lt skaitytojas Remigijus pasakojo, kad darbe naudojasi darbiniu telefonu.

Seimui pasiūlyta atsisakyti reikalavimo tvirtinti paramos sutartį pas notarą

Seimas imasi svarstyti Civilinio kodekso (CK) pataisas, siūlančias supaprastinti paramos nevyriausybininkams teikimo procedūrą. Jeigu Seimas pritartų, bet kokio dydžio nevyriausybininkams skirtos paramos nebereikėtų forminti pas notarą – jos sutarčiai sudaryti pakaktų rašytinės formos.
Lietuvos verslas Prieš 4 val.

Seimas leido atverti dar daugiau įmonių svarbių duomenų

Seimas pagerino duomenų prieinamumą ir platesnį jų naudojimą – tikimasi, kad tai padės kurti naujas ir plėtoti esamas elektronines viešąsias paslaugas ir produktus, paskatins spartesnę verslo plėtrą. Seimas antradienį priėmė tai numatančias Teisės gauti informaciją ir duomenų pakartotinio naudojimo įstatymo pataisas.  Įstatymas dėl svarbių duomenų atvėrimo nuo lapkričio 1-osios bus taikomas visoms 274 uždarosioms akcinėms ir akcinėms bendrovėms, kurias valdo valstybė arba savivaldybės.
Lietuvos verslas Prieš 6 val.

„Spotify“ grįžta prie pelno, daugėjant mokančių abonentų

Švedijos bendrovė „Spotify Technology“, tarptautiniu mastu teikianti srautinio muzikos transliavimo paslaugą, pranešė apie abonentų skaičiaus augimą bei kuklesnį nei tikėsi veiklos pelną pirmąjį metų ketvirtį. Paslaugos naudotojų per metus padaugėjo beveik penktadaliu iki 615 mln., juos vertinant paskyros aktyvumu bent kartą per mėnesį, o mokančių abonentų – 14 proc. iki 239 milijonų. Bendrovė per pirmus tris šių metų uždirbo 168 mln. eurų veiklos pelno, palyginti su 156 mln.
REKLAMA
Vynuogės (nuotr. 123rf.com) Vynuogės (nuotr. 123rf.com)

Jau netrukus – parama Lietuvos vyninių veislių vynuogių augintojams ir vyno iš jų gamintojams

Paprastai apie Lietuvą negalvojama kaip apie vynuogių ar iš jų gaminamo vyno kraštą. Tačiau iš tiesų mūsų šalyje yra ne viena dešimtis vynuogininkų, kurie augina tikras vynines vynuoges, iš jų spaudžia vyną savo reikmėms ir gamina kitą produkciją. Be kita ko, jiems jau antrus metus iš eilės skiriama speciali parama. Šiemet vynuogių augintojai galės pretenduoti į 10 tūkst. eurų paramą.

EP galutinai patvirtino – šiemet Lietuvos ūkininkams daugiamečių pievų atkurti nereikės

Europos Parlamentui (EP) pritarus reglamentui dėl daugiamečių pievų ir ganyklų atkūrimo pokyčiams, Lietuvos ūkininkams nebeprireiks atkurti tokių pievų pagal ankstesnę tvarką, pranešė Žemės ūkio ministerija (ŽŪM). Reglamento papildymas leidžia įtraukti į einamųjų metų skaičiavimą ir daugiametes pievas, kurios nėra šuo metu deklaruotos, bet yra daugiamečių pievų sluoksnyje – tai leidžia Lietuvai padengti 87 tūkst. hektarų (ha) pievų trūkumą.

Dainius Kreivys: 2030-aisiais elektra turėtų kainuoti apie 17 centų

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad 2030-aisiais galutinė elektros kaina Lietuvos vartotojams turėtų siekti apie 17 centų už kilovatvalandę (kWh).  Pasak ministro, anksčiau jo skelbtas JAV Nacionalinė atsinaujinančios energetikos laboratorijos (NREL) paskaičiuotas 5,5–6,5 cento kainos intervalas yra be skirstymo ir perdavimo tarifų.   „Elektros kaina tikrai nuosekliai po truputėlį juda žemyn.

Europos Parlamentas užtikrino geresnes vartotojų teises į prekių remontą

Antradienį Europos Parlamento (EP) nariai priėmė direktyvą dėl vartotojų teisės į remontą, kurioje gamintojai įpareigojami taisyti prekes, o vartotojai skatinami ilgiau naudotis gaminiu. Naujomis taisyklėmis užtikrinama, kad gamintojai laiku ir efektyviai suteiktų remonto paslaugas bei informuotų vartotojus apie jų teises į remontą.

Po 1636 eurų galės gauti daugiau darbuotojų: siūlo keisti šių išmokų tvarką

Daug metų vienoje darbovietėje dirbantiems ir iš jos atleidžiamiems darbuotojams priklauso ilgalaikio darbo išmokos. Tiesa, jas galima gauti tik vienu atveju, jei darbo sutartis nutraukiama darbdavio iniciatyva be darbuotojo kaltės. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija parengė ir registravo įstatymo pataisas, kurias priėmus šias išmokas būtų galima gauti ir tuo atveju, jeigu darbdavys bankrutuotų.
Lietuvos verslas Prieš 9 val.

Dainius Kreivys: naujos kartos branduoliniai reaktoriai galėtų padengti apie 20 proc. viso elektros poreikio

Jeigu Lietuva nuspręstų įsirengti ketvirtosios kartos mažųjų branduolinių reaktorių, jų pagaminamas elektros energijos kiekis galėtų padengti apie 20 proc. visų Lietuvos poreikių, teigia energetikos ministras Dainius Kreivys. Galimybė Lietuvai ateityje įsirengti naujosios kartos branduolinius reaktorius dar kovo pabaigoje pristatyta naujojoje Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijos (NENS) redakcijoje.

„Tesla“ vienintelėje Europos gamykloje ketina atleisti 400 darbuotojų

„Tesla“ netoli Berlyno esančioje vienintelėje savo Europos gamykloje ketina atleisti 400 darbuotojų, antradienį pranešė JAV automobilių gamintoja, pirmiau paskelbusi, kad darbuotojų skaičius visame pasaulyje bus mažinamas 10 proc. Kad darbuotojų nereikėtų atleisti priverstinai, bendrovė planuoja jiems pasiūlyti „savanorišką programą“. Kaip ją įgyvendinti, bus deramasi su darbo tarybą, nurodoma pranešime. Jokios informacijos apie tai „Tesla“ kol kas nepaskelbė.

TEA: elektromobilių pardavimai pasaulyje 2024-aisiais gali išaugti daugiau nei penktadaliu

Per šiuos metus pasaulyje gali būti nupirkta 17 mln. elektromobilių – per 20 proc. daugiau nei pernai, prognozuoja Tarptautinė energetikos agentūra (TEA). Jos skaičiavimais, per pirmus tris šių metų mėnesius pardavimai buvo apytikriai ketvirtadaliu solidesni nei per tą patį 2023-iųjų laikotarpį. Anot TEA, elektromobilių dalis bendroje tarptautinėje naujų automobilių rinkoje šiemet gali sudaryti maždaug 20 proc., o iki 2035-ųjų gali išaugti iki dviejų trečdalių.
Transportas Prieš 9 val.

„Utenos trikotažas“ ES laimėjo ginčą dėl prekės ženklo su Vokietijos „About You“

SBA valdomai tekstilės gamybos bendrovės „Utenos trikotažo“ antrinei įmonei „Aboutwear“ pavyko apriboti Vokietijos drabužių e. prekybininkės „About You“ prekės ženklo naudojimą Europos Sąjungoje (ES), pranešė „Verslo žinios“. Pasak portalo, ES intelektinės nuosavybės tarnyba Lietuvos įmonės prašymą tenkino iš dalies ir „About You“ pripažino negaliojančiu 25 ir 35 klasėse: drabužių, avalynės, galvos apdangalų, taip pat mažmeninei prekybai internetu (rankinėms, tekstilės gaminiams, drabužiams ir ...
Lietuvos verslas Prieš 10 val.

Pirmasis šalyje: Kaunas patvirtino programą priedangų įrengimui daugiabučiuose

Papildomi avariniai išėjimai, ventiliacijos, apšvietimo ir vandens tiekimo sistemų įrengimas, instaliacijos sutvarkymas su galimybe pajungti autonominį elektros tiekimą, pastato konstrukcijų stiprinimas. Tokias priemones Kaunas numatęs finansuoti gyventojams pagal naujai patvirtintą Priedangų įrengimo daugiabučiuose namuose programą. Jos tikslas – užtikrinti kauniečiams saugias patalpas gyvenamojoje aplinkoje.

Palanga keis automobilių apmokestinimą: daugiau mokės ir poilsiautojai, ir vietiniai

Bene daugiausiai poilsiautojų sulaukiantis šalies kurortas ruošiasi keisti automobilių statymo apmokestinimą. Panašu, kad daugiau mokės ir tie, kas atvažiuoja tik pro retą, ir tie, kas gyvena kurorte. Ir net tie, kas važinėja elektromobiliais. Tai numato Palangos miesto savivaldybės tarybos sprendimo projektas, oficialiai registruotas teisės aktų duomenų bazėje. Dėl jo miesto taryba turėtų galutinai apsispręsti artimiausiame posėdyje.

EIMIN: tariamasi dėl „Rheinmetall“ gamyklos statybų pradžios rudenį

Ekonomikos ir inovacijų ministerija praneša, kad siekiama šių metų rudenį Lietuvoje pradėti Vokietijos karinės pramonės „Rheinmetall“  amunicijos gamyklos statybas. Kaip nurodo ministerija, antradienį Vokietijoje su bendrovės „Rheinmetall“ vadovais susitikusi viceministrė Erika Kuročkina aptarė detalesnius planus dėl kuo ankstesnės 155 mm amunicijos gamyklos Lietuvoje statybų pradžios.

Viešbučio „ibis Styles Vilnius“ savininkė „Kreta“ atleidžia visus darbuotojus

Įmonė „Kreta“, valdžiusi Vilniaus Minsko plente esantį „ibis Styles Vilnius“ viešbutį, atleidžia visus 19 dirbusių darbuotojų. Užimtumo tarnybai apie numatomą grupės darbuotojų atleidimą pranešta balandžio 11 d. Lietuviško kapitalo grupės „Modus Group“ bendrovei priklausantį viešbutį pakeis „Addere“ slaugos namai. Registrų centro duomenimis 2022 m. įmonės „Kretos“ pajamos siekė 1,279 mln. eurų, o grynasis pelnas – 102,35 tūkst. eurų.

Buvęs „Oro navigacijos“ vadovas Beliūnas nuteistas dėl neteisėto informacijos rinkimo

Vilniaus apygardos teismas antradienį kaltu dėl neteisėto informacijos rinkimo pripažino buvusį valstybės įmonės „Oro navigacijos“ Saugos ir saugumo departamento vadovą Marių Beliūną. Jis anksčiau ėjo ir įmonės generalinio direktoriaus pareigas. M. Beliūnui skirta 10 tūkst. eurų bauda, anksčiau priimtas išteisinamasis nuosprendis panaikintas. Apkaltinamasis nuosprendis įsiteisėjo iškart, tačiau dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.
Lietuvos verslas Prieš 10 val.

Seimas linkęs pritarti naujai subsidijų šeimoms būstui regionuose tvarkai

Seime skinasi kelią nauja tvarka, pagal kurią bus skiriamos subsidijos jaunoms šeimoms,  norinčioms įsigyti būstą regionuose. Dėl pataisų liko paskutinis balsavimas.   Parlamentarai antradienį po svarstymo pritarė (už 55, prieš 19, o susilaikė 23) naujoms paramos dalybų taisyklėms.
Lietuvos verslas Prieš 11 val.

Euro zonos verslo aktyvumas įsibėgėja

Verslo aktyvumas euro zonoje šį mėnesį suaktyvėjo dėl stiprėjančio paslaugų sektoriaus augimo, parodė antradienį paskelbti atidžiai stebimų apklausų rezultatai. „S&P Global“ skaičiuojamas „HCOB Flash“ euro zonos pirkimų vadybininkų indeksas (PMI) balandį pakilo iki 51,4 punkto nuo 50,3 punkto kovą. Naujasis rodiklis – solidžiausias per pastaruosius 11 mėnesių. 50 punktų viršijanti jo vertė atspindi augimą, o šios ribos nesiekianti – nuosmukį.
Užsienio verslas Prieš 11 val.
Į viršų