Vyno mistika: faktai, kuriuos reikia žinoti (19)
(Puslapis 1 iš 2)

AFP/SCANPIX nuotr.
2013-10-05 19:14
Vynas – senovinis gaminys, o kaip ir visa senovė, jis taip pat yra apaugęs mitais bei legendomis. Juoba kad alkoholį geriantys žmonės visada buvo linkę kurti istorijas, tokia jau ta nelemta jų psichinė būsena… Todėl nekeista ir tai, kad dauguma geriančiųjų alkoholį žmonių sukurtų istorijų bei legendų yra tik kvailystės, nesąmonės arba klejonės. Tad ir pačius kvailiausius mitus apie vyną yra sugalvoję patys tą vyną geriantieji, ir tiki jie tais mitais ypatingai nuožmiai.
Be reikalo. Mitas: baltas vynas – prie žuvies, raudonas – prie mėsos Niekas negali paaiškinti, nes tiesiog niekas ir nežino, iš kur ir kaip atsirado ši formulė. Matyt, prieš keliasdešimt kažkoks suktas etiketo žinovas patingėjo moteriškų žurnalų skaitytojoms plačiau paaiškinti, kas yra vyno sudėtis, aromatas, bukietas ir pan., tad sukūrė tokį silogizmą, kuris būtų aiškus ir ožkai. Tikrovėje akivaizdu tai, kad kuo stipresnis yra patiekalo skonis, tuo sodresnis turi būti su juos geriamas vynas. Todėl lašišos kepsnys, tarkime, su imbieru reikalauja raudonojo vyno, o troškinti veršienos kotletai – baltojo. Ir, žinoma, jei Jūs manote, kad prie Jūsų mėgiamo patiekalo tinka anoks ar kitoks vynas, tai ir gerkite jį taip, kaip Jums patinka – savo malonumui. O burną aušinantiems žinovams spirkite į tarpkojį. Nesvarbu, iš ko ar ką geri, visada yra svarbiau – su kuo tu jį geri.Mitas: prie „šampūsiko“ būtinas ir šokoladas
Banali kiekvieno šiame gyvenime neprasisiekusio ar nekaltybės nepraradusio individo kombinacija, o tas, kas tokią sukūrė yra vertas mažiausiai keturių Baudžiamojo kodekso straipsnių. Galbūt tai kilę iš praeities pastangų šokoladu permušti šlykštųjį „Sovetskoje šampanskoje“ birzgalo skonį – menu, kaip apstulbau, išvydęs, kad tą „Sovetskoje“ dar parduoda Lietuvos parduotuvėse ir šiais laikais! Kai kuriuose tamsiuose Lietuvos regionuose yra net išlikęs paprotys į putojantį vyną, kurį kaimiečiai oriai tebevadina „šampanu“ įmesti šokolado gabalėlį, ir jei tas gabalėlis „šoka“, aplipęs burbuliukais, vadinasi, geras, atseit šampanas… Tačiau būtina neužmiršti, kad šokoladui vyno parinkti yra praktiškai neįmanoma, nes šokolado skonis yra ypatingai stiprus ir permuša bet kurio vyno aromatą. Prie šokolado tinka tik kava, gyvuly, tik kava!!!
Mitas: vyno taurės forma yra svarbi Tikiu, dažnas atsimenate savo pirmąją oficialiąją vyno degustaciją – siekiant pademonstruoti, kaip vyno aromatas „atsiskleidžia“ įvairių formų taurėse, Jums davė pauostyti vyno, įpilto į plastmasinį puodelį, po to – įpilto į „teisingą“ stiklinę taurę. Išties, „teisingoje“ taurėje vyno aromatas „atsiskleidžia“ geriau, nėra ko ir ginčytis. Tačiau, kai kaimiečiai po tokių degustacijų pradeda raukytis, jei kažkas kažką geria ne iš „tokios“ taurės, atseit, „sugadinote gerą vyną, vandalai“, nusijuokite jiems į jų drumzlinas akis. Visa tai niekai. Gero vyno jokia tara nesugadinsi. Jei geriausios „Ferrari“ savybės atsiskleidžia tik trasoje Vilnius-Panevėžys, tai nereiškia, kad su tuo „Ferrariu“ negali važinėti Ožkiniuose.- Giedrius Drukteinis