Verslo naujienos

 

Naujausia informacija apie Lietuvos ir užsienio verslą, pinigus ir ekonomiką: atlyginimai, pensijos, įvairios išmokos, kainos, mokesčiai, bendrovių naujienos, aktualūs teisės aktų pasikeitimai. Visos verslo naujienos vienoje vietoje.

Dirbate papildomai? Pasakė, ar priklauso išeitinė kompensacija ir atostoginiai

Darbdavys siūlo šalia pagrindinių pareigų padirbėti papildomai? Dažniausias klausimas – ar reikia sudaryti naują darbo sutartį? Ne, nereikia. Dėl darbo sutartyje anksčiau nesulygtos papildomos darbo funkcijos atlikimo pas tą patį darbdavį darbo sutarties šalys gali susitarti susitarimu dėl papildomo darbo, kuris tampa darbo sutarties dalimi, ra6oma pranešime žiniasklaidai.
Lietuvos verslas Prieš 8 min.

Pensija lietuvių nedžiugina? Trečdalis dirba toliau, nes pinigų neužtenka

Įprasta manyti, kad sulaukę pensijos daugelis gyventojų meta darbus ir džiaugiasi visu laisvu laiku – skiria jį pomėgiams ar padeda vaikams auginti anūkus. Tačiau taip toli gražu nėra. Daugybė lietuvių ir sulaukę pensijos dirba toliau. Valstybės duomenų agentūra skaičiuoja, kad 2023 m. daugiau nei trečdalis (35,6 proc.) 50–74 metų gyventojų gavo valstybinę socialinio draudimo pensiją.  Didžioji dalis (90,4 proc.

„Regitroje“ klientė patyrė sunkumų: nebuvo pritaikyto automobilio

Bandžiusi įgyti vairavimo teises, negalią turinti moteris susidūrė su netikėta kliūtimi – paaiškėjo, kad „Regitra“ neturi jos negaliai pritaikyto automobilio. Moteris dėl tokios situacijos pateikė skundą Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai, kuri pradėjo tyrimą.
Transportas Prieš 47 min.

Aušrinė Armonaitė: GPM dalies perskirstymas gynybai savivaldybių pajamų nemažintų

Prezidentui sukritikavus Laisvės partijos siūlymą dalį papildomų lėšų gynybai surinkti perskirstant savivaldybėms tenkančią gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalį, partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė sako, kad savivaldos pajamos dėl to nemažėtų. Ekonomikos ir inovacijų ministrės teigimu, ir savivaldybės turi prisidėti prie šalies gynybos stiprinimo. „Savivaldybių pajamos ir toliau auga, jos nemažėtų. Ir nuo dabartinės bazės, ką jos turi, savivaldybių pajamos augo ir augs.

Vilniaus šilumos tinklai iš „Veolios“ gavo 9,5 mln. eurų

Vilniaus miestas ir Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) iš Prancūzijos energetikos grupės „Veolia“ jau atgavo dalį Stokholmo arbitražo pernai lapkritį priteistos sumos – 9,5 mln. eurų už įmonės 2002–2017 metais parduotus apyvartinius taršos leidimus (ATL), BNS informavo šilumos tiekėja. Pasak bendrovės, miestas ir VŠT iki vasaros tikisi atgauti dar 22,6 mln. eurų iš „Veolios“ gruodį į depozitinę sąskaitą pervestos 34,8 mln. eurų kompensacijos.
Lietuvos verslas Prieš 2 val.
REKLAMA
Užaugęs būsiu „modernus“  ūkininkas!  Užaugęs būsiu „modernus“  ūkininkas!

Užaugęs būsiu „modernus“ ūkininkas!

Ūkininko profesija – ką mes žinome apie ją? O ką žino mūsų vaikai? Kviečiame paklausyti vaikų pasikalbėjimo šios profesijos tema ir paklausyti VDU kanclerės pasakojimo apie ūkininko profesijas, kurios tapo vienos moderniausios, kadangi šiuolaikiniai ūkininkai savo verslus jau valdo telefonais ir planšetėmis.  www.pienasvaisiai.lt    www.facebook.

Apklausa: daugiau kaip pusė gyventojų pritaria draudimui rusams ir baltarusiams įsigyti NT

Beveik šeši iš dešimties gyventojų pritaria draudimui Rusijos ir Baltarusijos piliečiams įsigyti nekilnojamojo turto Lietuvoje, rodo Notarų rūmų ketvirtadienį paskelbta bendrovės „Vilmorus“ apklausa. Jos duomenimis, 58 proc. teigiamai ar greičiau teigiamai vertina tokį draudimą Rusijos piliečiams, 56 proc. palaikytų ar greičiau palaikytų tokio ribojimo įvedimui baltarusiams. 12 proc. siūlymą drausti įsigyti turto Rusijos piliečiams vertina patenkinamai (13 proc.

Seimui – siūlymas nemokamai maitinti visus pradinių klasių mokinius

Nors Seimas ne vieną kartą yra atmetęs opozicijos iniciatyvas nemokamai maitinti visus pradinukus, Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis ketvirtadienį vėl bandys teikti parlamentui tai numatančias  įstatymo pataisas. Seimui bus pasiūlyta nemokamus pietus, nevertinant pajamų, skirti mokiniams, kurie mokosi pagal pradinio ugdymo programą trečiojoje ir ketvirtoje klasėse.

Seimas balsuos, ar griežtinti taksi ir pavežėjų veiklą

Seimas ketvirtadienį apsispręs, ar nuo 2025-ųjų sugriežtinti taksi ir pavežėjų veiklą – parlamentarai balsuos dėl naujus apribojimus ir įpareigojimus numatančių Kelių transporto kodekso pataisų.  Nuo kitų metų Lietuvoje siūloma leisti taksi ir pavežėjų paslaugas teikti tik tiems vairuotojams, kurie turėtų  galiojantį Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės ar NATO šalyje, Šveicarijoje arba Ukrainoje išduotą pažymėjimą.

1 tūkst. eurų vien maistui – lietuvių kasdienybė: papasakojo, kiek išleidžia ir kaip sutaupo

Tai, kad maisto produktai Lietuvoje – itin brangūs, žino daugelis. Vis tik kiekvienai šeimai su tokiomis kainomis tvarkytis pavyksta skirtingai: vieni per mėnesį išleidžia 300 eurų, kitiems tenka pakloti net ir 1 tūkst. eurų. Lietuviai papasakojo, kad vieniems sutaupyti padeda mėsos atsisakymas, kiti valgo tik namie. Yra ir tokių, kurie akcijų metu užsiperka didelį kiekį produktų ir juos tiesiog užšaldo.

Prisiteisti pinigų iš sutuoktinių galima ir neišsiskyrus – daugelis šito nežino

Dalis moterų skundžiasi, kad šeimoje jas prislegia ne tik buities, bet ir vaikų išlaikymo rūpesčiai. Ne visi vyrai sutinka finansiškai prisidėti prie atžalų išlaikymo. Tokiose situacijose atsidūrusioms moterims teisininkai primena, kad alimentus galima prisiteisti ir esant santuokoje. Įstatymai numato tėvams pareigą rūpintis vaikais, nesvarbu jie gyvena santuokoje ar ne. Specialistai pataria pirmiausia bandyti taikiai susitarti dėl vaikų išlaikymo, alimentų.

Žiniasklaida: Vėgėlės šeimos valdoma „Vilpra“ galimai apeidinėjo sankcijas Rusijai ir Baltarusijai

Kandidato į prezidentus Igno Vėgėlės šeimos kontroliuojama šildymo sistemų prekybos ir įrengimo grupė „Vilpra“ į Kirgiziją eksportuodama kondicionierius galimai apeidinėjo Europos Sąjungos (ES) sankcijas Rusijai ir Baltarusijai, rodo tiriamosios žurnalistikos centro „Siena“ su partneriais Lietuvoje ir Baltarusijoje atliktas tyrimas.

„Swedbank“ įspėja – klientai susidurs su sutrikimais: pasakė, kiek tai truks

„Swedbank“ įspėja savo klientus, kad netrukus bus atliekami sistemų atnaujinimai, kurio metu gali sutrikti banko paslaugos.  „Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį (balandžio 25 d.) „Swedbank“ planuoja vykdyti reguliarų IT sistemų atnaujinimą. Dėl atnaujinimo darbų gali trumpam sutrikti kai kurios banko teikiamos paslaugos. Duomenų bazių atnaujinimo metu „Swedbank“ išduotos mokėjimo kortelės gali būti aptarnaujamos su trumpalaikiais trikdžiais nuo 00:00 iki 4:30 val.

„Primark“ pigių drabužių tinklas – arčiau Lietuvos: pasakė apie planus ir mūsų šalyje

Daugelis užsienyje gyvenančių arba ten besilankančių lietuvių žino pigių naujų drabužių tinklą „Primark“. Jį valdanti bendrovė neseniai atidarė dar vieną parduotuvę Lenkijoje ir toliau tęsia plėtrą Europoje. Planuoja atidaryti dar daugiau parduotuvių „Associated British Foods“, kuriai ir priklauso prekybos tinklas „Primark“, naujausioje veiklos ataskaitoje už pastarąjį pusmetį, pranešama apie tolesnę parduotuvių plėtrą.

Teismas iš naujo spręs, kurios šalies teisme turi būti nagrinėjama „BaltCap“ byla

Vilniaus apygardos teismas turės iš naujo nagrinėti, ar investicijų bendrovės „BaltCap“ infrastruktūros fondo įmonių ieškinys dėl Šarūno Stepukonio praloštų dešimčių milijonų eurų grąžinimo turi būti nagrinėjamas Lietuvos ar Estijos teisme, nusprendė Apeliacinis teismas.

Važinėjantiems su pasibaigusia technine apžiūra – naujas apynasris: griežtina tvarką

Kai kurie vairuotojai įsigudrino važinėti automobiliais pasibaigus jų techninei apžiūrai (TA). Pričiupti jie teisinasi taip pat – esą kaip tik važiuoja į apžiūrą. Ir lieka nenubausti. Tačiau panašu, kad netrukus tokių gudručių katino dienos baigsis. Trečiadienį Lietuvos transporto saugos administracija (LTSA) registravo direktoriaus įsakymo projektą, kuriuo griežtinama tvarka, nustatanti kaip galima važinėti pasibaigus techninei apžiūrai.

Teismas: „Enefit“ iš „FishNet“ nepagrįstai reikalavo 1 mln. eurų už nutrauktą sutartį

Nepriklausoma elektros tiekėja „Enefit“ iš vaivorykštinių upėtakių auginimu užsiimančios bendrovės „FishNet“ už nepagrįstai reikalavo daugiau nei 1 mln. eurų už elektros tiekimo sutarties nutraukimą, pranešė Lietuvos apeliacinis teismas.  Teismas trečiadienį paliko nepakeistą Vilniaus apygardos teismo 2023 metų gruodžio sprendimą ir patvirtino, kad „Enefit“ nepagrįstai iš elektros pirkimo–pardavimo sutartį su ja nutraukusios „FishNet“ reikalavo sumokėti sutarties nutraukimo mokestį.

„AmberGrid“: galimai rusiškas detales magistraliniame dujotiekyje rangovas „Alvora“ turi keisti savo lėšomis

Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) įpareigojus gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorę „AmberGrid“ pakeisti galimai rusiškas jungiamąsias detales Lietuvos ir Lenkijos magistraliniame dujotiekyje (GIPL), ši savo ruožtu akcentuoja, kad tai už savo lėšas turės padaryti dujotiekio rangos darbus atlikusi bendrovė „Alvora“. VERT: „AmberGrid“ įpareigota pakeisti dalį dujotiekio detalių Kaip pentadienį pranešė VERT, iš viso Lietuvos ir Lenkijos magistraliniame dujotiekyje (GIPL) yra...

Vyriausybė pritarė siūlymui būtiniausių bankų paslaugų krepšelio kainą susieti su MMA

Vyriausybė trečiadienį pritarė Finansų ministerijos ir Lietuvos banko (LB) siūlymui būtiniausių bankų paslaugų krepšelio gyventojams ir smulkiam verslui kainą susieti su minimalia mėnesio alga (MMA), ją perskaičiuojant kas trejus metus. Skaičiuojama, kad Ministrų kabineto patvirtinti Mokėjimų įstatymo pakeitimai krepšelį gyventojams ir smulkiam verslui nuo 2025-ųjų sausio atpigintų nuo 1,47 iki 1 euro, o socialiai remtiniems asmenims – nuo 0,73 iki 0,5 euro per mėnesį.

Venecija apmokestina vienadienių turistų apsilankymą

Vienadieniai Venecijos lankytojai nuo šios savaitės turės susimokėti patekimo į senamiestį mokestį (Venice Access Fee), pirmąjį tokį pasaulyje. Mokesčiu, kuris bus renkamas tik tam tikromis dienomis, siekiama palengvinti garsiajam Italijos miestui tenkančią masinio turizmo naštą. Ketvirtadienį vienai dienai atvykę lankytojai pirmą kartą turės už 5 eurus nusipirkti bilietą.
Užsienio verslas Prieš 18 val.
Į viršų