Verslo naujienos

 

Naujausia informacija apie Lietuvos ir užsienio verslą, pinigus ir ekonomiką: atlyginimai, pensijos, įvairios išmokos, kainos, mokesčiai, bendrovių naujienos, aktualūs teisės aktų pasikeitimai. Visos verslo naujienos vienoje vietoje.

REKLAMA
Patvirtinta faktais – „Maximoje“ pigiausių maisto prekių vidutinis krepšelis pigiausias 12 mėnesių iš eilės  Patvirtinta faktais – „Maximoje“ pigiausių maisto prekių vidutinis krepšelis pigiausias 12 mėnesių iš eilės

Patvirtinta faktais – „Maximoje“ pigiausių maisto prekių vidutinis krepšelis pigiausias 12 mėnesių iš eilės

Pastaruosius 12 mėnesių iš eilės pigiausiai apsipirkti šalies gyventojai galėjo prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse. Šį faktą patvirtina kainas lyginančio nepriklausomo portalo „Pricer.lt“ atliktas tyrimas – „Maxima“ ir balandžio mėnesį siūlė pigiausių maisto prekių vidutinio krepšelio mažiausią kainą bei lyderystę šioje pozicijoje nepertraukiamai išlaikė ištisus metus. „Pricer.

Seimas lauks Vyriausybės išvados dėl verslų, susijusių su Rusija, šalinimo iš pirkimų

Seimas lauks Vyriausybės išvados dėl parlamentarų pradėtų svarstyti pataisų, kuriomis iš valstybinių viešųjų pirkimų siūloma eliminuoti verslus, kurie tiesiogiai ar netiesiogiai remia agresiją prieš Ukrainą – veikia Rusijoje ar jos okupuotose teritorijose, arba yra susiję su tokiomis įmonėmis.
Lietuvos verslas Prieš 3 val.

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas: Lietuvos ir užsienio verslui turėtų būti tokios pačios sąlygos

Šiuo metu Lietuvoje verslui yra taikomi dvigubi standartai, nes užsienio įmonėms yra sukuriamos geresnės sąlygos nei vietos bendrovėms, teigia Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų (VPPAR) prezidentas Sigitas Leonavičius. Anot jo, Vokietijos karinės pramonės milžinės „Rheinmetall“ atėjimas į Lietuvą parodo, kad institucijos pasiruošusios klausyti tik užsienio bendrovių nusiskundimų.
Lietuvos verslas Prieš 3 val.

Kaip lietuviai vagia iš restoranų: pavalgę už 100 eurų nemoka, išsineša įrankius ar net skulptūras

Iš pradžių gali atrodyti, kad pavalgyti kavinėje ir pabėgti nesusimokėjus nėra taip paprasta. Vis tik nemažai lietuvių tuo užsiima netgi reguliariai – brangiais patiekalais ir gėrimais vaišinasi nemokamai. Restoranų tinklai neslėpė, kad dėl tokių asmenų susidaro nemenkos sumos. Pavyzdžiui, viename restoranų tinkle klientai šiemet nesusimokėjo 6 kartus, o sumos svyravo nuo 35 iki 99 eurų.

Ekonomistas: Lietuva galėtų daug daugiau skolintis, ypač esant tokiems poreikiams

„Swedbank“ ekonomistas Nerijus Mačiulis mano, kad Lietuvos skolai siekiant vos 40 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (BVP), yra vietos skolintis gynybai ar kitiems svarbiems tikslams. Anot jo, skolinimasis taip pat padėtų mažinti ekonomikos sektoriaus lėtėjimo pasekmes. „Ypač dabar, kai yra tiek galimybių investuoti ir į krašto apsaugą, energetikos infrastruktūrą ir tą pačią pramonę. Tai turint omenyje, kad Lietuvos BVP ir skolos santykis yra 40 proc., o Europos yra 100 proc.

Naujienų portalas tv3.lt įvertintas už dėmesį žmogui

Pramogų portalo etiketę nusimetęs naujienų portalas tv3.lt įvertintas prestižine „Paparazzi“ forumo nominacija „Už žmogų“. Nominacija įteikta Spaudos dieną Vilniuje vykusiame metiniame forume „Paparazzi 2024“, kurį jau devynioliktą kartą organizavo lyderiaujanti Lietuvos komunikacijos agentūra „Publicum“.  Renginio metu „Paparazzi“ įvertinti svarbiausi praėjusių metų įvykiai, reiškiniai ir žmonės Lietuvos žiniasklaidoje.

Seime – siūlymai vėl liberalizuoti būsto įsigijimo regionuose tvarką

Seime likus paskutiniam balsavimui dėl subsidijų įsigyti būstą regionuose norinčioms jaunoms šeimoms skyrimo tvarkos sugriežtinimo, keturi konservatoriai siūlo ir toliau paramos dydį sieti su šeimoje esančių vaikų skaičiumi bei nustatyti didesnę maksimalią įsigyjamo būsto kainą.   Taip pat pakeitimais siekiama leisti šeimoms įsigyti būstus su daline apdaila bei statytis juos savo paveldėtuose, dovanotuose ar kitaip įsigytuose sklypuose.

Sostinėje remontuojamas Žvėryno tiltas

Vilniuje pradėti Žvėryno tilto planinio remonto darbai. Paskutinį kartą tiltas buvo atnaujintas prieš 20 metų, rašo portalas „Made in Vilnius“. Anot Vilniaus savivaldybės Ryšių su žiniasklaida specialisto Gabrieliaus Grubinsko, tilto atnaujinimo darbus numatoma baigti ir jį atverti miestiečiams dar šią vasarą. „Žvėryno tiltui atliekamas planinis remontas: valomi grafičiai, perdažomos fasadinės sijos, tvarkomi laiptai ir kitos dangos.
Transportas Prieš 8 val.

Parlamentinių partijų atstovai sako, kad mokesčių reforma žlugo dėl diskusijų trūkumo: kai kurie ragino nesiimti pokyčių

Parlamentinių partijų atstovai tvirtina, kad pernai Seime pateikta mokesčių reforma žlugo, nes buvo „prastūminėjama“ neradus sutarimo tarp skirtingų politinių jėgų. Taip pat, anot dalies politikų, mokestiniams pokyčiams šiuo metu nėra būtinybės. Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas aiškino, kad kol neįvyks tinkamos diskusijos parlamente, mokesčių reforma pasisekimo neturės. „Iš esmės be diskusijų pradėta prastūminėti mokesčių reforma.
Lietuvos verslas Prieš 8 val.

Netinka, kad pensija didėjo tik 5 eurais? Valdžia atkerta, kad prieš 20 metų buvo daug blogiau

Nepaisant gražių valdžios kalbų ir pažadų, kai kuriems šalies gyventojams pensija šiemet pakilo vos 5 eurais arba 1 procentu. Tačiau politikai vis tiek žeria skaičius, kad vidutinė pensija didėjo greičiau, o palyginti su tuo, kas buvo prieš 20 metų, dabar pensininkai gauna 6 kartus didesnes pensijas.

Paskelbta „Ignitis grupės“ stebėtojų tarybos nepriklausomo nario atranka

Finansų ministerija paskelbė energetikos bendrovės „Ignitis grupė“ stebėtojų tarybos nepriklausomo nario strateginio valdymo ir tarptautinės plėtros srityje atranką. Kaip rašoma ministerijos išplatintame pranešime, kandidatuoti į šią poziciją galima iki šių metų gegužės 28 dienos. Atrinktas kandidatas bus skiriamas „Ignitis grupės“ visuotinio akcininkų susirinkimo sprendimu.
Lietuvos verslas Prieš 10 val.

Vilnius inicijuoja viešojo transporto vežėjų konkursą, atsiras 297 elektriniai autobusai

Vilniuje inicijuojant viešojo transporto paslaugų konkursą, skelbiama rinkos konsultacija – numatyta, kad sostinėje atsiras 297 elektriniai autobusai, vežėjai aptarnaus 56 maršrutus, trečiadienį pranešė „Susisiekimo paslaugos“. Anot pranešimo, konkursą laimėję vežėjai keleivius veš naujais žemagrindžiais elektriniais mažos talpos midi, dviašiais, triašiais autobusais, metrobusais. Visos transporto priemonės turės būti pritaikytos individualių poreikių turintiems keleiviams.
Lietuvos verslas Prieš 10 val.

Šiaulių bankas įsikurs Vilniaus Konstitucijos prospekte statomame verslo centre

Šiaulių bankas įsikurs investicijų bendrovės „Lords LB Asset Management“ valdomo nekilnojamojo turto (NT) fondo „Right Bank Development Fund“ Vilniuje, Konstitucijos pr. 14A, statomame verslo centre. Trečiadienį išplatintame „Lords LB Asset Management“ pranešime skelbiama, kad tai bus vienas didžiausių pastarųjų metų biurų nuomos sandorių Baltijos šalyse, o bankas užims beveik pusę naujojo verslo centro ploto.
Lietuvos verslas Prieš 11 val.

Ministerija: nacionalinio stadiono statybos koncesijos sutarties Seime tvirtinti nereikia

Seimas neprivalo tvirtinti Vilniaus daugiafunkcio komplekso su nacionaliniu stadionu statybos koncesijos sutarties, aiškina Finansų ministerija.   Kai kurie parlamentarai baiminasi, kad po Seimo rinkimų rudenį, nauja valdžia dėl stadiono statybų finansavimo poziciją gali pakeisti ir lėšas nukreipti kitoms reikmėms.    „Dabar atnaujintas koncesijos sutarties pakeitimo sprendimas skaičiuoja, (kad – BNS) valstybės dalis siekia 45,3 mln. eurų diskontuota verte.
Lietuvos verslas Prieš 11 val.

„Enefit“ kreipsis į teismą dėl VERT raginimo grąžinti lėšas už nutrauktas sutartis

Elektros tiekimo bendrovė „Enefit“ kreipsis į teismą dėl vasarį Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) elektros tiekėjams išsakyto raginimo grąžinti nuo 2021 metų liepos vidurio gyventojų, mažų bei labai mažų įmonių sumokėtas netesybas, tiekėjo keitimo ar sutarties nutraukimo mokesčius.   „Enefit“ trečiadienį pranešė, kad tokia energetikos rinkos reguliuotojo pozicija bendrovei gali kainuoti 51 mln. eurų.
Lietuvos verslas Prieš 11 val.

Maskva niršta dėl to, kam pritarė ir Lietuva: nepatiko, ką ES žada daryti su rusų pinigais

Europa ketina palūkanas, kurios susikaupė įšaldžius rusų milijardus, konfiskuoti ir perduoti Ukrainai. Būtent dėl to Rusijos propagandistai griebiasi naujų grasinimų. Po to, kai 2022 m. vasarį Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, ES ir kitose valstybėse buvo įšaldyti šimtų milijardų JAV dolerių vertės Rusijos centrinio banko turto.

Navickas: norėdami būti konkurencingi pasaulio grūdų rinkoje ES ūkininkai turi ne konkuruoti, o bendradarbiauti

Žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko teigimu, nuo įstojimo į Europos Sąjungą (ES) Lietuvos žemės ūkio sektorius užaugo 3,8 proc., tačiau darbuotojų užimtumas kaime nukrito 67 proc. Tai, anot K. Navicko, yra natūralus procesas didėjant tvarių technologijų pažangai žemės ūkyje. Tačiau ministras akcentuoja, kad, neskatindama savo ūkininkų bendradarbiauti tarpusavyje, visa Europos Sąjunga gali pralaimėti konkurencinę kovą tarptautinėje rinkoje.
Lietuvos verslas Prieš 11 val.

„Air Baltic“ išplatino obligacijų už 340 mln. eurų

Latvijos nacionalinė aviakompanija „Air Baltic“ pardavė naują skolos vertybinių popierių 340 mln. eurų dydžio emisiją. Obligacijų apyvartos trukmė – 5,25 metų, pajamingumas – 14,5 procento. Jos bus kotiruojamos Dublino biržoje, nurodė bendrovė. Savo ruožtu Latvijos susisiekimo ministras Kasparas Briškenas pranešė, jog valstybė įsigijo šių vertybinių popierių už 50 mln. eurų, o už 290 mln. eurų jų nupirko privatūs investuotojai.
Užsienio verslas Prieš 11 val.

„Elektrum Lietuva“: praėjusią savaitę elektros gamyba Baltijos šalyse augo, kainos – krito

Praėjusią savaitę didmeninė elektros kaina Lietuvoje mažėjo 40 proc. ir vidutiniškai siekė 50,12 Eur/MWh. Tiek pat elektra kainavo ir kitose Baltijos šalyse, praneša „Elektrum Lietuva“. Tuo metu nepriklausomų elektros tiekėjų Lietuvos gyventojams siūlomos kainos taip pat šiek tiek keitėsi. „Elektrum Lietuva“ žemiausia fiksuota kaina siekė 23,921 ct/kWh, fiksuojant ją 6 mėnesiams. Vidutinė „Nord Pool“ elektros biržos kaina, palyginti su ankstesne savaite, mažėjo 49 proc. iki 35,33 Eur/MWh.
Lietuvos verslas Prieš 12 val.

EIMIN: inovacijų projektams skirtas papildomas finansavimas – 80 mln. eurų

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos (EIMIN) iniciatyva skirtas papildomas 79,8 mln. eurų siekiantis finansavimas 98 rezerviniame sąraše buvusiems projektams, kuriais kuriamos inovacijos ir stiprinamas verslo ir mokslo bendradarbiavimas. „Inovatyvių produktų kūrimas, patentavimas ir pateikimas rinkai – svarbus aukštą pridėtinę vertę kuriančios ekonomikos bruožas. Todėl, atsižvelgdami į ypač didelį verslo poreikį įgyvendinti inovacijų projektus, perskirstę priemonių lėšas, skyrėme beveik 80 mln.
Lietuvos verslas Prieš 12 val.
Į viršų