K. Agento duonos filosofija (3)

(Puslapis 1 iš 2)


Ruslano Kondratjevo nuotr.

Dina Sergijenko / Savaitraštis „Ekonomika.lt“

2011-11-18 06:55

„Visi esame duonos gamybos bičiuliai“, – šypsojosi UAB „Mantinga“ generalinis direktorius Klemencas Agentas ir tvirtino, kad duonos ir pyrago gaminių rinkoje konkurencijos nėra. Anot jo, kiekviena įmonė šioje srityje turi atskirą filosofiją ir kryptį. „Mantinga“ – ne išimtis.

Jau dešimt metų lietuviai iš prekybos centrų į namus nešasi dar garuojančią duoną, bandeles, ragauja aukščiausios kokybės pagal užsienio šalių tradicijas pagamintus duonos ir pyrago gaminius. Ragauti šviežius gaminius pasiūliusi Marijampolėje esanti UAB „Mantinga“ dar 2000-aisiais tokią veiklą pradėjo nuo vos kelių rūšių gaminių: prancūziško kruasanto, bagetės, bandelės–sraigės, šokoladinės bandelės ir lietuviško batono.

Šiandien įmonės gaminių kataloge puikuojasi apie 300 įvairiausių kepinių, kurių daugiau nei pusė tiekiama kitoms pasaulio šalims. Vertėtų paminėti ir tai, kad visi kepiniai dienos šviesą išvysta Lietuvoje, yra formuojami, kepami ir prižiūrimi lietuvių, nes, K. Agento nuomone, daug lengviau valdyti įmonę ir užtikrinti gaminių kokybę, kai viską gali kontroliuoti pats.

Vynas ir degalinės

Kelias iki šiandien sėkmingai veikiančios ir artimoje ateityje plėtrą planuojančios „Mantingos“ nebuvo lengvas, tačiau, kaip prisipažįsta K. Agentas, jis nuo pat mažens buvo itin verslus ir nuolat stengėsi būti savarankiškas.

Nepriklausomybės pradžioje „Mantingos“ vadovas su partneriu ėmė verstis vynų importu į Lietuvą. Vynas buvo vežamas iš bene 30 pasaulio šalių. „Lietuvoje tuomet visko trūko, tad įkūrėme bendrovę „Darija“ ir pradėjome vežti vyną, – prisiminė pašnekovas. – Dar vėliau man teko galimybė padirbėti dideliame „Lukoil Baltijos“ kolektyve. Buvau Marijampolės regiono vadovas.“

Kuriant degalinių tinklą Marijampolės regione K. Agentas atkreipė dėmesį, kad žmonės sustoję įsipilti degalų norėjo ne tik apžiūrėti automobilių dalis, kuriomis tuomet dažniausiai buvo prekiaujama degalinėse. „Degalinėse tada nebuvo kavos, sumuštinių ar kitokių užkandžių, kaip dabar, – pasakojo „Mantingos“ vadovas. – Visi tuomet manė, kad degalinėse labiausiai reikia atsarginių automobilių dalių. O važinėdamas po pasaulį matydavau gražiai įrengtas greitojo maisto patalpas, kur žmonės galėdavo atsigerti kavos, suvalgyti sumuštinį, bandelę. Pamaniau, kad tai turėtų būti ir Lietuvoje.“

1998 metais į Lietuvą K. Agentas pirmą kartą atvežė šaldytų, technologiškai paruoštų kepti duonos ir pyrago produktų iš Prancūzijos. Marijampolėje esančios įmonės vadovas prisipažino, kad tuomet tokie gaminiai ir pačiam buvo naujiena. Naujovės degalinėse buvo puikiai sutiktos, tačiau po poros metų prasidėjusi vadinamoji Rusijos krizė ištuštino lietuvių kišenes ir užkandžiai degalinėse tapo prabanga. Tuomet K. Agentas ryžosi tokių produktų fabriką atidaryti Lietuvoje. „Galvojau apie 500–1 000 kv. metrų dydžio fabriką, o dabar turime 12 tūkst. kv. metrų“, – lygino pašnekovas.

Straipsnio puslapiai:

- Dina Sergijenko

Close

Penki eksperto patarimai padės padaryti svajonių karjerą

Informacinių technologijų (IT) sektoriaus perspektyvos žavi ir gundo daugelį, tačiau ką daryti, jei šioje srityje turi mažai patirties arba jos visai nėra? „Viskas įmanoma, svarbiausia turėti noro, užsidegimo ir tinkamai ...

Šeši ekspertų patarimai, kaip išsirinkti tinkamą praktikos vietą

 Kiekvienas studentas dar mokydamasis aukštojoje mokykloje turi šansą praktikos metu išbandyti save pirmoje profesinėje stotelėje. Tyrimai rodo, kad praktiką atlikę studentai turi tris kartus didesnę tikimybę gauti darbo ...

Darbo rinka ateityje: kokios savybės padės neužleisti vietos robotui?

Spartus technologijų progresas neatpažįstamai pakeitė ne tik mūsų kasdienį gyvenimą, bet ir darbo specifiką. Retas įsivaizduojame savo darbo dieną be kompiuterio ar išmanaus telefono, tačiau ateityje technologijų įtaka didės dar labiau. ...

Naujas darbo paieškų sezonas: senos viltys ir naujos bėdos

 Kartu su naujais mokslo metais prasidėjęs naujas darbuotojų ir darbų medžioklės sezonas atneša kozirių tiek darbdaviui, tiek darbuotojui, teigia specialistų paieškos portalas cvmarket.lt. „Kaip ir kasmet, rugsėjo pirmoji ...

Trys darbuotojų perdegimo požymiai – kaip to išvengti?

Įsibėgėjęs vasaros sezonas – tai ne tik metas, kai sulėtėja darbų tempas, bet ir išryškėja darbuotojų perdegimo požymiai. Sveikatos atžvilgiu vasarą energijos turėtų netrūkti – daugiau šviesių valandų, natūralių ...

Ekspertų patarimai: kaip netapti darbo įkaitu?

Kiekvienas, ėmęsis kurti verslą, galėtų patvirtinti, kad riba tarp nuosavo verslo ir asmeninio gyvenimo labai plona. Vis dėlto, specialistų teigimu, atskirti darbą ir asmeninį gyvenimą būtina. Norint kelti našumą, reikia išmokti ...

Pats sau bosas: svajonių profesija, tačiau ne visiems įkandama

Turbūt ne vienas norėtų keliauti, tačiau tuo pačiu metu ir dirbti mėgiamą darbą. Ypač apie tai svajoja jaunimas: laisvė, kūryba, kelionės. Vis dėlto, dirbti laisvai samdomą darbą (angl. freelanceris) gali būti itin sunku. Kelionių ...

Reikiamą darbuotoją darbdaviai vis dar gaudo ant tuščio kabliuko

„Visos socialinės garantijos“, „laiku mokamas atlyginimas“. Dažnas Lietuvos darbdavys, naršantis po vis labiau tuštėjančią darbo jėgos rinką, iki šiol tiki, kad tokie pasiūlymai padės ...

Prireikia vis daugiau darbuotojų: įvardijo, kurių trūksta labiausiai

Darbo rinka pirmąjį metų ketvirtį buvo itin aktyvi. Jos vis daugiau įmonių susiduria su darbuotojų trūkumu įrodo išaugęs darbo skelbimų skaičius. Skelbimų apie siūlomą darbą įdėta pirmąjį ketvirtį net 24 proc. daugiau, rodo portalo ...

Slaptųjų agentų darbą primenanti profesija: jų prisibijo ne vienas darbuotojas

Kaip dirba jų darbuotojai siekia išsiaiškinti ne tik privataus sektoriaus verslininkai, bet ir valstybės valdomos įmonės. Tam pasitelkiami „slaptieji pirkėjai“, kurių darbas kartais gali priminti filmo scenarijų. Kad ...

 

 

Dienos klausimas

Ar planuojate įsigyti NT dar šiais metais?

 

Dienos citata

Įsivedus eurą nuo 2015 metų pradžios valstybės rinkliavos nedidės, o valstybė gali parodyti pavyzdį, kaip reikia elgtis perskaičiuojant kainas iš litų į eurus.

Finansų minsitras Rimantas Šadžius

Archyvas

Dienos skaičius

40 proc.

Tiek vidutinis kainų lygis Lietuvoje yra mažesnis nei ES vidurkis.

Archyvas