Verslo naujienos

 

Naujausia informacija apie Lietuvos ir užsienio verslą, pinigus ir ekonomiką: atlyginimai, pensijos, įvairios išmokos, kainos, mokesčiai, bendrovių naujienos, aktualūs teisės aktų pasikeitimai. Visos verslo naujienos vienoje vietoje.

Žiniasklaida: Zuokas „Vynotekų“ valdytojai pardavė vyninių verslą

Buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas savo vyno parduotuves, pavadintas „Zenoteca“ vardu, pardavė „Vynoteką“ valdančiai bendrovei, skelbia „Delfi“. Politikas portalui teigė norįs daugiau dėmesio skirti politinei ir visuomeninei veiklai, tačiau neatmetė, kad prie šio verslo dar sugrįš. „Mes padarėme verslo pardavimą ir susijungimą su stambesne įmone. Kryptis išlieka ta pati, parduotuvės bus tose pačiose vietose, tik veiks po „Vynotekos“ ženklu. Jie pasipildys savo portfelį mūsų vynais“, – delfi.
Lietuvos verslas Prieš 4 min.
REKLAMA
„Mano banko“ veiklos pajamos pernai augo 76 proc., pelnas – dvigubai  „Mano banko“ veiklos pajamos pernai augo 76 proc., pelnas – dvigubai

„Mano banko“ veiklos pajamos pernai augo 76 proc., pelnas – dvigubai

Lietuviškas specializuotas bankas AB „Mano bankas“ 2023 m. demonstravo visų pagrindinių veiklos rodiklių augimą. Palyginti su 2022 m., banko veiklos pajamos išaugo 75,7 proc., jos buvo 5 mln. 681 tūkst. didesnės nei užpernai. Grynosios palūkanų pajamos per ataskaitinį laikotarpį išaugo 97,5 proc., arba 4 mln. 917 tūkst. Eur, palyginti su 2022 m., o grynosios paslaugų ir komisinių pajamos padidėjo 37,1 proc., arba 980 tūkst. Eur, gretinant su ankstesnių metų rodikliu.
Lietuvos verslas Prieš 9 min.

Nausėda: laikiniems gynybos projektams valstybė galėtų skolintis

Ieškant būdų, kaip didinti krašto apsaugos finansavimą, valstybė galėtų papildomai skolintis, sako prezidentas Gitanas Nausėda. Pasak jo, finansavimas turėtų būti mišrus – skolinantis trumpalaikiams gynybos projektams, tuo metu tęstinius, ilgalaikiams projektus finansuoti iš gynybos mokesčio. „Manau, kad turime taikyti mišrų metodą. Tiems projektams, kurie laikini ar vienkartiniai, tinka ir skolinimasis.
Lietuvos verslas Prieš 19 min.

„Rimi“ atidarė antrą parduotuvę „Panoramoje“

Ketvirtadienį sostinės prekybos ir laisvalaikio centre „Panorama“ atidaryta antroji „Rimi“ tinklo parduotuvė. Nors toks sprendimas prekyboje pasitaiko retai, „Rimi Lietuva“ generalinis direktorius Vaidas Lukoševičius teigia, kad jis buvo priimtas atsižvelgus į prekybos centro pirkėjų lūkesčius. 72 kv. m. ploto parduotuvė – pirmoji šiemet atidaryta „Rimi“ Vilniaus mieste ir dvyliktoji „Rimi Express“ formato parduotuvė visoje Lietuvoje, į kurios įrengimą investuota 140 tūkst. eurų.
Lietuvos verslas Prieš 32 min.

Teismas atmetė „Ryanair“ ir „Wizz Air“ skundus dėl naujų Vilniaus oro uosto rinkliavų

Teismas atmetė Airijos ir Vengrijos oro bendrovių „Ryanair“ ir „Wizz Air“ skundus dėl 2023 metais padidintų rinkliavų Vilniaus oro uoste, pranešė Lietuvos oro uostai (LTOU). Regionų administracinio teismo Vilniaus rūmai kovo 27 dieną atmetė „Ryanair“ ir „Wizz Air“ skundą – jos prašė panaikinti Lietuvos oro uostų (LTOU) vadovo ir Lietuvos transporto saugos administracijos (LTSA) vadovo 2022 metais pasirašytus įsakymus.
Lietuvos verslas Prieš 38 min.

Navickienė: svarbios priežastys pasitraukti iš pensijų kaupimo galėtų būti kritinės ligos arba sunki negalia

Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės teigimu, ministerijos siūlomos svarbios priežastys pasitraukti iš pensijų kaupimo antrojoje pakopoje bus kritinės ligos arba sunki negalia. Taip ministrė kalbėjo referuodama į kovo mėnesį Konstitucinio Teismo (KT) pateiktą išaiškinimą, jog draudimas pasitraukti iš pensijų kaupimo antrojoje pakopoje pažeidžia Konstituciją.

„Grigeo“ įsigijo higieninio popieriaus fabriką Lenkijoje

Popieriaus ir medienos pramonės grupė „Grigeo“ sėkmingai užbaigė sandorį dėl Lenkijos higieninio popieriaus ir kartono gamintojos Glucholaskie Zaklady Papiernicze sp. z o.o (GZP) vieno iš fabrikų įsigijimo. Vadovaudamasi preliminariojoje sutartyje numatytomis sąlygomis bendrovės AB „Grigeo“ dukterinė bendrovė UAB „Grigeo Hygiene“ įsigijo 100 proc. GZP patronuojamos įmonės Niedomickie Zaklady Papiernicze sp. z o.o, valdžiusios higieninio popieriaus verslą, esantį Niedomice, Lenkijoje, akcijų.
Lietuvos verslas Prieš 1 val.

Lietuvos bankas panaikino „Majestic Financial“ licenciją

Lietuvos bankas (LB) panaikino mokėjimo įstaigos „Majestic Financial“ licenciją. Tai reiškia, kad ji nebeturi teisės teikti finansinių paslaugų ir turi per du mėnesius grąžinti lėšas klientams, pranešė LB.  Pasak jo, įmonė šiurkščiai ir nuolat pažeidinėjo Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymą, nustatyta trūkumų ir kitose įstaigos veiklos srityse.
Lietuvos verslas Prieš 1 val.

JAV skyrė 228 mln. dolerių Baltijos šalių saugumui, trečdalis sumos – Lietuvai

Jungtinės Valstijos skyrė 228 mln. JAV dolerių Baltijos šalių saugumo pagalbai, trečdalis sumos bus skirta Lietuvai, ketvirtadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM). Pasak KAM, JAV Kongresas šią savaitę priėmė Vyriausybės finansavimo įstatymą, į kurį ir įtraukta minima parama, Lietuvai ji skiriama kariuomenės kritiniams pajėgumams stiprinti – oro gynybai, jūrinės aplinkos stebėjimui, amunicijai, regioniniam ilgojo nuotolio artilerijos pajėgumui.

Šventinį Velykų savaitgalį – pašto skyrių darbo pokyčiai

Šv. Velykų sekmadienį, kovo 31 d., nedirbs visoje Lietuvoje esantys pašto skyriai, praneša Lietuvos paštas. Tuo tarpu šventinį pirmadienį, balandžio 1-ąją, dirbs tik dalis prekybos centruose įsikūrusių pašto skyrių. Šiomis dienomis taip pat nebus teikiamos laiškininkų bei „LP Express“ kurjerių paslaugos. „LP Express“ paštomatai veiks, tačiau siuntos į juos nebus pristatomos ir išimamos iš jų.
Lietuvos verslas Prieš 1 val.

LEA: dyzelino kaina tapo mažesnė nei benzino

Praėjusią savaitę benzino didmeninės kainos tapo didesnės už dyzelino kainas. Anot Lietuvos energetikos agentūros (LEA), benzinas brango 1,4 proc., o dyzelinas atpigo 1,1 proc. Kovo 25-ąją litras dyzelino Lietuvoje vidutiniškai kainavo 1,549 euro, o vidutinė kaina už litrą benzino siekė 1,515 euro. Benzino vidutinės kainos visose lyginamose Baltijos šalyse ir kaimyninėse valstybėse padidėjo 0,6–1,6 procento.
Lietuvos verslas Prieš 1 val.

Romanovskis: verslas sutinka mokėti didesnius mokesčius tam, kad šalies gynybai būtų skirta daugiau lėšų

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Andrius Romanovskis sako, kad „Iniciatyvą „4 procentai“ palaikantis verslas ir organizacijos sutinka mokėti didesnius mokesčius tam, kad šalies gynybai būtų skirta daugiau lėšų. Taip jis sureagavo į premjerės Ingridos Šimonytės ketvirtadienį išsakytą poziciją, jog pradžioje reikėtų susitarti bent dėl 3 proc. BVP krašto apsaugai. „Ambicija gali būti ir didesnė, mūsų kaimynė Lenkija turi praktiškai 4 proc.

„Lufthansa“ ir profsąjunga „Verdi“ pasiekė susitarimą ginče dėl antžeminio personalo atlyginimų

Vokietijos oro linijos „Lufthansa“ ir įtakinga profsąjunga „Verdi“ pasiekė susitarimą ginče dėl antžeminio personalo atlyginimų ir darbo sąlygų. Įvykus sėkmingam arbitražo procesui, „Lufthansa“ ir „Verdi“ susitarė dėl pagrindinių kolektyvinės sutarties principų, vėlų trečiadienį Frankfurte pranešė abi pusės. „Esame labai patenkinti arbitražo rezulatais“, – pareiškė „Verdi“ derybininkas Marvinas Resčinskis.

Seimas nutarė iki gegužės 1 d. paankstinti naujų statybų nuostatų įsigaliojimą

Ketvirtadienį Seimas priėmė Statybos ir Teritorijų įstatymų pakeitimų paketą, kuriame siūloma nuo šių metų lapkričio 1 d. iki gegužės 1 d. paankstinti anksčiau priimtų nuostatų įsigaliojimą. Šiomis nuostatomis didinamos baudos už pakartotinius pažeidimus, tikslinamas kvalifikacijos atestatų išdavimas ir sukuriama galimybė išduoti statybą leidžiančius dokumentus pastatams, kurių leidimai nebegalioja. Už siūlymą balsavo 84, susilaikė 19, prieš nebalsavo nei vienas parlamentaras.
Lietuvos verslas Prieš 1 val.

Keliaujantieji traukiniais bilietus galės įsigyti „Narvesen“ ir „Lietuvos spaudos“ kioskuose

Nuo ketvirtadienio traukinio bilietus gyventojai galės įsigyti ne tik geležinkelio stotyse esančiose kasose ar internetu, bet ir „Narvesen“ prekybos vietose bei „Lietuvos spaudos“ kioskuose. O nuo balandžio 16 dienos prekybą bilietais pradės ir visi „Perlo“ terminalai. „Mūsų tikslas – skatinti gyventojus vis dažniau pasirinkti tvarias keliones traukiniais.
Lietuvos verslas Prieš 1 val.

Vyriausybė paleidžia 800 mln. eurų vertės paramą: skatins gyventojus ir verslą tapti elektrą gaminančiais vartotojais

Energetikos ir Finansų ministerijos kartu su Nacionaline plėtros įstaiga „Investicijų ir verslo garantija“ („Invega“) pradeda teikti beveik 800 mln. eurų vertės paramą verslui, energetinėms vartotojų bendrijoms ir energetinį skurdą patiriantiems gyventojams. Šia finansine priemone Energetikos ministerija gaminančiais vartotojais skatins tapti visas visuomenės grupes – verslą, viešąjį sektorių ir socialiai pažeidžiamus vartotojus.
Lietuvos verslas Prieš 1 val.

„HalfPrice“ – naujas lenkiškas drabužių prekybos tinklas atidarė pirmą parduotuvę Vilniuje

Ketvirtadienį Vilniuje atidaryta pirmoji lenkiško drabužių prekybos tinklo „HalfPrice“ parduotuvė. Kaip jau buvo skelbta anksčiau, ji įsikūrė sostinės prekybos centre „Vilnius Outlet“. „Džiaugiamės, kad pirmoji „HalfPrice“ parduotuvė Lietuvoje bus atidaryta būtent „Vilnius Outlet“, – praneša prekybos centrą valdanti bendrovė. Pasak pranešimo, „HalfPrice” buvo įkurta 2021 m. Esą pagrindinis bendrovės tikslas, kuriant šį prekinį ženklą, plėtoti pardavimus nebrangių prekių segmente.

LTG skaičiuoja dėl gaisro patirtą žalą, svarstoma nutraukti sutartį su nuomininku

Jei paaiškėtų, kad kovo 27 d. LTG teritorijoje Vilniuje gaisras kilo dėl nuomininko kaltės, LTG grupė vertins galimybes nutraukti sutartį su nuomininku įmone „Ruvis“. Taip pat skaičiuojama LTG patirta žala. Likviduojant vieną didžiausių pastarojo meto gaisrų Vilniuje, į pagalbą ugniagesiams pasitelkta LTG grupės įmonių technika, visą naktį dirbo ir kelios dešimtys geležinkelių darbuotojų.
Lietuvos verslas Prieš 2 val.

Oficialu: grąžą parduotuvėse atiduos kitaip – smulkių centų neliks

Ketvirtadienį Seimas galutinai, pritarė Atsiskaitymų grynaisiais pinigais sumų apvalinimo įstatymo projektui ir lydimųjų teisės aktų pakeitimams, kurie nuo 2025 m. gegužės 1 d. įpareigos atsiskaitant už prekes ar paslaugas grynaisiais pinigais apvalinti bendrą mokėtiną sumą.

Nuo balandžio 1 d. keičiamas dalies prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvių darbo laikas

Balandžio 1-ąją prekybos tinklas „Rimi“ keičia dalies fizinių parduotuvių darbo laiką. Pokyčiai įsigalios 8 tinklo parduotuvėse, o kitos ir toliau veiks įprastu grafiku. Mažeikiuose, Utenoje, Telšiuose, Jonavoje, Biržuose, Lentvaryje bei Užubalių kaime pirkėjai galės apsipirkti vasaros sezonu galiojusiu darbo laiku, o Vilniaus „Rimi Domus Pro“ parduotuvė, esanti Ukmergės g. 308, veiks valanda trumpiau.
Lietuvos verslas Prieš 3 val.
Į viršų