Lietuvės kuria maisto „Airbnb“ (4)

(Puslapis 1 iš 2)


Bendrovės nuotr.

Greta Jankaitytė / Savaitraštis „Ekonomika.lt“

2013-06-25 06:56

Lietuvių Azijoje kuriamas „startup‘as“ suteikia galimybę pakliūti vakarienės pas vietinius, o šiems – nors trumpam pasijusti restorano šeimininkais. Nors „Plate Culture“ veiklą vykdo tik porą mėnesių – vietos gyventojų susidomėjimo jau netrūksta.

Viena iš verslo kūrėjų Reda Štarė leidiniui „Ekonomika.lt“ pasakoja, kad idėjos, kaip per lėkštę maisto sujungti Rytų ir Vakarų kultūrą, gimimą paskatino kelionės. „Nuostabiausia, kai keliaudamas nueini pas vietinius. Ten visko gauni dvigubai: ne tik pamatai tikrą, autentišką maistą, kuris yra tikras, autentiškas, ne tik pasikalbi su vietiniais bei gauni patarimų, bet ir pamatai, kaip jie gyvena, kaip bendrauja tarpusavyje, – pasakoja R. Štarė. – Iškart supranti kultūrą, kurios šiaip ir mėnesius keliaudamas gali nepajusti.“

Mažiau nei prieš pusmetį susiformavusi idėja kūnu pavirto birželio trečią dieną, kai atsivėrė „Plate Culture“ tinklalapis, kuriame yra vietinių, kviečiančių į savo namus vakarienės, paskyros. Kadangi verslo partnerė Audra Pakalnytė, su kuria R. Štarė susipažino keliaudama, jau penkerius metus gyvena Malaizijoje, merginos pirmiausia veiklą pradėjo šioje šalyje ir pas visus tinklalapyje užsiregistravusius žmones svečiavosi ir skanavo jų ruošto maisto pačios.

Turėti savo restoraną

Iš pradžių R. Štarė manė, kad rasti žmonių, norinčių ruošti vakarienes, bus sudėtinga, tačiau atsitiko priešingai. „Abejojau, ar atsiras žmonių, kurie yra tokie komunikabilūs ir smalsūs, kad ryžtųsi atverti savo duris ir įsileisti į namus svečius. Juk namai – labai intymi aplinka“, – teigia pašnekovė.

Pirmiausia šeimų Malaizijoje verslininkės ieškojo per turimus kontaktus. Vėliau idėja pasklido ir gaminti vakarienes panoro daug nepažįstamų žmonių, degančių noru ruošti maistą. „Iš jų dažnai girdime: „O, kaip smagu! Juk čia tas pats, kas turėti savo restoraną“, – šypsosi R. Štarė. Pasak pašnekovės, vietiniai jaučia didelį malonumą, kai žmonės ateina, kai sako, jog skanu. O jei dar paklausia recepto, iš viso sužydi.“

Maisto „Airbnb“

Vakarienė žmogui pas „Plate Culture“ šeimininkus kainuoja nuo 15 iki 180 ringitų (nuo 12 iki 150 litų). „Į kainodarą mes nesikišame – pats šeimininkas turi ją pasirinkti. Jis įvertina, kiek laiko sugaišta, kokius ingredientus naudoja. Mes, kaip tarpininkavimo sistema, nuo tos kainos pasiimame 20 proc. mokestį.“, – pasakoja pašnekovė.

Straipsnio puslapiai:

- Greta Jankaitytė

Close

Penki eksperto patarimai padės padaryti svajonių karjerą

Informacinių technologijų (IT) sektoriaus perspektyvos žavi ir gundo daugelį, tačiau ką daryti, jei šioje srityje turi mažai patirties arba jos visai nėra? „Viskas įmanoma, svarbiausia turėti noro, užsidegimo ir tinkamai ...

Šeši ekspertų patarimai, kaip išsirinkti tinkamą praktikos vietą

 Kiekvienas studentas dar mokydamasis aukštojoje mokykloje turi šansą praktikos metu išbandyti save pirmoje profesinėje stotelėje. Tyrimai rodo, kad praktiką atlikę studentai turi tris kartus didesnę tikimybę gauti darbo ...

Darbo rinka ateityje: kokios savybės padės neužleisti vietos robotui?

Spartus technologijų progresas neatpažįstamai pakeitė ne tik mūsų kasdienį gyvenimą, bet ir darbo specifiką. Retas įsivaizduojame savo darbo dieną be kompiuterio ar išmanaus telefono, tačiau ateityje technologijų įtaka didės dar labiau. ...

Naujas darbo paieškų sezonas: senos viltys ir naujos bėdos

 Kartu su naujais mokslo metais prasidėjęs naujas darbuotojų ir darbų medžioklės sezonas atneša kozirių tiek darbdaviui, tiek darbuotojui, teigia specialistų paieškos portalas cvmarket.lt. „Kaip ir kasmet, rugsėjo pirmoji ...

Trys darbuotojų perdegimo požymiai – kaip to išvengti?

Įsibėgėjęs vasaros sezonas – tai ne tik metas, kai sulėtėja darbų tempas, bet ir išryškėja darbuotojų perdegimo požymiai. Sveikatos atžvilgiu vasarą energijos turėtų netrūkti – daugiau šviesių valandų, natūralių ...

Ekspertų patarimai: kaip netapti darbo įkaitu?

Kiekvienas, ėmęsis kurti verslą, galėtų patvirtinti, kad riba tarp nuosavo verslo ir asmeninio gyvenimo labai plona. Vis dėlto, specialistų teigimu, atskirti darbą ir asmeninį gyvenimą būtina. Norint kelti našumą, reikia išmokti ...

Pats sau bosas: svajonių profesija, tačiau ne visiems įkandama

Turbūt ne vienas norėtų keliauti, tačiau tuo pačiu metu ir dirbti mėgiamą darbą. Ypač apie tai svajoja jaunimas: laisvė, kūryba, kelionės. Vis dėlto, dirbti laisvai samdomą darbą (angl. freelanceris) gali būti itin sunku. Kelionių ...

Reikiamą darbuotoją darbdaviai vis dar gaudo ant tuščio kabliuko

„Visos socialinės garantijos“, „laiku mokamas atlyginimas“. Dažnas Lietuvos darbdavys, naršantis po vis labiau tuštėjančią darbo jėgos rinką, iki šiol tiki, kad tokie pasiūlymai padės ...

Prireikia vis daugiau darbuotojų: įvardijo, kurių trūksta labiausiai

Darbo rinka pirmąjį metų ketvirtį buvo itin aktyvi. Jos vis daugiau įmonių susiduria su darbuotojų trūkumu įrodo išaugęs darbo skelbimų skaičius. Skelbimų apie siūlomą darbą įdėta pirmąjį ketvirtį net 24 proc. daugiau, rodo portalo ...

Slaptųjų agentų darbą primenanti profesija: jų prisibijo ne vienas darbuotojas

Kaip dirba jų darbuotojai siekia išsiaiškinti ne tik privataus sektoriaus verslininkai, bet ir valstybės valdomos įmonės. Tam pasitelkiami „slaptieji pirkėjai“, kurių darbas kartais gali priminti filmo scenarijų. Kad ...

 

 

Dienos klausimas

Ar planuojate įsigyti NT dar šiais metais?

 

Dienos citata

Įsivedus eurą nuo 2015 metų pradžios valstybės rinkliavos nedidės, o valstybė gali parodyti pavyzdį, kaip reikia elgtis perskaičiuojant kainas iš litų į eurus.

Finansų minsitras Rimantas Šadžius

Archyvas

Dienos skaičius

40 proc.

Tiek vidutinis kainų lygis Lietuvoje yra mažesnis nei ES vidurkis.

Archyvas