Verslo naujienos

 

Naujausia informacija apie Lietuvos ir užsienio verslą, pinigus ir ekonomiką: atlyginimai, pensijos, įvairios išmokos, kainos, mokesčiai, bendrovių naujienos, aktualūs teisės aktų pasikeitimai. Visos verslo naujienos vienoje vietoje.

Kaune tiriant galimai apgaule įgytas ES lėšas – įtarimai devyniems asmenims, du suimti

Atliekant ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo vykdant Europos Sąjungos (ES) finansuojamus projektus devyniems asmenims Kaune pareikšti įtarimai, du iš jų suimti, ketvirtadienį pranešė portalas „Lrytas.lt“. Jo duomenimis, Panemunėje Kaune esančios bendrovės, kurios patalpose šią savaitę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) atliko kratas, atstovai apgaule galėjo įgyti apie 4 mln. eurų.
Lietuvos verslas Prieš 50 min.

Lietuvoje – 1300 km žvyrkelių: jei ir toliau taip skirs finansavimą, juos išasfaltuos po 500 metų

Žvyrkeliams asfaltuoti vyriausybė kitiems metams numatė 1 milijoną eurų. Už tokius pinigus iš 1300 kilometrų dabartinių žvyrkelių tinklo galima bus išasfaltuoti vos 2 kilometrus. Šiais metais žvyrkeliams asfaltuoti nėra skirta nė cento, mat kažkiek pernai neužbaigtų asfaltuoti žvyrkelių bus baigiami už pernai skirtus 8 milijonus.
Verslas Prieš 1 val.

Naujiena keliaujantiems Lietuvoje: už nakvynę mokėsite kiek norėsite, bet tvarkysitės patys

Nemaža dalis gyventojų ketina atostogauti Lietuvoje. O apsistoti žmonės šiemet gali jau ne tik įprastose kaimo turizmo sodybose, bet ir keliautojų nameliuose. Už juos gyventojai mokės tiek, kiek patys norės. Tačiau po nakvynės turės juos sutvarkyti ir paruošti kitų gyventojų atvykimui. Viešosios įstaigos „Keliautųjų nameliai“ direktorė Karolina Želvė dar pernai portalui tv3.lt papasakojo apie idėją Lietuvoje įrengti namelius, kuriuose galėtų apsistoti keliautojai ir žygeiviai.
Lietuvos verslas Prieš 1 val.

„Google“ atleido 28 darbuotojus po protestų prieš debesijos sutartį su Izraeliu

„Google“ atleido 28 darbuotojus, dalyvavusius protestuose dėl technologijų bendrovės debesijos sutarties su Izraelio vyriausybe, teigiama bendrovės ir protestuotojų pareiškimuose. Darbuotojai Kalifornijoje ir Niujorke esančiuose bendrovės biuruose surengė sėdimąsias akcijas dėl „Google“ 1,2 mlrd. dolerių (1,13 mlrd. eurų) vertės sutarties teikti Izraelio kariuomenei pritaikytas priemones. Jie buvo atleisti trečiadienio vakarą. Policija kiek anksčiau sulaikė devynis žmones.

„Luminor“ bankas taip pat brangina paslaugas: štai už ką klientai mokės daugiau

Įkandin kitų komercinių bankų kai kurių paslaugų kainas klientams didina ir „Luminor“. Ketvirtadienį bankas išsiuntė laiškus klientams, kuriuose informuojama apie jų laukiančius pokyčius. „Sveiki! Pranešame, kad nuo 2024 m. liepos 1 d. keisime kelis Kainyno privatiems klientams punktus. Pakeitimai bus taikomi tik klientams, turintiems „Visa Debit“ korteles“, – rašoma banko laiške. Jame klientai supažindinami su numatytais pakeitimais.

Seimas linkęs pritarti siūlymams, leisiantiems „Rheinmetall“ greičiau pradėti veiklą Lietuvoje

Seimas ketvirtadienį po svarstymo pritarė įstatymų pataisoms, kurios leistų didžiosioms gynybos pramonės bendrovėms greičiau pradėti projektų vystymą Lietuvoje. Toks nuostatų pakeitimas leistų šiems gamintojams pradėti projektų vystymą dar negavus statybų leidimų. Leidimus projektų vystytojai turėtų gauti iki statybų pabaigos. Po svarstymo už projektą balsavo 108, susilaikė 0, prieš balsavo 1 parlamentaras.

Penktadienį protestą rengiantis maitinimo verslas prašo grąžinti 9 proc. PVM lengvatą

Maitinimo sektoriaus atstovai penktadienį prie Vyriausybės rengia protesto akciją reikalaudami grąžinti iki šių metų galiojusį lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą.  Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidentės Evaldos Šiškauskienės teigimu, protestą inicijuoja smulkusis maitinimo verslas. Pasak jos, anksčiau planuota piketą rengti po parlamento rinkimų, tačiau šis verslas iki tol gali nebeišsilaikyti.

Laiku nemokate automobilio draudimo įmokų? Įspėja – gali tekti grąžinti už eismo įvykį draudiko išmokėtus pinigus

2024 m. balandžio 10 d. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas išnagrinėjo bylą, kurioje buvo sprendžiama dėl draudimo bendrovės teisės reikalauti iš draudėjo grąžinti dalį išmokėtos sumos, kai draudėjas draudimo sutartyje nustatytu laiku nesumokėjo draudimo įmokos, rašoma Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pranešime žiniasklaidai.  Šioje byloje draudimo bendrovė pareiškė ieškinį, kuriuo prašė priteisti iš draudėjo 3652,69 Eur draudimo išmoką.
Lietuvos verslas Prieš 7 val.

„Skaidrinam“ Vilniaus rajone: tarybos nariai degalus pylėsi po kelis kartus per dieną, akiratyje – ir meras Duchnevič

„Skaidrinam“ iniciatyvai pasiekus Vilniaus rajoną, nustatyta, kad mažiausiai aštuoni tarybos nariai degalus „pylėsi“ po kelis kartus per dieną, o beveik maksimalią išmokų sumą per kadenciją gavęs liberalas Arūnas Želnys, susilaukęs žurnalistų klausimų, visus pinigus savivaldybei jau spėjo grąžinti. Visgi daugiausiai dėmesio susilaukė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovai, už degalus mokėję dešimtimis skirtingų banko kortelių.

Seimas įtvirtino galimybę modernizuoti asmenų su negalia automobilių statymą

Ketvirtadienį Seimas pritarė siūlymui tobulinti vietinių rinkliavų už automobilių statymą tvarką, geriau užtikrinant asmenų su negalia teises. Priimtos pataisos padės savivaldybėms automatizuoti parkavimo priežiūrą, sudarys galimybes žmonėms su negalia parkuotis uždarose aikštelėse. Už pataisas balsavo 112, prieš 0, susilaikė 4 parlamentarai.
Transportas Prieš 8 val.

Dėl įsiplieskusio konflikto ir avarinio aliarmo Kauno oro uoste nepakilo lėktuvas:„Wizz Air“ pateikė daugiau detalių apie incidentą

Trečiadienį Kauno oro uoste fiksuotas incidentas, kuomet išsiskleidė avarinis lėktuvo trapas-šliaužiklis. Dėl šios priežasties nepakilo iš Kauno į Londono Lutono oro uostą turėjęs išskristi orlaivis. „Wizz Air“ pranešė, kas iš tiesų įvyko įlaipinimo į lėktuvą metu. Kaip jau rašyta, apie incidentą Kauno oro uoste trečiadienį „Kas vyksta Kaune“ redakcijai pranešė skaitytoja. „Stiuardesė lėktuve sumaišė mygtuką ar rankenėlę, dėl ko išsiskleidė evakuacijos nusileidimas.
Lietuvos verslas Prieš 8 val.

Nausėda: langas priimti sprendimus dėl gynybos finansavimo užsiveria

Prezidentas Gitanas Nausėda ragina politikus kuo greičiau apsispręsti dėl gynybos finansavimo. Anot jo, nors dar likę laiko susitarti, apie mokestinius pokyčius privaloma paskelbti 6 mėn. prieš jiems įsigaliojant. „Noriu atkreipti dėmesį, kad kalbėdami apie gynybos finansavimą ir kai kurių mokesčių klausimus, turime atkreipti, kad tai turi būti paskelbta bent 6 mėn. iki įgyvendinimo. Ir todėl tas laiko langas, kaip buvo ir mokesčių reforma, užsiveria.

Šimonytė įvardijo, kas neleidžia laikyti bankų skyrių kiekviename miestelyje

Gyventojams nerimaujant dėl regionuose mažėjančių bankų skyrių, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad didesnio jų skaičiaus laikyti neleidžia kaštai ir ekonomika, o judėjimas yra į elektroninių paslaugų kryptį. „Kaštai ir ekonomika neleidžia laikyti bankų skyrių kiekviename miestelyje. To nei buvo, nei yra, nei bus. Judėjimas yra į elektronines paslaugas, elektronine bankininkyste.

„Tesla“ prašo akcininkų patvirtinti teismo panaikintą 56 mlrd. dolerių atlygį Muskui

JAV elektromobilių milžinės „Tesla Inc.“ vadovybė paprašė akcininkų iš naujo patvirtinti Delavero teismo panaikintą 56 mlrd. JAV dolerių atlygį bendrovės vadovui Elonui Muskui. „Tesla“ akcininkų metinis susirinkimas numatytas birželio 13-ąją, į kurio darbotvarkę įtrauktas šis siūlymas, taip pat dėl bendrovės teisinio perregistavimo iš Delavero į Teksasą.

Nausėda palaiko pelno mokesčio didinimą gynybai, dėl PVM sako esąs „kategoriškai prieš“

Tariantis dėl didesnio gynybos finansavimo, prezidentas Gitanas Nausėda sako palaikantis papildomą pelno apmokestinimą, tačiau pabrėžia esantis „kategoriškai prieš“ pridėtinės vertės mokesčio (PVM) kėlimą. „Jei kalbame apie vienkartinius dalykus, tokius, kaip Vokietijos brigados priėmimas, tikrai galime išsiversti su skolinimosi instrumentu, – žurnalistams Briuselyje sakė šalies vadovas.

LB valdybos narys nemano, kad solidarumo mokestis turėtų būti pratęstas

Lietuvos banko (LB) valdybos narys Simonas Krėpšta nemano, kad bankų solidarumo mokestis turėtų būti pratęstas. „Šiuo metu nematome poreikio keisti pasiūlymą, kurį pateikėme praeitais metais“, – paklaustas, ar bankams 2023 m. turėjus išskirtinį pelningumą būtų verta pratęsti solidarumo mokesčio taikymą, žurnalistams teigė S. Krėpšta.  Anot LB valdybos nario, toks mokestis veikia, tik esant išskirtinėms ekonominėms sąlygoms.
Lietuvos verslas Prieš 9 val.

Mačiulis siūlo įvesti cukraus mokestį: galėtume surinkti papildomus 100 mln. eurų gynybai

Vyriausybės siūlymas kurti specialų fondą gynybai skiriamoms lėšoms akumuliuoti užtikrins didesnį skaidrumą, tikina „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis. Anot jo, turėdama mažą skolą Lietuva gali sau leisti skolintis toliau, o vien įvedusi cukraus mokestį į biudžetą surinktų papildomų 100 mln. eurų.

Medininkų pasienio punkte po naktį kilusio gaisro visiškai atnaujintas eismas

Medininkų pasienio kontrolės punkto angare ketvirtadienio naktį kilus gaisrui ir uždarius eismą, pasieniečiai skelbia atnaujinę visų transporto priemonių judėjimą abiem kryptimis. Kaip nurodė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis, į Lietuvą vykstančių lengvųjų automobilių eismas atnaujintas nuo 13.30 val., jie vėl gali įvažiuoti iš Baltarusijos.

Šimonytė: pratęsus bankų solidarumo mokestį įplaukų nebebūtų

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad nors teoriškai bankų solidarumo mokestis galėtų būti pratęstas, tačiau įplaukų iš to nebebūtų. Anot jos, dabar yra pasikeitusi situacija, Europos Centrinis Bankas (ECB) liovėsi didinti palūkanų normas, tad „procesas yra apsisukęs“. „Mokestis galėtų būti pratęstas, tačiau Lietuvos banko vertinimu tą mokestį pratęsus įplaukų nebūtų dėl jo skaičiavimo tvarkos.

Vilniaus oro uoste keleiviams duoda paglostyti šunį – kad nebijotų nukristi

Lietuvos oro uostuose pirmą kartą išbandyta nauja praktika – keleiviams skirti trumpi terapiniai užsiėmimai su šunimis. Vilniaus oro uosto išvykimo zonoje skrydžių laukę keleiviai galėjo patirti profesionaliai parengtų terapinių gyvūnų poveikį, rašoma pranešime spaudai. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad kaniterapija padeda atsipalaiduoti, nuramina ir nuteikia pozityviai. „Priimti specialistus su terapiniais šunimis į Vilniaus oro uostą kilo stebint gerąją užsienio šalių praktiką.
Į viršų