Verslo idėja, gimusi Nidos rūke (1)

(Puslapis 1 iš 2)


Asmeninio archyvo nuotr.

Karolis Birgilas / Savaitraštis „Ekonomika.lt“

2014-09-24 09:58

Prieš kelis dešimtmečius Nidos prieplaukoje išdygęs kaštonas šiandien jau yra tapęs antru švyturiu. Tačiau jis traukia ne tik laivus, bet ir trokštančius numalšinti alkį ar pabūti netradicinėje aplinkoje.

Vieni iš baro „Kaštonas“ įkūrėjų Martyna Feser ir Raimondas Baublys susipažino šiame mieste ir dar neįtarė, kad kartu pradės verslą.

„Pamenu, kaip prieš 6 metus, bevaikštant per rūką pamariais, šovė mintis, jog Nidoje naktį nėra kur pavalgyti. Šitaip sumanėme sumuštinių kioskelį. Pasisekė atrasti tam puikiai tinkamą vietą netoli prieplaukos. Taigi, ankstyvą rudenį pradėjome konstruoti, gręžti, kalti ir dailinti, o galiausiai ir kepti sumuštinius. Pradinė – sumuštinių – idėja demokratiškoje aplinkoje puikiai prigijo. Naktinių užkandžių „langelis“ ilgainiui „apaugo“ kitokiomis veiklomis – iki tol kultūros centre bei radijo stotyje „Neringa FM“ dirbęs Raimondo brolis Audrius prisijungė prie renginių organizavimo“, – apie jau 5 metus Nidoje veikiantį barą „Kaštonas“ pasakoja M. Feser.

Brangiausios minutės – vasarą

Ko gero, neįmanoma rasti piliečio, kuris nenorėtų į Neringą grįžti dar bent vieną kartą ir vėl smagiai praleisti laiką. Čia veikiantiems verslininkams vasara yra nelyg kalėdinis sezonas žemyninės dalies prekybinkams. Pasak R. Baublio, tokiu metu viskas jau turi būti sustyguota.

„Pirma mintis pagalvojus apie sezoninį verslą – koks tas sezonas kurorte yra trumpas! Taigi, kiekviena diena auksinė, kiekvienas priimtas sprendimas turi būti kuo tikslesnis, nes pasitaisyti daug laiko nelieka ir kiekviena klaida turi būti išspręsta nedelsiant. Vienas svarbiausių dalykų yra suburti patikimą, energingą ir draugišką komandą. Kitas – palankus oras, bet čia jau laimės reikalas“, – pabrėžia jis.

Pasiūlė daugiau nei sumuštinius

Vasarą į „Kaštoną“ užkąsti sumuštinių regio muzikos fone užsuka ne tik poilsiautojai, bet ir vietiniai, kurie kartais tik pirštu parodo sumuštinių kiekį, o baro komanda jau žino, pagal kokį receptą teks kepti maistą. Rytinės idilės ieškotojai po bene didžiausiu Nidoje kaštonu gali išgerti kavos su čia pat keptais kruasanais.

Vis dėlto baro įkūrėjai nusprendė plėsti ne tik meniu, bet ir veiklos spektrą ir atidarė gerokai didesnį „Kaštoną“ Klaipėdoje.

„Niekur nebuvo lengva, tačiau Klaipėdos „Kaštonas“ buvo kur kas didesnis iššūkis. Nenumanėme, kad darbo bus tiek daug. Nutarę plėstis, patalpų paieškas pradėjome Vilniuje, tačiau jos nebuvo sėkmingos, o sostinės rinka ir taip prisotinta, tad nusprendėme likti arčiau namų. Danės gatvėje esanti aktų salė suvirpino širdis ir pajautėme – būten to mes ir ieškojome. Tiesa, vėliau jos ypatybės triskart koregavo ketinimus „tuoj tuoj“ surengti atidarymą – 300 kv. m patalpose, kurios visiškai nebuvo pritaikytos baro veiklai, nebuvo nei vandentiekio, nei elektros instaliacijos. Visa tai reikėjo įsirengti“, – pasakoja R. Baublys.

Straipsnio puslapiai:

- Karolis Birgilas

Close

Penki eksperto patarimai padės padaryti svajonių karjerą

Informacinių technologijų (IT) sektoriaus perspektyvos žavi ir gundo daugelį, tačiau ką daryti, jei šioje srityje turi mažai patirties arba jos visai nėra? „Viskas įmanoma, svarbiausia turėti noro, užsidegimo ir tinkamai ...

Šeši ekspertų patarimai, kaip išsirinkti tinkamą praktikos vietą

 Kiekvienas studentas dar mokydamasis aukštojoje mokykloje turi šansą praktikos metu išbandyti save pirmoje profesinėje stotelėje. Tyrimai rodo, kad praktiką atlikę studentai turi tris kartus didesnę tikimybę gauti darbo ...

Darbo rinka ateityje: kokios savybės padės neužleisti vietos robotui?

Spartus technologijų progresas neatpažįstamai pakeitė ne tik mūsų kasdienį gyvenimą, bet ir darbo specifiką. Retas įsivaizduojame savo darbo dieną be kompiuterio ar išmanaus telefono, tačiau ateityje technologijų įtaka didės dar labiau. ...

Naujas darbo paieškų sezonas: senos viltys ir naujos bėdos

 Kartu su naujais mokslo metais prasidėjęs naujas darbuotojų ir darbų medžioklės sezonas atneša kozirių tiek darbdaviui, tiek darbuotojui, teigia specialistų paieškos portalas cvmarket.lt. „Kaip ir kasmet, rugsėjo pirmoji ...

Trys darbuotojų perdegimo požymiai – kaip to išvengti?

Įsibėgėjęs vasaros sezonas – tai ne tik metas, kai sulėtėja darbų tempas, bet ir išryškėja darbuotojų perdegimo požymiai. Sveikatos atžvilgiu vasarą energijos turėtų netrūkti – daugiau šviesių valandų, natūralių ...

Ekspertų patarimai: kaip netapti darbo įkaitu?

Kiekvienas, ėmęsis kurti verslą, galėtų patvirtinti, kad riba tarp nuosavo verslo ir asmeninio gyvenimo labai plona. Vis dėlto, specialistų teigimu, atskirti darbą ir asmeninį gyvenimą būtina. Norint kelti našumą, reikia išmokti ...

Pats sau bosas: svajonių profesija, tačiau ne visiems įkandama

Turbūt ne vienas norėtų keliauti, tačiau tuo pačiu metu ir dirbti mėgiamą darbą. Ypač apie tai svajoja jaunimas: laisvė, kūryba, kelionės. Vis dėlto, dirbti laisvai samdomą darbą (angl. freelanceris) gali būti itin sunku. Kelionių ...

Reikiamą darbuotoją darbdaviai vis dar gaudo ant tuščio kabliuko

„Visos socialinės garantijos“, „laiku mokamas atlyginimas“. Dažnas Lietuvos darbdavys, naršantis po vis labiau tuštėjančią darbo jėgos rinką, iki šiol tiki, kad tokie pasiūlymai padės ...

Prireikia vis daugiau darbuotojų: įvardijo, kurių trūksta labiausiai

Darbo rinka pirmąjį metų ketvirtį buvo itin aktyvi. Jos vis daugiau įmonių susiduria su darbuotojų trūkumu įrodo išaugęs darbo skelbimų skaičius. Skelbimų apie siūlomą darbą įdėta pirmąjį ketvirtį net 24 proc. daugiau, rodo portalo ...

Slaptųjų agentų darbą primenanti profesija: jų prisibijo ne vienas darbuotojas

Kaip dirba jų darbuotojai siekia išsiaiškinti ne tik privataus sektoriaus verslininkai, bet ir valstybės valdomos įmonės. Tam pasitelkiami „slaptieji pirkėjai“, kurių darbas kartais gali priminti filmo scenarijų. Kad ...

 

 

Dienos klausimas

Ar planuojate įsigyti NT dar šiais metais?

 

Dienos citata

Įsivedus eurą nuo 2015 metų pradžios valstybės rinkliavos nedidės, o valstybė gali parodyti pavyzdį, kaip reikia elgtis perskaičiuojant kainas iš litų į eurus.

Finansų minsitras Rimantas Šadžius

Archyvas

Dienos skaičius

40 proc.

Tiek vidutinis kainų lygis Lietuvoje yra mažesnis nei ES vidurkis.

Archyvas